İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avustralya Türk Lobisi ‘Soykırım’ Tasarısını Geri Çektirdi

Avustralya Türk Lobisi ‘Soykırım’ Tasarısını Geri ÇektirdiAşırı sağcı Hristiyan Demokrat Partisi lideri Fred Nile tarafından Yeni Güney Galler Eyalet Parlamentosu’na 5’inci kez getirilen sözde “soykırım” tasarısı, Avustralya’da faaliyet gösteren Türk lobi gurubu ATAA’nın çalışmaları sonucunda geri çekildi.

Aynı zamanda papaz olan Yeni Güney Galler Eyaleti Milletvekili Fred Nile’in, parlamentoda daha önce gündeme getirdiği tasarının kabul edilmesinin ardından, ATAA’nın çalışmalarıyla, bu seferki tasarının geri çekilmesi Avustralya Türk toplumu tarafından da takdirle karşılandı.
Nile, 25 Mayıs Salı günü “Asuri, Yunan ve Ermeni” soykırımı iddialarının 100. yılı nedeniyle Eyalet Meclisi’ne bir kanun tasarısı sunmuş; ancak Türkiye Dostluk Gurubu Başkanı Trevor Khan’ın itirazı nedeniyle tasarı gündeme alınmamış ve milletvekillerinin kendi özel gündemlerini görüştükleri perşembe gününe ertelenmişti. Söz konusu tasarı ATAA’nın yoğun görüşme ve ziyaret trafiğinin etkisiyle gündemden düştü.
Bu arada muhalefetteki Yeni Güney Galler Eyaleti İşçi Partisi Lideri Luke Foley, seçim öncesi Türk toplumuna verdiği sözü tutarak, parlamentodaki olası soykırım iddialarına karşı oy kullanacağını belirtti. Konuyla ilgili olarak Türk lobi gurubu ATAA ile özel bir görüşme yapan Foley, bu tasarı oylamaya geldiği takdirde “red oyu” kullanacaklarının garantisini verdi.
Eyalet Senatosu’nda Milletvekili Fred Nile’nin oy desteğine ihtiyacı olan iktidardaki Lİberal Parti Lideri ve Eyalet Başbakanı Mike Baird ise henüz pozisyonunu netleştirmedi.
ATAA Genel Sekreteri Ertunç Özen, Eyalet Başbakanı’nın kendilerine her kesimi kucaklama sözü verdiğini hatırlatarak, “Mike Baird bize geçen yıl Parramatta’daki açık toplantıda, yüzlerce kişi önünde kendisi liderken Barry O’Ferrell’ın yaptığı hataları tekrarlamayacağına ve toplumun tamamını kucaklayacaklarına söz verdi. Fakat mevcut durumda kesin bir şey söylemiyor ve adeta bizi oyalıyor. Şimdiye kadar halkımız tarafından yüzlerce telefon ve e-mail aldılar. Bunun için halkımıza verdikleri desteklerden ötürü çok teşekkür ederiz. Halkımız kendi bölge milletvekilleri ile de görüşerek duyduğu rahatsızlığı dile getirmeli.” dedi.
TASARIYI YENİDEN GÜNDEME GETİRMEYE ÇALIŞACAKLAR
1915 olaylarının “soykırım” olarak tanınmasını öngören tasarının yeniden eyalet meclisine sunulması söz konusu. Bunun önüne geçilebilmesi için ise iktidardaki Liberal Parti’nin bir prensip kararıyla konuyu gündem dışı tutması gerekiyor.
Parlamentoların tarihi yargılamak gibi bir haklarının olmadığını belirten, ATAA Genel Sekreteri Ertunç Özen, “Fred Nile, Müslümanların -insanların dindar olup olmadığına bakmazsızın- bu ülkeye ait olmadığını söyleyen, etnik gerginlikten nemalanan bir milletvekili. Bu konuyu da oy almak için kullanıyor. Halkımız bölge milletvekillerinin ofisini telefonla dahi olsa arayıp kendi tarihlerinin siyasi bir oyunun parçası yapılmasından duydukları üzüntüyü dile getirmesi gerekiyor. 30 saniyelik bir telefon görüşmesi bile çok etkili olacaktır.” dedi.
Daha önce 1 Mayıs 2013 tarihinde yine milletvekili Fred Nile tarafından Eyalet Senatosu ve Alt Meclisi’nden söz soykırım iddialarıyla ilgili bir tasarının geçirildiği ve hiçbir milletvekili tarafından tasarıya itiraz edilmediğini belirten Özen, “Artık ATAA’nın varlığı hissediliyor. Çünkü şimdi bizim de bir lobi gurubumuz var.” dedi.
CİHAN

Yorumlar kapatıldı.