İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

YİNE PATRİK SEÇİMİ

Kirkor Döşemeciyan
7 Haziran 2015 tarihli milletvekili seçimine çok az bir süre kalmış ve dikkatler o güne odaklanmışken seçim sonrasını da gözden uzak tutmamak gerekir düşüncesindeyim. Çünkü seçim ertesi 8 Haziran sabahında Türkiye Ermenilerinin bugünkü sorunları aynı yerde duruyor olacak. Cemaatin iç düzenini ve sağlıklı yönetimini çok yakından ilgilendirmeleri yönünden bu sorunlardan “Patrik Seçimi” ile “Vakıf Yönetimlerinin Seçimi”  çok tabii olarak öncelikli konumlarını muhafaza edecekler.

“Vakıf Yönetimlerinin Seçimi” bu seçime ilişkin yönetmeliğin değişmesini yani bu konuda Vakıflar Genel Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmanın tamamlanarak üst makamlarca onaylanmasını, yayımlanmasını gerektirmekte ve bu yüzden cemaatimizce sürecin etkilenmesi, kısaltılması çok mümkün görülmemektedir.
Buna mukabil Patrik Seçimi’nde durumun aynı olmadığı, laik bir ülkede yaşıyor olmamız hasebiyle din bağlantılı bu konuda toplumumuzun idareye yardımcı olarak süreci hızlandırabileceği, seçimin kısa zamanda gerçekleşmesine katkı yapabileceği bir varsayım olmanın çok ötesindedir.
Nitekim Patrik Seçimi ile ilgili olarak geçmişte yaşananlar hatırlanırsa yetkili makamların sorunun cemaat içi bir mutabakatla çözülmesine sıcak baktığı, cemaatimizce sunulan başvuru ve önerileri dikkate aldığı, ancak bunlar birbiri ile çelişince resen bir karar verip geçici bir çözüm yolunu, Genel Vekil uygulamasını önermek durumunda kaldığı açıkça görülecektir.
Seçim sonrasında kurulacak yeni kabinenin de soruna farklı bir görüşle yaklaşmayacağını düşünmek fazla iyimserlik olmayacaktır sanırım. Bu sebeple de yeniden ve doğru hazırlanmış, çözüm önerilerini de içeren bir başvuru dosyası yetkili makamların kısa sürede karar verebilmesine fevkalâde yardımcı olacaktır.
Hiç şüphe yok ki seçim kararı Türkiye Ermenileri Patrikliğinin yegâne resmi organı Ruhani Kurul tarafından alınacak ve buna ilişkin başvuru yine aynı Kurul tarafından yapılacaktır.
Ruhani Kurul’un başvuru dosyasına Kilisemizin örf ve adetleri dikkate alınarak hazırlanmış, onaylandığı takdirde gelecekteki seçimlerde de geçerli olacak bir “Patrik Seçim Yönetmeliği” önerisi eklemesi Devlet adına başvuruyu inceleyerek karar verecek makamın işini şüphesiz çok kolaylaştıracaktır.
Bu yönetmelik önerisinin titiz bir çalışma sonucunda ortaya çıkacak ve gelecekteki muhtemel ihtiyaçları da kapsayan bir metin olması gereğini yadsımak mümkün değildir tabiatıyla. Bu taslağın önemli bir ayrıntısı ise Ermeni Kilisesinde uygulamaları bulunmakla beraber Türkiye’de günümüze kadar yapılmamış ancak Ruhani Meclisin daha önce verdiği karara göre bu kez yapılması gerekecek “Eşpatrik” seçimi şartlarının düzenlenmesi olmalıdır.
Sanırım hükümet kurulması, güvenoyu v.b süreçlerin tamamlanmasını takiben başvurunun Temmuz ayı ilk yarısında yapılması uygun olacak, hazırlıkların bu takvime göre planlanması seçimin bir an önce yapılabilmesini mümkün kılacaktır.
Son olarak Müteşebbis Heyet adı ile bir önceki başvuru sırasında oluşturulan kurula temas etmek istiyorum. Bu heyetin varlık nedeni sadece “O” seçimin organizasyonu idi. Bu süreç Patrik Genel Vekili’nin seçilmesi ile sona erdi, dolayısıyla Müteşebbis Heyet’in görevi de aynı anda tamamlanmış oldu. Heyet üyelerinin bu gerçeği idrak ve kabul ederek bundan böyle görevlerinin devam ettiği iddiasından vazgeçmeleri, şu veya bu şekilde yeni sürece müdahil olmamaları gerekir. 
Patrik Seçimi son yıllarda sürekli gündemde kalan, istisnasız bütün cemaat üyelerinin bir an önce çözülmesini arzu ettiği bir sorundur. Umarım bu kez kendini bu çözümde görevli hisseden her kurum, her fert üzerine düşeni layıkıyla yerine getirir ve başvuru dosyamız genel mutabakatla, doğru zamanda ilgili mercilerin tetkikine sunulabilir.
Kirkor Döşemeciyan                                                                             İstanbul 27 Mayıs 2015
   

Yorumlar kapatıldı.