İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

New York Times: ‘Bu sonuçlar karaya oturttu’

New York Times haberinde, “Türk seçmenler, Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir ders verdi. Erdoğan’ın partisi, Anayasa’yı yeniden yazma ve Amerikan tipi başkanlık sistemi kurma ihtirasını sona erdiren  tarihi bir seçimle Meclis’teki çoğunluğunu kaybetti” denildi. Haberde “Seçim sonuçları Sayın Erdoğan için ciddi bir başarısızlık oldu” denildi. Gazete, “Bu sonuçlar, Sayın Erdoğan’ın gücünü artırma çabalarını karaya oturttu” ifadesini kullandı.

***
Dünyadanın önde gelen birçok yayın kuruluşu Türkiye’deki seçimleri yakından takip etti. Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilerinin hedefindeki New York Times da sonuçları manşetine taşıdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden önce sert dille eleştirdiği New York Times, Türkiye’deki seçim sonuçlarını internet sitesinde manşete taşıdı.
ERDOĞAN NEW YORK TIMES’A BÖYLE ÇATMIŞTI – TIKLAYIN!
NEW YORK TIMES’DAN İLGİNÇ ERDOĞAN TWEETİ – TIKLAYIN!
New York Times haberinde, “Türk seçmenler, Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir ders verdi. Erdoğan’ın partisi, Anayasa’yı yeniden yazma ve Amerikan tipi başkanlık sistemi kurma ihtirasını sona erdiren  tarihi bir seçimle Meclis’teki çoğunluğunu kaybetti” denildi.
Haberde “Seçim sonuçları Sayın Erdoğan için ciddi bir başarısızlık oldu” denildi. Gazete, “Bu sonuçlar, Sayın Erdoğan’ın gücünü artırma çabalarını karaya oturttu” ifadesini kullandı.
‘ERDOĞAN’IN HAYALLERİ PARAMPARÇA’
İngiliz gazetesi Independent ise “Kürtlerin sandık zaferi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidar partisine çoğunluğu kaybettirdi” başlığıyla Türkiye’deki genel seçim sonuçlarını aktardı. Gazete, sonuçların, Cumhurbaşkanı olmadan önce AK Parti liderliğini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan’a büyük bir darbe indirdiğini yazdı. Haberde, seçim öncesinde, AK Parti’nin 367 milletvekiliyle anayasayı tekrar düzenleyerek planladığı başkanlık sistemini parlamentodan geçirmek istediği fakat HDP’nin yüzde 10 barajını geçmesiyle birlikte, şu an mecliste koalisyon hükümeti kurma ihtimaliyle yüzleştiğini belirtti.

Telegraph da ,“Türkiye’nin iktidar partisi son 10 yıl içerisinde en kötü sonucu elde etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha fazla güç hayalleri ise paramparça oldu” diye yazdı. Meclisi elinde tutmak amacıyla seçimde AK Parti’nin sıkı bir yarışa girdiğini ifade eden gazete, coşkulu bir zaferi amaçlayan iktidar partisi için planlanan yeni anayasanın çok uzak bir ihtimale dönüştüğünü bildirdi. Haberde ayrıca, yüzde 10 barajını geçen HDP’nin, parlamentoda ilk defa Kürt azınlığı neredeyse 80 milletvekiliyle temsil edeceği belirtildi.
‘KÜRT OBAMA BARAJI AŞTI’
İtalyan haber ajansı ANSA ise, Türkiye’de Kürt depremi. 13 yıldır kesintisiz iktidarda olan ’Sultan’ Recep Tayyip Erdoğan’ın İslami partisi, yüzde 10’luk ölümcül seçim barajını aşarak, 2014 
yılında kurulan partisi HDP’yi meclise taşıyan ’Kürt Obama’ Selahattin Demirtaş üzerinde ’çılgın bir bahis’ oynayınca meclisteki mutlak çoğunluğunu yitirdi. Kürt Podemos’un (İspanya siyasetinde taşları yerinden oynatan sol görüşlü parti) zaferi, Diyarbakır’da binlerce kişinin sokaklarda dans edip, şarkılar söylemesiyle kutlandı. Bu, 2002’den beri ülkeye hakim olan adama bir şamar oldu. Anayasa partiler üstü olmasını gerektirirken O (Erdoğan), AK Parti’yi vuran bir kampanya yürüttü ve tam yetkilerle ’süper başkan’ olmak için Meclis’te 330 sandalye istediğini söyledi. Seçimlerden önce bir analist, ’Bu seçimler, diktatörlükten önce son çıkış’ uyarısı yapmıştı.

La Stampa’nın haberinde ise şu ifadeler yer aldı: “13 yıldan sonra Erdoğan tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu kaybetti. Tarihi bir sonuçla Kürtler Meclis’e girdi, ama Türk seçimleri burada bitmeyecek. Sandıkların cevabı net: ılımlı İslam liderinin gücü azalsa da, Türkiye muhafazakar bir ülke olduğunu bir kez daha gösterdi. MHP, müthiş bir performans ortaya koydu ve Kürtleri Anayasa’nın dışında tutmak için şimdi Cumhurbaşkanı’nın başkanlık sistemi planına bir omuz verebilir.”
‘ERDOĞAN’IN İÇİN DEMOKRASİ NASIL İŞLİYOR GÖRME ZAMANI’

Alman Der Spiegel dergisi internet sayfasında Türkiye’deki seçim sonuçlarını “Türkiye’de Parlamento seçimi: Kürt coşkusu” başlığıyla verdi. Kürt kökenli HDP’nin tarihi bir seçim zaferiyle Türk Parlementosu’na girdiğini belirten Der Spiegel, bu sonuçla AKP’nin iktidar çoğunluğunu yitirdiğini vurguladı. Haberde, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için şimdi demokrasinin nasıl işlediğini gösterme zamanı” yorumu yapıldı.

Yorumlar kapatıldı.