İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Müziğin sesini açın

Harun Karaburç 
Klasik müziğin her zaman ayrıcalıklı bir dinleyici kitlesi var. Bu ayrıcalıklı kitleyi tatmin edecek konserleri seçmekte epey zorlandığımızı itiraf edelim. Dünya prömiyerleriyle başlayalım. Bu Çarşamba Vortvots Vorodman Kilisesi’nde İstanbul Müzik Festivali’nin Ermenistan’ın çağımızdaki en büyük bestecilerinden biri kabul edilen Tigran Mansuryan’a verdiği eser siparişinin dünya prömiyeri yapılacak. Mansuryan’ın yoğun duygularla dolu lirik müziğinin en iyi yorumcularından biri olarak ise şiirselliğiyle tanınan Ermeni asıllı viyolacı Kim Kashkashian kabul ediliyor.

***
İyi bir müzikseverseniz İstanbul’un bu zamanları sizin için tam bir fırsat. Bir yanda İKSV İstanbul Müzik Festivali diğer yanda yaz konserleri… Cazı, popu, klasiği, deneyseli, etniği derken bütün takviminizi dolduracak kadar çok konser var. Galiba bu yaz her tarzdan müziğin sesini sonuna kadar açacağımız bir yaz olacak. Konserlerden hepsini takip etmek olanaklı mıdır bilinmez ama biz sizler için birkaç öneri yazdık.
 Müzik Festivali çerçevesinde takip etmenizi önereceğimiz bir diğer konser, virtüöziteleri kadar sahne karizmalarıyla da son dönemde klasik müziğin parlak yıldızları Patricia Kopatchinskaja, Sol Gabetta ve Polina Leschenkok’un konseri. Üçlü, 15 Haziran Pazartesi gecesi Albert Long Hall’da yep yeni bir trio olarak sahneye çıkacak. Festival Buluşması’nda bu kez Borusan Quartet ve Cuarteto Casals birlikte bir konser veriyor. Festival, BİFO ve Yuja Wang ile İstanbullu müzikseverlere veda ediyor.
Klasikten vazgeçmiyoruz
Klasik müziğin her zaman ayrıcalıklı bir dinleyici kitlesi var. Bu ayrıcalıklı kitleyi tatmin edecek konserleri seçmekte epey zorlandığımızı itiraf edelim. Dünya prömiyerleriyle başlayalım. Bu Çarşamba Vortvots Vorodman Kilisesi’nde İstanbul Müzik Festivali’nin Ermenistan’ın çağımızdaki en büyük bestecilerinden biri kabul edilen Tigran Mansuryan’a verdiği eser siparişinin dünya prömiyeri yapılacak. Mansuryan’ın yoğun duygularla dolu lirik müziğinin en iyi yorumcularından biri olarak ise şiirselliğiyle tanınan Ermeni asıllı viyolacı Kim Kashkashian kabul ediliyor. Klasik müzikseverlerin kaçırmaması gereken bir konser. Yuri Bashmet, Danil Trifonov, Christian Tetzlaff, Alliage Quintet’i de unutmamak lazım.
İran’ın en iyi caz vokali
Caz Festivali’nin programına şöyle bir baktığımızda ilk dikkatimizi çeken Fatoumata Diawara ve Roberto Fonseca’nın 8 Temmuz’da Feriye Lokantası’nda vereceği konser oluyor. İkili bizleri sıcak ve ritmik bir Afro – Latin müzik akşamına davet ediyor. Festivalin olmazsa olmazı ‘Ustalarla Buluşmalar’ serisinde İran’ın en yetenekli kadın vokallerinden Mahsa Vahdat, Norveçli piyanist Tord Gustavsen ve vurmalı çalgılar ustası Fahrettin Yarkın aynı sahnede. Ekibe kemençede Shervin Mohajer eşlik ediyor. Gecenin açılışını ise Arap makam müziğini caz doğaçlama tekniği ile birleştirdiği “Two Rivers” projesiyle Irak kökenli ABD’li trompetçi Amir El Saffar yapıyor. 9 Temmuz’daki konser İstanbul Erkek Lisesi Bahçesi’nde…
Cazın bakülü Prensesi
