İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

Zlatica Hoke
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü. Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi’ne göre, savaş ve şiddet yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı, tüm dünyada rekor bir hızla artıyor. Daire’nin yayınladığı son rapora göre, 2014 yılında yaklaşık 60 milyon kişi, yaşadığı yerden kaçmak zorunda kaldı. Bu sayı, geçen yıla göre 8 milyon, on yıl öncesine göre 20 milyon fazla. Rapor, 2013-2014 yılları arasındaki mülteci artışının bugüne kadar bir yılda görülen en yüksek artış olduğunu ortaya koyuyor.

2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşla büyük bir mülteci akını başladı. Aynı şekilde, Afrika, Asya ve Avrupa’daki iç savaş ve katliamlardan kaçanların sayısı son 5 yılda arttı. Geçen yıl her gün 42,500 kişi şiddet yüzünden evini terk etti.
Antonio Guterres, “Dünyada büyük bir kaos yaşanıyor ve eğer insani yardım kurumlarının bu kaosla başa çıkabileceğini düşünen varsa çok yanılıyor. Bunu yapacak kapasiteye sahip değiliz” diyor.
Şu anda her 122 kişiden biri ya mülteci, ya sığınmacı ya da iç göçün bir parçası. BM Mülteciler Dairesi Başkanı Antonio Guterres, yeni raporun dünyanın bugünkü durumunu yansıttığını söylüyor: “Uluslararası toplumun sorumluluk alma zamanı geldi. Burada sadece insani sorumluluktan bahsetmiyorum. Bu trajediye neden olan krizlere çözüm bulunması ve tekrarlanmasının önlenmesi gerekiyor.”
Suriye, şu anda dünyada en fazla mülteci veren ve iç göç yaşanan ülke. Suriye’yi, Afganistan ve Somali izliyor. Türkiye,Suriyeli sığınmacılar yüzünden dünyada en fazla mülteci barındıran ülke konumuna geldi. Yunanistan ve İtalya, Avrupa’ya yerleşmek isteyen mültecilerle uğraşıyor.
Avrupalı liderler, mülteci yükünün nasıl paylaşılacağı konusunda uzlaşma sağlamış değil.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, “İtalya ve Almanya, Avrupa’da daha adil bir mülteci dağıtımı yapılması konusunda görüşbirliği içinde. Bizce en doğrusu, Avrupa Birliği ülkelerinde zorunlu kota sistemi uygulamak” diyor.
Ancak bazı AB ülkeleri kota uygulanmasına karşı çıkıyor. Macaristan, Sırbistan sınırını kapatacağını açıkladı. Almanya ve İsveç’e gitmek isteyen çok sayıda mülteci, Balkanlar üzerinden geçerek Macaristan’a ulaşıyor.
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijarto,  “175 kilometre uzunluğunda bir sınırdan söz ediyoruz ve bu sınır dört metre yükseliğinde bir tel örgüyle kapatılabilir” şeklinde konuşuyor.
Geçtiğimiz ay, iç savaşın sürdüğü Myanmar’dan karayoluyla Tayland’a gitmeye çalışan binlerce mültecinin engellenmesi sonucunda Andaman Denizi’nde insani bir kriz yaşandı.

Yorumlar kapatıldı.