İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP raportöründen Bozkır’a tepki: Biraz saygısızlık

Selçuk Gültaşlı -Emre Demir – Strasbourg
Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, AB Bakanı Volkan Bozkır’a sert tepki gösterdi. Bozkır’ın Ermeni ‘soykırımı’na yapılan atıf dolayısıyla raporun iade edileceğini açıklamasına karşılık Piri, “Bu biraz Avrupa Parlamentosu’na saygısızlık.” dedi. AP Türkiye raporunun kabul edilmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Hollandalı Sosyalist milletvekili, Türk hükümetinin tepkisine ‘çok teessüf’ ettiğini vurguladı. Piri, AP olarak kendilerinin de Türkiye’de yaşanan birçok olayla ilgili memnuniyet duymadıklarını ancak kapıyı kapatmayı hiç düşünmediklerini söyledi.

Türk hükümetinin tepkisini makul bulmadığını ifade eden Piri, kendisinin bu meselenin ayrı bir kararla ele alınması taraftarı olduğunu, AP’nin bunu 15 Nisan’da bir karar alarak yaptığını ancak oya sunulan bu teklifin de kabul edildiğini kaydetti. Ermeni ‘soykırımı’nın kesinlikle üyelik şartı olmadığını birkaç defa vurgulayan Piri, AP’nin 2 ay önce aldığı kararı birdenbire inkar etmesini beklemenin de makul olmayacağını söyledi.

Raporunu son yılların ‘en eleştirel’ raporu olarak kabul eden Piri “Fakat aynı zamanda en yapıcı olanı. Eleştirilerimiz yanında yapıcı olmazsak kendimize yardımcı olmayız.” dedi. Piri, raporda özellikle basın ve ifade hürriyeti sorunlarının sert şekilde eleştirildiğini ancak Türkiye ile yeni müzakere fasıllarının açılarak ilişkilerin geliştirilmesi çağrısı yapıldığını da hatırlattı.

Yorumlar kapatıldı.