Elektronik ses ve efektleri yumuşak vokaller ve geleneksel enstrümanlarla harmanlayan deneysel bir müzik grubu múm, yarın akşam CRR’de. Takip edilesi bir diğer isim ise Aziza Mustafa Zadeh. “Cazın Bakülü Prensesi”, 9 Haziran akşamı Doğu-Batı ezgilerini ustaca kullandığı müziğiyle kendisini izleyenleri derinden etkileyerek unutulmaz bir gece yaşatacak. Zorlu Center ise yazı birbirinden coşkulu konserlerle karşılıyor. Yaz konserleri kapsamında; Kerem Görsev, Ceylan Ertem, İncesaz ve Ahmet Özhan, Haziran ayında Zorlu Center Meydan Katı Park Alanında müzikseverlerle buluşuyor. Zorlu Center demişken 14 Temmuz’daki Lindsey Stirling konserini de hatırlatalım.
Yeşillikler içinde iki muhteşem caz dinletisi
Bu sıcaklarda kapalı mekanlarda konser dinleyemem diyenleri de düşünen bir festivalimiz var. İstanbul Caz Festivali, caz sıcağında müzikseverlerin içini aydınlatan “Kuzey Işıkları” ve Michael Kiwanuka, Hiatus Kaiyote ile Theo Croker gibi üç başarılı ismin sahne alacağı konserler sunuyor. Her iki konser de yaz gününde çimlere uzanarak izlenebilecek Uniq Açık Hava Sahnesi’nde olacak. “Kuzey Işıkları” konserinde, reggae müziğin önemli bas ve davul ikilisi Sly&Robbie ile Norveçli usta caz trompetçisi Nils Petter Molvaær’i aynı konserde buluşturuyor. Konser, 11 Temmuz Cumartesi günü 19.00’da. Festivalin kapanış partisi ise 15 Temmuz’da…
Hamasyan’dan iki konser
Merakla beklediğimiz isimlerden biri de Marcus Miller. Grammy ödüllü bas dehası 2 Temmuz Perşembe akşamı Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde müzikal mirasının kaynağına döndüğü yeni projesiyle Afrika’dan Amerika kıtasına uzanan eğlenceli bir yolculuk vaat ediyor. Miller’a saksofonda Alex Han, gitarda Adam Agati, tuşlu çalgılarda Brett Williams ve davulda Louis Cato eşlik ediyor. Aman kaçırmayın. Festivalin ilk konserlerini sona sakladık. Ermeni müzisyen Tigran Hamasyan bu sene iki konser birden veriyor. 30 Haziran’daki Aya İrini konserinde Hamasyan, geleneksel Ermeni müziğini yorumladığı özel projesiyle sahneye çıkıyor. 1 Temmuz Çarşamba CRR’deki ikinci konserinde daha melodik ve hareketli bir caz akşamı vaat ediyor.
En iyi saksafoncu
Akbank Caz Günleri tüm hızıyla devam ederken programdan gözümüze çarpan birkaç konser var. Türkiye’nin önemli caz vokallerinden Şenay Lambaoğlu, 10 Haziran Çarşamba akşamı davulda Ekin Cengizkan, piyanoda Baki Duyarlar, basta Kağan Yıldız, trompette Şenova Ülker’in olduğu bir band ile sahneye çıkıyor. Müzik eleştirmenleri tarafından kendi kuşağının en yetenekli saksafoncusu olarak gösterilen Francesco Bearzatti de Akbank Caz Günleri’nde. Ve Karima Nayt. Geçtiğimiz yıl rahatsızlığı nedeniyle İstanbul konserini iptal eden Cezayirli sanatçı 30 Haziran’da müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak.
Yemen’in gizemli topraklarından
Yemen’in gizemli topraklarından fışkıran müziği, groove, funk, mambo hatta deep soul ile buluşturma fikrini hayata geçiren müziğin dahi ismi Ravid Kahalani’nin başarılı projesi Yemen Blues, Hayal Kahvesi Shining Stars kapsamında Ekim ayında Ankara, İzmir ve İstanbul’da sahne alıyor. Yemen Blues, perküsyon, ud, düdük ve yaylı çalgıları kullanıyor. Dinleyenleri geçmiş ve günümüz arasında bir zaman makinesi yolculuğuna çıkaran grubun romantik bir tarafı da var. Yeni albümleri de çıkmışken bu konserlerden birine şimdiden bilet almanızı öneririz.

Yorumlar kapatıldı.