İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Norveç Helsinki Komitesi İnanç Özgürlüğü Girişimi kilise saldırısını Kınadı

Norveç Helsinki Komitesi İnanç Özgürlüğü Girişimi (NHC/İÖG),  9 Haziran 2015 tarihinde Kadıköy Bahariye Caddesi Nispetiye Sokak’ta bulunan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi’ne yönelik olarak gerçekleştirilen saldırıyı kınamaktadır. Zanlının bahçe duvarından avluya atlayarak elindeki bidonda bulunan tineri, kilisenin yan tarafındaki kullanılmayan demir kapıya dökerek ateşe verdiği rapor edilmiştir.

Kapının alev aldığını gören çevre sakinlerinin, bu kişiyi yakalayarak durumu kilise görevlilerine bildirdiği ve ihbar üzerine itfaiye ve polis ekiplerinin olay yerine sevk edildiği anlaşılmaktadır. Şüpheli, gözaltına alınarak polis merkezine götürülmüştür.

Din veya inanç özgürlüğü hakkı ibadet yerlerinin güvenliğinin güvence altına alınmasını da gerektirir. İbadet yerleri halka açık olmalarından ötürü özellikle saldırıya  açık konumda bulunmaktadır. Ayrıca bu mekanların hedef alınması, fiziki olarak verilen zararın çok ötesinde, o ibadet yerini kullanan kişiler veya onların dindaşları üzerinde de etkili olmakta, tüm topluluğa korku salma amacı taşımaktadır. Bu nedenle, yetkilileri ibadet yerlerini ve inançla veya dinle ilgili mekanları, mezarlıkları korumak için gerekli tedbirleri almaya çağırıyoruz.
Birleşmiş Milletler İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü’nün de belirttiği gibi, ibadet yerlerine yönelik saldırılar sadece bir kişinin değil, o ibadet yerine bağlı tüm topluluğun inanç özgürlüğünü ihlal etmektedir.
İbadet yerlerine yönelik tehdit ve saldırılar cezasızlıkla sonuçlanmaktadır.  Gerçekleşen çok sayıda saldırı ve tehdidin etkili bir şekilde soruşturulmaması, sorumlularının bulunup cezalandırılmaması ve bu tür saldırılara ilişkin birbirini tekrar eden kalıpların irdelenmemesi kaygı verici olmaya devam etmektedir. 2014 yılında gerçekleşen tehdit ve saldırılar için tıklayınız.
Birçok saldırı veya tehdit üçüncü şahıslar tarafından gerçekleştirilse de, nihai olarak ibadet yerlerini koruma yükümlülüğü devlete aittir.
•      Yetkilileri ibadet yerlerini ve inançla veya dinle ilgili mekanları, mezarlıkları korumak için, inanç gruplarının özel güvenlik sağlamalarına gerek kalmayacak şekilde, gerekli tedbirleri almalıdır.
•      Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi’ne yönelik saldırı etkin bir şekilde soruşturulmalı, cezasızlıkla sonuçlanmamalıdır.
•      İbadet yerleri ve din veya inanç açısında önemli sayılan mekanlara yönelik olarak geçmişte gerçekleştirilmiş tehdit veya saldırılar etkin bir şekilde soruşturulmalıdır.
Daha fazla bilgi için: İnanç Özgürlüğü Girişimi proje sorumlusu Mine Yıldırım – yildirim@nhc.no
www.inancozgurlugugirisimi.org
    
Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Raporu, BM Dokümanı A/HRC/12/40 Add.1, 16.02.2010, para. 146.
M i n e  Yıldırım, Ph.D.
Proje Yöneticisi / Head of project
İnanç  Özgürlüğü  Girişimi / Freedom of Belief Initiative
Norveç Helsinki Komitesi / Norwegian Helsinki Committee
T: +90 533 338 29 61
yildirim@nhc.no
Skype: mine.yildirim1
Twitter: @yldrmine
www.inancozgurlugugirisimi.org
Twitter: @iogwebsitesi
www.nhc.no
İnanç Özgürlüğü Girişimi Türkiye’de herkes için düşünce, vicdan, din veya inanç özgürlüğünün korunmasının iyileştirilmesi amacına sahip bir insan hakları projesidir. / Freedom of Belief Initiative is a human rights projectfounded to improve the protection of the right to freedom of thought, conscience, religion or belief for all in Turkey.

Yorumlar kapatıldı.