İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fatih Akın, eleştirmenlerden ‘kesik’ yedi

71. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan Fatih Akın’ın son filmi ‘Kesik/The Cut’, önceki gün izleyiciyle buluştu. Mardin’de 1915 Olayları sırasında ailesini kaybeden Ermeni demircinin hikâyesini anlatan ‘Kesik’, eleştirmenler tarafından pek beğenilmedi. Gala öncesi film ekibiyle birlikte basının karşısına çıkan Fatih Akın, geçtiğimiz gün New York Times’a verdiği söyleşide, filmden dolayı tehditler aldığını söylemişti. Akın, bu yöndeki bir soruya “Sanat için ölmeye değer.” sözleriyle cevap verdi. Akın’ın son filmi ‘Kesik’; ‘Duvara Karşı’ ve ‘Cennetin Kıyısında’ ile başlayan ‘Aşk, Ölüm ve Şeytan’ üçlemesinin son filmi. 1915’teki Ermeni tehciri sonrası iki kızıyla bağlarını koparan Ermeni bir demirci ustasının, Nazaret’in kızlarını bulmak için çıktığı yolculuğu anlatan filmin gösterimi öncesi yönetmen Fatih Akın, senarist Mardik Martin ve filmin oyuncuları Tahar Rahim, Lara Heller, Simon Abkarian, Hindi Zahra ile Makram Khoury soruları cevapladı.

***
 27 Ağustos’ta başlayan 71. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan Fatih Akın’ın son filmi ‘Kesik / The Cut’, eleştirmenler tarafından pek beğenilmedi. Ancak 1915 Olayları sırasında ailesini kaybeden Ermeni bir demircinin hikâyesini anlatan film, cesur ve dürüst olarak nitelendirildi. 71. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan Fatih Akın’ın son filmi ‘Kesik/The Cut’, önceki gün izleyiciyle buluştu. Mardin’de 1915 Olayları sırasında ailesini kaybeden Ermeni demircinin hikâyesini anlatan ‘Kesik’, eleştirmenler tarafından pek beğenilmedi. Gala öncesi film ekibiyle birlikte basının karşısına çıkan Fatih Akın, geçtiğimiz gün New York Times’a verdiği söyleşide, filmden dolayı tehditler aldığını söylemişti. Akın, bu yöndeki bir soruya “Sanat için ölmeye değer.” sözleriyle cevap verdi. Akın’ın son filmi ‘Kesik’; ‘Duvara Karşı’ ve ‘Cennetin Kıyısında’ ile başlayan ‘Aşk, Ölüm ve Şeytan’ üçlemesinin son filmi. 1915’teki Ermeni tehciri sonrası iki kızıyla bağlarını koparan Ermeni bir demirci ustasının, Nazaret’in kızlarını bulmak için çıktığı yolculuğu anlatan filmin gösterimi öncesi yönetmen Fatih Akın, senarist Mardik Martin ve filmin oyuncuları Tahar Rahim, Lara Heller, Simon Abkarian, Hindi Zahra ile Makram Khoury soruları cevapladı. Türkiye’de Agos gazetesine yaptığı açıklamaların ardından aldığı tehditler ile ilgili olarak Akın, “Sanat için ölmeye değer. Filmin yol açacağı tüm bu polemiklere hazır olmak için 7-8 yılımı verdim ve şimdi buna hazırım. Sadece şunu söyleyebilirim: Şimdiden tehditler aldım, ama bu konuya ağırlık vermek istemiyorum.” dedi.
5 ülkede, 21 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen filmde 1915 olayları ile Amerikan yerlilerinin yaşadıklarını nasıl harmanladığı sorulan Akın, “Ben Türklerin, bir Ermeni kahraman hakkındaki bir filmi sindiremeyeceğini çok iyi biliyorum. Bu nedenle onlarla bir empati kurulması için yerlilerin yaşadıklarını da ekledim.” dedi. Cezayir asıllı Fransız oyuncu Tahar Rahim’in canlandırdığı, iki kızını bulmak için Halep’ten Havana’ya, Kuzey Dakota’ya yollara düşen Nazaret karakterini de değerlendiren Akın, “Sadece ülkelerarası fiziki bir yolculuk değil, karakterin ruhunda gezintiyi de sevdim. Tahar Rahim’in canlandırdığı karakter, yavaş yavaş inancını kaybediyor, ama sonra başka tür bir maneviyat keşfediyor. Ben de kendi hayatımda inanç keşfine çıktım ve bu arayış beni Nazaret karakterini yaratmaya itti.” dedi. Fatih Akın, eleştirmenlerin de ‘büyük bir sorun’ olarak dile getirdiği ve Cannes Film Festivali’ne katılmama nedeni olarak gösterilen, filmini İngilizce çekme tercihiyle ilgili olarak da şöyle konuştu: “İngilizce tercihi pazarlama amacıyla yapılmadı. Oyuncularımı yönettiğimde, bir dil koçunun gidip onların aksanlarını düzeltmesini istemiyorum. Bertolucci ‘Son İmparator’u ve Polanski de ‘Pianist’i İngilizce çekti. Teknik bir problem de var. Doğu Ermenicesi ile Batı çok farklı. Batı’yı kullandığımızda doğru aktörleri bulmakta zorlandık. Ben kesinlikle Tahar Rahim’i istiyordum ve bu nedenle filmi İngilizce çektik.” Fatih Akın’la birlikte senaryoyu kaleme alan, ‘Arka Sokaklar’ ve ‘Kızgın Boğa’ gibi Martin Scorsese filmlerinin ünlü senaristi Mardik Martin ise, “Bir hikâyeyi yazarken gerçekten yola çıkarsınız, ama sonra bu değişir. Fatih tam bir dâhi. Benim fikirlerimle kendininkileri harmanlayarak bu filmi yaptı.” dedi. Ermeni aktör Simon Abkarian ise ‘Kesik’in, Ermenilerin beklediği bir film olduğunu dile getirdi.

Yorumlar kapatıldı.