İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Van 7.Mezopotamya Tıp Kongresinde Ermenice Sunum

4-6 Haziran 2015 tarihleri arasında Mezopotamya Tıp Derneği ve Van-Hakkari Tabipler Odası tarafından Van’da düzenlenen 7.Mezopotamya Tıp Kongresi, 2.Diş Hekimleri Kongresi,1.Eczacılar Kongresi başarılı bir şekilde sonuçlandı. Ana teması ”Orta Doğu Halklarında Psikolojik,Fiziksel ve Toplumsal Travma” olan kongreye, 105 den fazla bilimsel içerikli sunumla 13 ayrı ülkelerden 700’e yakın katılımcı katıldı. Bu yönü ile uluslararası bir niteliği sahip olan kongreye, 3 Ermeni hekim, 3 Ermeni diş tabibi ve 1 de Ermeni eczacı (Maryam Sarkisyan-Irak) katıldı.

Ermeni katılımcılardan Doç.DişTbp.Toros Alcan ”Dudak ve Damak Yarıkları” başlıklı, Dr.Ara Uğurluyan ”Böbrek Atardamar Stenozu” başlıklı, Dr.Hamparzum Mergeryan ”Hastahane Hijyeni ve Koruyucu Hekimlik ” başlıklı ,Ermenice bölümü oturum başkanı Dr.Sarkis Adam ”Ailevi Akdeniz Ateşi(Ermeni Hastalığı) başlıklı sunumlarını Ermenice olarak sundular.

Ermeni hekimler tarafından Ermenice sunulan sunumlar,oturumada hazır bulunanlar arasında ileri dercede ilgi ve heyecan yaratarak izlendi ve Kongre Başkanlığı tarafından takdirle karşılandı.
Kongre’nın bitiminde,Kongre Başkanlığı ve Van-Hakkari Tabibler odası tarafından yayınlanan ortak bildiride orta doğuda yaşanan insanlık dışı drama değinilerek, insan hayatının ve sağlığının  her şeyin üstünde bir önem taşıdığının vurgusu yapıldı.

 Bölgede yaşanan şiddet olaylarının ve savaşın  bölge halkları üstünde yarattığı toplumsal gerilimi ve travmayı bilimsel bir zeminde tartışma zaruriyeti ,Mezopotamya Tıp  kongresinin ana teması olarak belirlemede, etkili olduğu belirtilmekte, barışın ve kardeşliğin altı çizilmekte,ana dilin önemine değinilerek ,ana dilin bilim alanında,Tıp’ta da kullanılmasının çok önemli olduğu ve bu yolla ana dilin daha fazla gelişeceğine ve yaygınlaşacağı vurgusu yapılmaktadır.

Bildiride,” Bir canı, bir insan yaşamı hiç bir şey ile kıyaslanamaz,biz hekimler,diştabibler,eczacılar olarak insan yaşamını yemin ettiğimiz gibi savunmaya devam edeceğiz” dendi.

Dr.med.Sarkis Adam

Yorumlar kapatıldı.