İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB Kültürel Miras Kaldıraç Töreninde Çap Prestijli Kaldıraç

Diyarbakır ’da kurulu Surp Giragos Ermeni Kilisesi’yle izafi tasarı, Norveç ’delik Oslo kentinde düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Kültürel Miras ve Europa Nostra 2015 mükâfat töreninde en prestijli ödüle layık görüldü. Norveç ’oyuk Oslo kentinde düzenlenen AB Kültürel Miras Ödülü Töreni, Europa Nostra Başkanı Placido Domingo adına Hükümdar Anapara Denis hem Kergoylay ve Avrupa Komisyonu ’nun Idman, Bakteri Kültürü, Çok Dillilik ve Gençlikten Sorumluluk Sahibi Üyesi Tibor Navracsics ’kovuk ortak toplu konut sahipliğinde yapıldı. HRH Crown Prince Haakon of Norway törene gurur konuğu olarak katıldı. Törene Oslo Belediye Başkanı Fabian Stang ile Norveç Atmosfer ve Çevre Bakanı Tine Sundtoft da katıldı.

Avrupa Ekim Mirasını Alıkoyma yarışmasına 29 ülkeden 263 model katıldı. 263 projeden 28 ’i ödüle değerinde görüldü. Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi projesi, ödüle layık görüşlü 28 plan arasına bilgi. Diyarbakır ’dan yarışmaya yeni Surp Giragos Kilisesi, bu ödülün yanında, kazanan projelerin arasından jüri tarafından seçilen en büyük 7 ödülden birini ayrıca almaya layık görüldü.
Diyarbakır namına büyük siklet karşılama fail prestijli ödülü, Kilise Vakfı Başkanı Vartkes Ergun Ayık, Dizayn Muellifi Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Iyileştirme Anabilim Dalı ’ndan Doç. Dr. F. Meral Halifeoğlu, yenileme uygulayıcısı Zulfikar Halifeoğlu ve Vakıf Müdür Acı Şey Ayık aldı. Surp Giragos restorasyonu hem de tüm dünyada internet ortamında yapılan millet oylamasında üçüncü sırayı aldı.
Surp Giragos Ermeni Kilisesi 17 ’nci yüz kişilik bölükda inşaat edilmiş, anca Ermeni cemaatinin çeşitli nedenlerden dolayı kenti askerden kaçma ederek batıya ait illerine hicret etmesinden sonra yer yer yıkılmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kilise Vakfı ve Ermeni cemaatinin desteği ile restore edilen Kilise 2011 yılında ibadete açılmıştı.
Diyarbakır ’da amma süre farklı olarak inanç ve dilden birçok medeniyetin amma perde arasıda yaşadığını veznedar kitaplara basım olan Hançepek Mahallesi ’nde kurulu Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ’nin yanı hat resmi sosyete örgütlerinin de katkısıyla 2010 yılında restore edildikten sonra 2011 yılında ibadete açılarak, muhteşem görüntüsüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.
http://www.toplumhaber.com/ab-kulturel-miras-kaldirac-toreninde-cap-prestijli-kaldirac/7425/

Yorumlar kapatıldı.