İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu yılki Ermenistan-Türkiye ödülü Mehveş Evin’in…

Haber: Müge Akgün – muge.akgun@radikal.com.tr
Gazeteci Mehveş Evin, Milliyet gazetesinde yayımlanan “Soykırım mı, değil mi?” başlıklı yazısıyla bu yılki Ermenistan-Türkiye Ödülü’ne ödüle layık görüldü. Evin yazısında, soykırım konusunda Türkiye’de yapılan tartışmalara atıfta bulunmakta, başka ülkelerde yaşanan, yaşatılan benzeri trajedilerle karşılaştırılmasını eleştirip, “Soykırım kavramını insani mi yoksa hukuki anlamını ön plana çıkartacağız” diye soruyordu.

İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT) tarafından son beş yıldır Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine katkıda bulunan gazetecilere verilen ödülü bu yıl Milliyet gazetesi Köşe Yazarı Mehveş Evin aldı. Daha önceki yıllarda ödüller Kadri Gürsel, Hilal Kaplan, Markar Esayan ve Oral Çalışlar’a verilmişti.
Ödül Amerikan Konsolosluğu’nun rezidansında yapılan bir törenle verildi. Tören sırasında ABD Başkonsolosu Charles Hunter, jüri üyesi Oral Çalışlar, GPoT Yöneticileri Mensur Akgün ve Sylvia Tirkyaki birer konuşma yaptılar.
Ödülün amacı her ne kadar iki ülke ilişkilerinin normalleşmesine katkıda bulunmak olarak belirtilse de bu yılki aday Türkiye’nin tarihini daha iyi anlamasına yardımcı olan ve jürinin kriterlerine uyan 35 yazı arasında yapılan değerlendirme sonucunda belirlendi. Mehveş Evin 22 Nisan 2015 tarihinde Milliyet gazetesinde yayınlanan “Soykırım mı, değil mi?” başlıklı yazısıyla ödüle layık görüldü.
Evin yazısında, soykırım konusunda Türkiye’de yapılan tartışmalara atıfta bulunmakta, başka ülkelerde yaşanan, yaşatılan benzeri trajedilerle karşılaştırılmasını eleştirip, “Soykırım kavramını insani mi yoksa hukuki anlamını ön plana çıkartacağız” diye soruyordu.
Ödülü veren GPoT, İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesinde kurulmuş bir araştırma merkezi. Türkiye dış politikasının Kıbrıs, İsrail, Mısır, Ermenistan gibi sorunlu alanlarına eğilmesi, çatışma çözümü ve yönetimi çerçevesinde toplantılar düzenlemesiyle tanınıyor. Geçtiğimiz günlerde merkezin yöneticileri Ermeni diasporası ile temaslarından yola çıkarak “Diaspora için değil Türkiye için” başlıklı bir rapor kaleme almışlardı.
Bu yılki ödülün sahibi olan Mehveş Evin ise 2008’den bu yana Milliyet gazetesindeki köşesinde çevre, kadın, sosyal, politik ve kültürel konuların yanı sıra ifade ve basın özgürlüğü, nefret söylemi hakkında yazıyor.
Evin, gazeteciliğe 1993 yılında muhabir olarak başladı ardından Sabah ve Vatan gazetelerinde hafta sonu eklerinin yayın yönetmeni Akşam Gazetesi Koordinatörü olarak görev yaptı.

Yorumlar kapatıldı.