İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi Manastır İçin Önemli Karar

Batmanın Sason İlçesinde bulunan 1.500 Petrus Ermeni Manastırı Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillendi. Sason İlçesi Meşeli (Komk) Köyü Turnalı Mezrasın’ de bulunan 1.500 yıllık Havari Petrus Ermeni Manastırı ve çevresindeki Ermeni mezarlıkları için restorasyon kararı çıktı. İçi ahır olarak kullanılan ve kaçak defineciler tarafından tahrip edilen 15 asırlık 350 odalı manastır, moloz yığınlarıyla kullanılamaz hale gelmişti.

***
Batmanın Sason İlçesinde bulunan 1.500 Petrus Ermeni Manastırı resmi makamlarca tescillendi.
Batmanın Sason İlçesinde bulunan 1.500 Petrus Ermeni Manastırı Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillendi.
Sason İlçesi Meşeli (Komk) Köyü Turnalı Mezrasın’ de bulunan 1.500 yıllık Havari Petrus Ermeni Manastırı ve çevresindeki Ermeni mezarlıkları için restorasyon kararı çıktı.
İçi ahır olarak kullanılan ve kaçak defineciler tarafından tahrip edilen 15 asırlık 350 odalı manastır, moloz yığınlarıyla kullanılamaz hale gelmişti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla tadilata alınacak olan ve turizme kazandırılması planlanan manastır için uzun yıllardır hukuk mücadelesi veren Sason, Bitlis, Batman, Muş, Van, İstanbul ve Diğer Tüm İller, İlçeleri, Köyleri Ermenilerin Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Aziz Dağcı, “Ermenilere ait tarihi kilise, manastır ve tüm yapılar için hukuki mücadelemiz sürecek” dedi.
MANASTIRIN KAYDI BAŞKA KÖY KAYRIDILDI
Sason ilçesi Meşeli (Komk) Köyü mıntıkasında olan ve tüm dünyada böyle bilinen tarihi manastırın Özel İdare ve Kadastro tarafından Çayırlı köyü mıntıkasına dahil edilmesi Ermenilerin tepkisini çekti.
Dernek Başkanı Aziz Dağcı “Tarih kitaplarından gezginlerin rehberlerinde Havari Petrus Ermeni Manastırı Komk yani Meşeli köyü olarak geçiyor. Ancak, manastırın Çayırlı köyünde gösterilmesi hem bizim ve hem de turizm açısından olumsuz bir karar olmuştur. Bu yanlışın düzeltilmesi için hukuki işlem başlatacağız” dedi. Kaynak: Batman Gazetesi

Yorumlar kapatıldı.