İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkisyan: Erivan’daki protestolar Rusya karşıtı değil

Ermenistan’da elektrik zammı nedeniyle başlayan ve bir haftadır süren protestolar hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, eylemlerin ‘Rusya karşıtı olmadığını’ söyledi… Sputnik’te yer alan habere göre, Sarkisyan’ın cuma günü Rusya Ulaşım Bakanı Maksim Sokolov’la gerçekleştirdiği bir görüşme sonrası Ermenistan Cumhurbaşkanlığı’nın basın dairesinden yapılan bir açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Kimi uzmanlar Erivan’daki elektrik fiyatı artışına yönelik protestoların Rusya karşıtı olduğunu öne sürüyordu. Ancak Cumhurbaşkanı’na göre protestocular kendi eylemleriyle bu iddiaların anlamsızlığını da ortaya koymuş oldu.”

***
Ermenistan’da elektrik zammı nedeniyle başlayan ve bir haftadır süren protestolar hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, eylemlerin ‘Rusya karşıtı olmadığını’ söyledi.
RADİKAL – Ermenistan’da elektriğe zam yapılması sonrası başlayan ve birinci haftasını dolduran protestoların siyasi olup olmadığı tartışılırken, ülkenin Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan gösterilerin ‘Rusya karşıtı’ olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi.
Sputnik’te yer alan habere göre, Sarkisyan’ın cuma günü Rusya Ulaşım Bakanı Maksim Sokolov’la gerçekleştirdiği bir görüşme sonrası Ermenistan Cumhurbaşkanlığı’nın basın dairesinden yapılan bir açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Kimi uzmanlar Erivan’daki elektrik fiyatı artışına yönelik protestoların Rusya karşıtı olduğunu öne sürüyordu. Ancak Cumhurbaşkanı’na göre protestocular kendi eylemleriyle bu iddiaların anlamsızlığını da ortaya koymuş oldu.”

MAIDAN’A BENZETİLİYOR
Başkentte ‘ElektrikErivan’ olarak anılmaya başlayan eylemler, göstericilerin ellerinde kimi zaman Avrupa Birliği bayraklarının belirmesi nedeniyle de Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 1 buçuk yıl önce yaşanan ve dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesiyle sonuçlanan ‘Maidan’ protestolarına da benzetiliyordu.
Ermenistan’da elektrik zammı protestoları
DEVLET GERİ ADIM ATMIYOR
Öte yandan başkent Erivan’da Anayasa Mahkemesi, parlamento binası ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bulunduğu Bagramyan Caddesi’ndeki ‘elektrik protestoları’ devam ediyor.

Protestocular önceki gün öne sürdükleri üç talep yerine getirilmedikçe Bagramyan’dan ayrılmayacaklarını açıklamıştı. Protestocular ağustos başında yürürlüğe girmesi beklenen yüzde 17’ye yakın elektrik zammı kararının askıya alınmasını, fiyatların düşürülmesine ilişkin görüşmelerin başlatılmasını ve salı günkü müdahalede ‘gösterici ve gazetecilerin yaralanmasına neden olan polis yetkililerinin cezalandırılmasını’ talep ediyor.
Devlet yetkililerinden de elektrik zammı kararının geri alınamayacağı yönünde açıklamalar geliyor. Nitekim ülkenin Enerji Bakanı Ervand Zaharyan önceki günkü bir açıklamasında ‘böyle bir karar alınacağını düşünmediğini’ söylemişti. Zaharyan, elektrik fiyatlarının artırılmasının nedenini de ülkenin para birimi dramda görülen yüzde 20’lik değer kaybına bağlamıştı.
Yürürlüğe girmesi halinde elektrik zammının ‘her evin omzuna ayda 3 dolarlık fazladan yük getireceği’ söyleniyor. Bununla birlikte hükümet geçim zorluğu çeken ailelere yönelik devlet desteğinin arıtılabileceğini açıklamıştı.

Yorumlar kapatıldı.