İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belçika Meclisi ‘soykırım’ kararı için harekete geçti

Brüksel (CİHAN)- Belçika Federal Meclisi’ndeki çoğunluk partilerinin 1915’de yaşananları soykırım olarak tanınması için karar metni hazırladıkları belirtildi. Le Soir gazetesinin haberine göre, hükümeti oluşturan 4 siyasi grup (N-VA, CD&V, Open-VLD ve MR) yaz tatilinden sonra soykırım iddialarını tanıma kararını Federal Meclis’te oylamaya sunacak.

Belçika Meclisi, 1915 Olaylarını, yüzüncü yılında ‘soykırım’ olarak tanımak istiyor. Le Soir gazetesi, Yeni Flaman İttifakı (N-VA) partisinin girişimiyle hazırlanan taslak metnin, diğer hükümet ortaklarının yanı sıra, muhalefet partileri tarafından da desteklendiğini iddia etti. Frankofon Liberaller (MR) Grubu Başkanı Denis Ducarme, hazırlanan taslak metnin 1998 yılında Senato tarafından kabul edilen ‘soykırım’ kararına dayandığını belirtti.
Frankofon Hristiyan Demokratlar (cdH) vekili George D’Allemagne çoğunluğun hazırladığı bu karara destek çıkabileceklerini söyleyerek, “Bizim için 1915 Olayları tereddütsüz bir soykırımdır. Bu konuda en ufak inkârcılığa veya tereddütte partimizde yer yoktur.” dedi. D’Allemagne, nisan ayında Senato’nun 1998 yılındaki aldığı soykırım kararının, Arami ve Süryani halklarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi için teklif sunmuştu.
‘Ermeni soykırımını’ 100. yılına ilişkin mecliste tertip edilen saygı duruşuna katılmayan Türk asıllı vekillere yönelik başlatılan yıpratma kampanyasının ardından böyle bir teklifin gündeme gelmesi dikkat çekti. Federal Meclis üyesi Emir Kır’ın saygı duruşuna katılmadığı için parti iç disiplin kuruluna sevk edilmesi ve Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir’nin ‘soykırım’ demediği için partisi cdH’dan ihraç edilmesinin ardından bu teklifin gelmesi, soykırım tartışmasının siyasi amaçlar için araçsallaştırıldığı yorumlarını da beraberinde getirdi. Böyle bir iddiayı reddeden MR vekili Ducarme, tam aksine Belçikalı Türklerin konu hakkındaki hassasiyetlerini dikkate alarak kararı yaz sonrasına bıraktıklarını belirtti.
ERMENİ SOYKIRIMI İNKÂR YASASI DA YOLDA
Yine Le Soir’in haberine göre Frankofon FDF partisi, Ermeni ve Ruanda soykırımlarının inkârını cezalandırılmasını öngören bir yasa teklifini bu hafta meclise sunacak. Yasa teklifinde Ruanda ve ‘Ermeni soykırımını’ inkâr edenlere, hapis ve para cezası verilmesi hedefleniyor. FDF Milletvekilleri Olivier Mangain ve Veronique Caprasse’ın hazırladığı yasa teklifine cdH’li vekil Georges D’Allemagne’dan destek geldi. D’Allemagne, “cdH bu teklifi destekleyecektir. Ermeni soykırımını inkâr suçtur.” diyerek Başbakan Charles Michel’in de mecliste soykırımı tanıdığını ilan etmesi gerektiğini savundu. CİHAN

Yorumlar kapatıldı.