İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da elektrik zammı askıya alındı

Ermenistan’da 19 Haziran’dan bu yana devam eden protesto gösterileri sonrası elektrik zammı askıya alındı. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, ülkenin ekonomik politikasından sorumlu isimlerle yaptığı toplantının ardından açıklamada bulundu.Elektrik fiyatlarına yapılan zam nedeniyle yoğun protestoların düzenlendiği Ermenistan’da Cumhurbaşkanı Sarkisyan, aralarında eylemci temsilcilerin de bulunacağı, enerji alanında tecrübeli ve yetkin bir heyetin Ermenistan Enerji Ağları şirketinde denetim yapacağını belirtti.

Yapılan zammın ne kadar haklı olduğunun ve zam yapılması durumunda ülkedeki enerji sisteminin ne gibi risklerle karşı karşıya kalacağının inceleme sonucunda ortaya çıkacağını ifade eden Sarkisyan, araştırma sonuçlanana kadar elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 16’lık zammı devletin sübvanse edeceğini bildirdi.
Konuşmasında yapılan zammı haklı bulduğunu da dile getiren Sarkisyan, “Elektrik fiyatlarına zam yapılması gerekliğini çok konuştuk ve zammın objektif nedenlerini de açıkladık. Ancak belli ki bu konuda güven sorunu var. Kuşku ve güvensizlik birinci düşmanımızdır. İlk olarak şunları ortadan kaldırmalıyız” diye konuştu.
Yaklaşık bir haftadır başkent Erivan’daki Baghramyan caddesini trafiğe kapatan binlerce eylemci, Cumhurbaşkanın teklifini yeterli bulmadıklarını dile getirerek, eylemlerine devam edeceklerini belirtti.
Ne olmuştu?
17 Haziran’da Ermenistan’da elektrik ücretlerine 6.93 Ermeni Dramı zam geleceği açıklandı. Yaklaşık yüzde 16 zam anlamına gelen bu karara tepkiler büyüdü.
Başkent Erivan’da zamma karşı eylemler 19 Haziran’da Özgürlük (Azatutyan) Meydanı’nda başladı.
Eylemciler, Kamu Hizmetleri Denetim Komisyonu’nun elektriğe 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere zam yapılması yönündeki kararının iptal edilmesini, mevcut fiyatta da indirim yapılmasını talep ediyor.
Zammın geri çekilmesini talep eden eylemciler, son gün olarak belirledikleri 22 Haziran saat 19.00’da ardından sonra zam hakkında gelişme olmayınca, ‘Talana Hayır’ grubu tarafından Özgürlük Meydanı’nda başlatılan eylemlere binlerce kişi katılarak yaklaşık 9 saat boyunca oturma eylemi yapmış, Başkanlık Sarayı’na yürümek istemiş, polis tarafından engellenince Baghramyan Caddesi’nde oturma eylemine başlamıştı.
Oturma eylemine polis sabaha karşı müdahale ederek aralarında gazetecilerin olduğu en az 250 kişiyi gözaltına almıştı.

Yorumlar kapatıldı.