İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk Ordusunda Ermeni Subaylar mı Vardı?

1. Dünya Savaşı sonrası doğuda yetim çocukları toplayan Kazım Karabekir Paşa onlara üniforma giydirerek çeşitli mesleklerde yetiştirdi. Kazım Karabekir Paşa’nın  Doğu Cephesi Kumandanı olduğu dönemde, başta Erzurum olmak üzere o bölgedeki yetim 4000 erkek ve 2000 kız çocuğunu himayesine alarak, bu yetimleri Ankara’ya getirerek çeşitli meslek okullarına yerleştirdiği ve himayesine aldığı biliniyor. Karabekir Paşa’nın bu dönemde bazı Ermeni çocuklarını Kuleli ve Işıklar Askeri Liselerine yerleştirerek Türk Ordusuna Ermenilerin girişlerini sağlamış olduğu, 27 Mayıs ihtilalinde bu çocukların bazılarının önemli rolleri olduğu hatta,o zaman subay olan Ermenilerin çocuklarının yakın dönemde de Türk Ordusunda üst kademelerde görevler üstlendikleri yönünde yapılan haberler gündemden düşmüyor.

Karabekir Paşa’nın himayesine aldığı bu yetim çocuklara üniforma giydirerek bunlara” GÜRBÜZLER ORDUSU” adını verdiği bilinmekte.
Ancak Kazım Karabekir Paşa’nın himayesine aldığı çocukların tamamı Ermeni yetimleri değillerdi. Hatta bu konuda şu biçimdeki anektot tarih kitaplarında ve hatıratlarda yer almaktadır.
Çocukları toplayan askerler,
‘Paşam bazı çocukların Türk mü Ermeni mi olduğunu anlayamıyoruz. Bazıları da Ermeni çocuklar, onları ne yapalım?’diye sormuşlar.
Paşa, ‘Hepsini alın’ diye emir veriyor. Paşa, bu nedenle daha sonra, ‘Ermeni Çocukları Türkleştirdi’ şeklinde eleştirildi. O çocuklar, Karabekir Çocuğu olarak biliniyordu.
İşte bu ve buna benzer olayları destekler nitelikteki haberler son günlerin en çok konuşulan haberleri arasında yer almakta. Başta o günlere şahitlik etmiş ve hatıratlarında bu konuya yer vermiş olan tarihçi Cemal Kutay ve diğer tarihçilerin eserlerinden yola çıkılarak yer verilen bu tartışma gündemi daha çok meşgul edecek gibi görünmekte.

Yorumlar kapatıldı.