İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rum Mübadiller Baba Evinde

Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, babalarının Gürpınar’da yaşadığı fakat 1922 yılında mübadele sonucu Yunanista’a göç eden Rum mübadilleri, Beylikdüzü’nde ağırladı. İmamoğlu ve Gürpınarlılar Göçmenler Derneği’nin misafirlerini makamda ziyaret eden İstanbul Rum Patriği I. Bartholomeos da Rum göçmenlerle birlikte Güpınar’daki tarihi çeşmede düzenlenen dini töreni yönetti.

Gürpınar’ın eski sakinlerini oluşturan Rum mübadiller, yıllar sonra Beylikdüzü’ne geldi.
 1922 yılında yaşanan nüfus mübadelesi sonucu Gürpınar’daki yerleşkelerini bırakarak Yunanistan’ın Yeniçe köyüne yerleşen Rumları ve Gürpınarlılar Göçmenler Derneği üyelerini ağırlayan Başkan İmamoğlu, kardeş belediye girişimi için de yoğun bir çaba yürüteceklerini belirtti. Dönem dönem Beylikdüzü’nü ve eski adı Anarşa olan Gürpınar’ı ziyarete geldiklerini belirten Anarşalılar olarak anılan Rum mübadiller, ilçede kaydedilen gelişime ve değişime de hayran olduklarını söyledi.
PATRİK 1. BARTHOLOMEOS BEYLİKDÜZÜ’NE GELDİ
İlçeye gelen İstanbul Rum Patriği I. Bartholomeos’u Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Rum misafirler birlikte karşıladı. Makamda ağırlanan Patrik I. Bartholomeos, Başkan İmamoğlu’nun ricası ile anı defterine Beylikdüzü Belediyesi’nin gösterdiği misafirperverlikten dolayı çok memnun olduklarını, tüm halkların karşılıklı saygı ve sevgi içinde yaşamalarını arzu ettiklerini ve iyi bir Ramazan ayı geçirilmesini dilediğini yazdı. Gürpınarlılar Göçmenler Derneği Başkanı ve üyeleri Başkan İmamoğlu’na teşekkür ederek yöresel hediyeler ve Büyük İskender’in küçük bir heykelini sundu, İmamoğlu da derneğe ve Patrik I. Bartholomeos’a günün anısına vazo hediye etti.
ESKİ TOPRAKLARI GÜRPINAR’I GEZDİLER
Başkan İmamoğlu, gerçekleşen makam buluşmasının ardından Patrik ve Rum Mübadillerle birlikte Gürpınar’daki tarihi çeşmeyi ziyaret etti. Mübadiller, babalarının eskiden yaşadığı evleri ve sokakları görünce duygulu anlar yaşadı. İstanbul Rum Patriği I. Bartholomeos ise çeşmenin başında Rum misafirlerin birlikte dua ettiği dini töreni yönetti. Misafirler ayrılmadan önce ilişkilerin gelişerek devam edeceğini ve burada birlikte olmaktan büyük sevinç duyduğunu ifade eden İmamoğlu, özellikle düzenlenen etkinliklerde vatandaşların burada eskiden çok güzel insanların yaşadığını görmelerini istediklerini söyledi. Herkese teşekkür eden İmamoğlu, misafirleri tek tek selamlayarak otobüslerine kadar yolcu etti.

Yorumlar kapatıldı.