İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bülent Arınç Ermeni Lisesi’nde karne törenine katıldı

Başbakan Yardımcısı Arınç, Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde karne törenine katıldı.Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, acı olayları her gün gündeme getirip suçlu aramanın zamanı olmadığını belirterek, “Tarihte yaşanan olayları tarihçilerin araştırması, konuşması, belki arşivlere girerek ciddi araştırmalar da yapması gerekir ama bunu bir siyasi koz olarak kullanmanın, bu güzel ülkeyi, bu cennet vatanı suçlu ilan etmeye kalkmanın yanlış olduğunu düşünüyorum” dedi.

 Arınç, Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde karne törenine katıldı. Türkiye’de 2014-2015 eğitim öğretim yılının sona erdiğini hatırlatan Arınç, bu liseden mezun olan öğrencileri kutladı.
Genç bir nüfusa sahip Türkiye’nin Avrupa’nın bazı ülkeleri gibi olmadığını ifade eden Arınç, Türkiye’deki 78 milyon insanın yarısının yaş ortalamasının 30’un altında olduğunu, 19 milyonu da ortaöğretim seviyesindeki gençlerin oluşturduğunu anlattı.
Genç nüfusun büyük bir servet ve enerji olduğunu dile getiren Arınç, “Eğer nitelikli bir eğitimle gençlerimizi yetiştirebilirsek, onlardan bugün için de gelecek için de istifade edebileceğimizi düşünüyorum. Bütün insanlık için de hayırlı sonuçlar alacağımıza inanıyorum” dedi.
Göreve ilk başladığında iyi, samimi ilişkiler kurmaya çalıştıklarını ifade eden Arınç, “Biz bu ülkenin tamamıyız, birlikte Türkiye’yiz. Ermeni yurttaşlarımız da bu ülkenin bir parçasıdır. Siz olmazsanız biz eksik oluruz. Bu ülkenin değerleri hepimizin değerleridir. Onlara saygı göstermek de hepimizin üzerine düşen bir görevdir. Ama Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olan hepimiz etnisite farklılığı sebebiyle değil, farklı inançlara bağlı olmak farklılığıyla da değil, biz bu ülkenin birinci sınıf yurttaşlarıyız. Birimizin diğerinden bir üstünlüğü de söz konusu değildir” diye konuştu.
– ”Hrant Dink suikasti hepimizi derinden üzdü”
Bülent Arınç, Ermenilerin yüzyıllardır Türkiye’nin vatan ve millet olarak ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Meclis Başkanıyım. Hrant Dink’e suikast oldu, çok acı bir olay hepimizi derinden üzdü. Allah şahittir bunu samimiyetle söylüyorum. Vahşice, alçakça katledilmesi ki hala yargı süreci bitmedi. Onu da takip ediyorum. Bakırköy’deki evine gittim. Eşi Rakel hanımefendi, gelinleri, genç kızlar, çocukları vardı. O gün evde gördüğüm manzara, bizim Anadolu’da kendi evimizde gördüğümüz manzaranın bir eşiydi. Konuşma aynı konuşma, düşünce aynı düşünce. Rakel Dink’in cenaze kaldırılıyorken pencereden yaptığı konuşma bir destansı konuşmadır. Biz bu topraklar üzerinde, tarihin, kaderin birlikte yaşattığı insanlarız. Çok güzel günlerimiz de geçti, çok acı olaylar da yaşadık.”
– “Acı olayları hatırlayarak suçlular aramanın zamanı değil”
Başbakan Yardımcısı Arınç, 1915 olaylarına da değinerek, “Türkiye’yi suçlamasınlar, çok acı ve çok trajik olaylar yaşandı. Ölenler oldu, öldürenler oldu. Bu olaylardan hepimiz zarar gördük. Sadece belli bir etnisiteye karşı yapılmış bir olay değil, 1915 şartları içinde gerçekten gözlerimizi yaşartan çok trajik olaylar yaşadığımızı ifade edebilirim. Ama artık bunları her gün konuşmanın, her gün tarihteki bu acı olayları hatırlayarak suçlular aramanın veya ilan etmenin zamanı değil” dedi.
Hükümet olarak cemaat vakıflarını kabul etme, gayrimenkulleri iade etme, sahip oldukları hakları yeniden iade etme konusunda çok ciddi kararlar aldıklarına değinen Arınç, bunun bir lütuf olmadığını dile getirdi.
Bülent Arınç, “Acı olayları her gün gündeme getirip suçlu aramanın zamanı değil. Tarihte yaşanan olayları tarihçilerin araştırması, konuşması, belki arşivlere girerek ciddi araştırmalar da yapması gerekir ama bunu bir siyasi koz olarak kullanmanın, bu güzel ülkeyi, bu cennet vatanı suçlu ilan etmeye kalkmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Kimseye de faydasının olmadığının bilincindeyim” ifadelerini kullandı.
– “Ben prensip olarak bir komşu ülkeyle sıfır sorun isterim”
Türkiye’nin komşusu olan Ermenistan ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini belirten Arınç, Meclis Başkanı olduğu dönemde Avrupa Konseyi’nde Ermenistan Meclis Başkanı ile yaptıkları görüşmeyi anlattı. Bu görüşmede iki ülke arasındaki konuların gündeme geldiğini aktaran Arınç, Ermenistan Meclis Başkanı’nın “Anlatılanların bir kısmı doğru değil ama hepsi doğru bile olsa, siz büyük bir devletsiniz. Büyük devletlere büyüklük yakışır, gelin bu işleri birlikte çözelim” dediğini ifade etti.
Bu konuda sonraki süreçte bazı adımlar attığını, 2009’da İsviçre’de bazı anlaşmaların, protokollerin imzalandığını ancak arkasının gelmediğini söyleyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben prensip olarak bir komşu ülkeyle sıfır sorun isterim. Diplomatik ilişkilerin de kurulmasını, sınırların açılmasını, insani yardımlar gidip geliyor ama her konuda bir diplomatik ilişkinin başlamasını arzu ederim. Burada bizim adım atmamız gereken yerler vardır ama daha fazla karşı tarafın da yani Ermenistan hükümetini kastediyorum, onların da yapması gerekenler vardır. Bir gün eminim böyle bir mezuniyet töreninde Ermenistan’ın başbakanı, bakanları bulunsun, bizler de orada bazı temasları daha dostane yapalım.”
Karne töreninde ayrıca Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan da lisenin tarihçesi hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Törene, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Surp Haç Tıbrevank Lisesi Müdürü Armen Saruhanyan, Kurucu Temsilcisi Varujan Bulgan, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vasken Barın, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhani Kurul Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Alcan ve Bulgan, konuşmasının ardından Arınç’a plaket takdim etti. Törende takdir, teşekkür ve onur belgeleri öğrencilere dağıtıldı. Bülent Arınç, 9. sınıfı birincilikle bitiren Sevag Pillibos Hergel’e, Vakıflar Genel Müdürü Ertem de Ermeni Edebiyatı’nda en yüksek notu alan 9. sınıf öğrencisi Serena Tara Nerdenyan’a takdir belgesini sundu. Başarılı öğrencilere ayrıca lisenin eski bir mezunu tarafından altın hediye edildi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, belgelerin dağıtılmasının ardından öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Arınç, karne töreninden sonra lisenin inşasına ilişkin Osmanlı Padişahı Abdülmecit’in Ermenice yazılmış fermanını beraberindekilerle inceledi.
(AA)

Yorumlar kapatıldı.