İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Altan Tan Alevilerden ve Kılıçdaroğlu’ndan Özür Dilemeli

Mustafa Elveren*
CNN TÜRK’te canlı olarak yayınlanan “Seçim Özel” programına katılan HDP Amed Milletvekili Altan Tan’ın; “Selahattin Bey ben inançlı bir Müslüman’ım ve tek kıblemiz var o da Kabe’dir dedi, böyle bir laf daha Kemal Kılıçdaroğlu’ndan duyulmadı”(1) sözleri başta Aleviler olmak üzere tüm duyarlı insanları derinden yaraladığını düşünüyorum. Bay Altan Tan Alevilerin ve sosyalistlerin duyarlılığını göz önüne almadan bu gafı yapması düşündürücüdür. Çünkü Alevilerin kıblesi insan olduğu bütün Dünya âlem biliyor. 

HDP Amed Milletvekili Altan Tan’ın bu güne kadar sosyalistler ile Aleviler hakkında yaptığı gaflar ve saldırılar, benim gibi HDP’lilerin sabrı taşmaktadır. İki gündür sosyal paylaşım siteleri üzerinden Sayın Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliği hatırlatılarak, Altan Tan’a tepki yağdı. Ne yazık ki, Altan Tan hakkında yazılan yorumlar yorum olmaktan çıktı, hakaretlere kadar vardı.
Yine sosyal medya üzerinden konu ile ilgili tepkisini dile getiren Hüseyin Aygün şu yorumu yaptı; “”Tayyip Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na: ‘Ben Kuranla büyüdüm, senin Kuranla ilişkin belli.’ Altan Tan’dan Kılıçdaroğlu’na: ‘Müslümanım demedin.’ (…) Altan Tan sadece ayrımcılık, dinsel nefretçilik, aydınlanmaya düşmanlık yapmıyor. Muhtemel bir CHP-HDP koalisyonunu da dinamitlemek istiyor”
Ben Sayın Aygün’ün Kürtlerle ilgili düşüncelerini hiç benimsemiyorum. Ancak Hüseyin Aygün’ün yukarıdaki yorumunu dikkate almak durumundayız.
Altan Tan birçok platformda ve programda; bir taraftan “HDP, herkesi içinde barındırmalıdır. Alevileri, Müslümanları, solcuları, ateistler…” söyler, diğer taraftan ise, “HDP’de sosyalistler ve ateistler partiye hâkim oldular…” diye serzenişte bulunuyor. Bu çelişkili anlayışını HDP’nin güçlenmesi için hep sineye çektik. Sosyalistleri ve ateistleri incitmekle kalmadı, bu defa Alevileri de hedef aldı.
Bundan tam 8 yıl önce Altan Tan’ın Aleviler ve sosyalistler için sarf ettiği sözlerine karşı tepkimi o gün yazdığım “Altan Tan’ın Tencere-Kapak Uydurması” başlıklı yazının birkaç cümlesini sizlerle paylaşmak istiyorum.
“Bakın Hazret neler söylemiş; ‘Tencerenin kapağı Marksist ve Alevi çizgidedir. Bugün PKK’nın yönetici kadrosunun önemli bir kısmı Pazarcık, Elbistan ve Tunceli kökenlidir. Çoğu Stalinist bir anlayıştan geliyor. Tencerenin kendisi ise Sünni, Şafi ve Nakşibendi’dir. Dolayısıyla bugün tencereyle kapak arasında bir uyum sorunu vardır …22 bağımsız DTP’li içinde namaz kılan, Ramazan orucunu ful tutan bir tek kişi yok…’(2)
Öyle anlaşılıyor ki; büyük çoğunluğu Şafi olan kürtlerle ve yine önemli bir bölümü sosyalist düşünceye sahip Alevi Kürtlerin PKK’nin etkisiyle birlikte hareket etmelerini, Altan Tan içine sindiremiyor. (…) 
Eğer Pazarcık, Elbistan ve Tunceli kökenli Kürtlerin PKK kadrolarına hakim olduğu tespiti doğru ise, bence sevindirici bir durumdur. Çünkü, yazar gibi dinci kadrolar hakim olsaydı acaba bu gün Türkiye nasıl bir durumda olurdu? Orta Doğu’da oluk oluk akan kanın ve gözyaşlarının sebebi de bu anlayıştan kaynaklandığını halkımız bilmelidir”
Benim kıblen seni ne ilgilendiriyor? İster taşa, ister insana taparım, sana ne? Kılıçdaroğlu’nun kıblesi seni niye rahatsız ediyor? O Kılıçdaroğlu ki, “En hakiki Müslüman benim” diyor. İslam peygamberine ve kitabı Kuran’a toz kondurmuyor. Yine de Altan Tan gibilerine yaranamıyor!
SELOCAN gibi demokrat bir lider zor yaratılır. O nedenle HDP’nin; çeşitli ideolojilerden, etnik kimliklerden ve inançlardan oluşan bir çiçek bahçesi olduğunu unutmamalıyız. Artık dinci ve gerici söylemlerden vazgeçip, evrensel hukuk çerçevesinde demokratik tavır sergilenmelidir.
Sayın Altan Tan’ın en kısa zamanda demokratik tavrını netleştirip, Kemal Kılıçdaroğlu’ndan ve Alevilerden özür dilemelidir. Ancak böyle bir özür yüreğimize su serpecektir. Aksi halde oluşturulan bu kutsal birliktelik ayrışmalara gebe kalır.
10.06.2015
*Em. Öğrt.
NOTLAR:
(1)-  http://www.cnnturk.com/video/turkiye/altan-tanin-kilicdarogluna-yonelik-sozleri-kizdirdi
(2)-  http://gomanweb.org/GOMANWEB2/koman_dosyalari/mustafa_elveren/mustafa64.htm

Yorumlar kapatıldı.