İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vatan Partisi İsveç’te soykırım heykellerine karşı hukuk savaşı başlattı

Vatan Partisi İsveç’te Norköping kentinde yapılmak istenen sözde Süryani soykırım heykeline karşı hukuk savaşı başlattı. Süryani sözde soykırım eylemcileri daha önce Södertälje ve Botkyrka’da heykel dikmek istemişlerdi. O belediyelerde başarılı olamayan eylemciler Norrköping belediyesine el attılar. Belediye kendilerine bir yer gösterince 1 Haziranda Suriye’den Süryani Ortadoks Kilisesi Patriği Ignatius II. Aphrem ve Avrupa Parlamentosu Hıristiyan Demokrat Milletvekili Lars Adaktusson’un katılımıyla heykeli temeli atıldı.(Türkiye’yi bitirdi sıra İsveç’e geldi. HYETERT)

Norrköping’de yaşamakta olan Vatan Partisi üyesi Kenan Gündoğdu Türk Avukat Sadık Kutlu aracılığıyla heykele itiraz etti. Ayrıca Vatan Partisi üyesi Abdullah Gürgün ve aralarında İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu Hasan Dölek ve Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkanı Settar Sevigin ve basın mensuplarının bulunduğu bir heyet ile birlikte Norrköping Belediye Başkanı Lars Stjernkvist ile görüştü.
Elli yıldır Norrköping’de oturan Vatan Partisi Üyesi Öğretmen, Tiyatrocu Kenan Gündoğdu bunca yıldır değişik etnik kökenden din ve mezhepten insanlarla barış ve huzur içinde yaşanan Norrköping’de böyle fesat bir heykelinin Türk halkı için ne büyük bir provokasyon olduğunu, halkın arasına nifak sokacak olan bu heykelden duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Vatan Partisi üyesi, Aydınlık Gazetesi ve Ulusal Kanal Temsilcisi Abdullah Gürgün tarih ve hukuksal açıdan soykırım kavramını ve 1915 olaylarının değişik boyutlarını anlattı. Gürgün İsveç’teki Türk sivil toplum örgütlerinin rahatsızlıklarını, endişelerini paylaştığını sözlerine ekledi ve belediye başkanına Ermenistan’ın ilk Başbakanı Kachaznuni’nin ve Ermeni Tarihçisi Lalayan’ın kitaplarını armağan etti. İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu (İTİDF) Başkanı Hasan Dölek, Azerbeycan Federasyonu Başkanı Settar Sevigin, İTİDF Başkan Yardımcısı Barbaros Leylani de binlerce kilometre uzakta 100 yıl önce olan ve üzerinde yıllardır tartışılmakta olan olayı İsveç’e taşımanın yanlışlığını aktardılar.
Belediye Başkanı Lars Stjernkvist, kendilerinin 1915 olaylarının soykırım olup olmadığı konusunda tavır almadıklarını sadece Asurilerin isteği üzerine kendilerine belediye arazisi olan Folkets Park (Halk Parkı) üzerinde yer gösterdiklerini söyledi.
Vatan Partisi üyeleri dikilecek heykelin Norrköping’de yaşayan herkesin benimseyebileceği tarafsız bir barış, uzlaşma, hoşgörü sembolü olması gerektiğini dile getirdiler. Sözde soykırım heykelinin ise toplumda çatışmalara, İslamofobiye, Türk düşmanlığına aynı zamanda buna tepki olarak köktendinciliğe, Ermeni, Süryani, İsveç düşmanlığına neden olacağını açıkladılar. Norrköping’de yaşayan diğer Türklerle birlikte Södertälje ve Botkyrka’dan sonra Norrköping’de de heykelin engellenmesi için elinden gelen herşeyi yapmaya kararlı olduklarını belirttiler.
Heykelin yapılacağı parkta bir gösteri yapılması da alınacak önlemler arasında.
Abdullah Gürgün
ulusalkanal.com.tr

Yorumlar kapatıldı.