İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Toprak talebi ‘hayal’

Recep Demircan

Belçika Hükümeti 1915 olaylarına ilişkin sözde soykırım kararını tanıdıklarını açıkladı. Belçika’nın kararı tanımasının ardından sözde soykırımı tanıyan ülke sayısı 25’e yükseldi. Peki sözde soykırım kararlarının tanınması ne anlama geliyor? Ermenistan’ın alınan bu kararlar doğrultusunda Türkiye’den tazminat istemesi ve buna karşılık toprak talebinde bulunmasına yönelik tartışmalara değinen Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Ermenistan’ın tazminata karşılık Türkiye’den toprak alabilmesini ‘hayal’ olarak niteledi.

***
Belçika Hükümeti 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak kabul ettiğini açıkladı. Belçika’yla birlikte 1915’te yaşananları ‘soykırım’ olarak kabul eden ülke sayısı 25’e yükseldi. Dünya devletlerinin tanımaya başladıkları bu kararla Erivan Hükümeti neyi amaçlıyor?
Belçika Hükümeti 1915 olaylarına ilişkin sözde soykırım kararını tanıdıklarını açıkladı. Belçika’nın kararı tanımasının ardından sözde soykırımı tanıyan ülke sayısı 25’e yükseldi. Peki sözde soykırım kararlarının tanınması ne anlama geliyor?
Ermenistan’ın alınan bu kararlar doğrultusunda Türkiye’den tazminat istemesi ve buna karşılık toprak talebinde bulunmasına yönelik tartışmalara değinen Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Ermenistan’ın tazminata karşılık Türkiye’den toprak alabilmesini ‘hayal’ olarak niteledi.
Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu dünya çapında alınan bu kararları ve Türkiye’ye etkisini AjansHaber’e değerlendirdi.
“KARARLAR PARLAMENTONUN EN SAKİN OLDUĞU ZAMAN GETİRİLİYOR”
Dünya’da gerçekleştirilen diaspora çalışmasıyla ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Dedeoğlu, şöyle konuştu:
“ Bunun doğrudan Türkiye’ye baskı oluşturma niyetiyle Ermeni diasporasının yoğun olarak yaşadığı yerlerdeki kişilerin çabasıyla yapıldığını düşünmekte bir beis yok. Çünkü böyle gelişiyor. Ancak birçok ülkenin parlamentosunda bu tür kararlar, parlamentonun en sakin, en az milletvekilinin olduğu dönemlerde alınıyor.
TÜRKİYE ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİ OLUMSUZ ETKİLER
Farklı taleplerle Türkiye’ye baskı oluşturmasını savunanlar olabilir. Bu Ermenistan’a arka çıkmanın ötesinde de olabilir. Avrupa Parlamentosu’nda ‘evet’ diyenlerin çok farklı sebeplerle evet dediğini görüyoruz. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin ne kadar zora sokabileceğini hakkında fikirlerinin olmadığını söylemekte fayda var. İnsanlık adına çıkış yaptıklarını düşünerek bunu yapıyorlar. Ayrıca kabul etmek lazım bu konuda diaspora da iyi çalışıyor.”
“ERMENİSTAN’IN TOPRAK TALEBİ TAM BİR HAYAL”
Toprak talebi konusunda iddiaları var. Fakat bunun uluslararası hukukta karşılığı söz konusu bile değil. Bu çerçevede devletin devletten tazminat istemesi mümkün değil, çünkü geçerliliği olan soykırım sözleşmesine gönderme yapması söz konusu değil. Karşılığında toprak talebi tam bir hayal. Bugün böyle bir şey olsa Yunanistan’ın yarısının satılması lazım. Buradaki esas mesele Türkiye’nin hepten ‘Hayır’ demesini sağlayacak ortamın sağlanmasıyla ilgilidir. İmkansızı isteyerek veya gündemde tutarak kendi diasporasını ya da kendi fikirleri peşinde koşanların fikirlerinin kontrolde olmasını sağlayan bir durum. Öte yandan elinde mülkleri olanlar bunları ispatlayanlar gelip Türkiye’de mahkemelere başvurabiliyorlar.  Bunlar karşılıklarını alabiliyorlar. Türkiye’yi bataklığa iten bir durum.” diye konuştu.
LOBİ FAALİYETLERİ İÇERDE DEĞİL, DIŞARDA YAPILMALI
Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımına ilişkin yürüttüğü çalışmaları değerlendiren Dedeoğlu, “1915’in 100. Yılında Çanakkale’yi ön plana çıkartarak bu işler olmaz. Diasporanın yoğun olarak yaşadığı yerlerde parlamentolarda Türkiye’nin de lobilerinin parlamentolarda milletvekillerini ikna edebilecek, oradaki senatörleri tatmin edebilecek uzun soluklu bir lobicilik yapması lazım. Maalesef Türkiye bunu yapmıyor. Türkiye’nin içeride yaptığı lobicilik faaliyetlerinin hiçbir anlamı yok.” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.