İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

28 Mayıs Ermenilerin yeniden doğuşunun başladığı gündür

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, «Sevgili yurttaşlar Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle sizleri kutluyorum. 28 Mayıs tarihimizin en aydınlık sayfalarını süslemektedir. Bu halkımızın kendi gücüyle yaşama hakkını kahramanca savunmaya yönelik heybetli bir örnekti ve asırlık kesintiden sonra Ermeni devletinin restorasyonunda parlak bir başlangıçtı…” dedi.

28 Mayıs Ermenilerin kurtuluş, yaşam ve yeniden doğuşunun başladığı gündür. Beyanat 28 Mayıs’ta Sardarapat’ta I. Cumhuriyet Günü vesilesiyle yaptığı kutlama konuşması esnasında cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’dan geldi.
Mesajda şunlar ifade edildi.
«Sevgili yurttaşlar Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle sizleri kutluyorum.
28 Mayıs tarihimizin en aydınlık sayfalarını süslemektedir. Bu halkımızın kendi gücüyle yaşama hakkını kahramanca savunmaya yönelik heybetli bir örnekti ve asırlık kesintiden sonra Ermeni devletinin restorasyonunda parlak bir başlangıçtı.
Türk Ordusuna karşı Sardarapat’ta, Baş Aparan’da, Karakilise’de kaydettiği Mayıs zaferleri Doğu Ermenistan’ın son topraklarını ve bunlar üzerinde yaşayan Ermenileri kurtardı. Doğu Ermenistan için, Batı Ermenistan’ın uğradığı akıbetin aynısının öngörüldüğü herkes için açıktır.
Bu yıl Ermeni Soykırımının 100. Yıldönümü vesilesiyle Ermenistan ve Diaspora’da birçok etkinlikler gerçekleştirildi ve daha da gerçekleştirilecek.  Bugün Ermenilerin tamamıyla imhasını biz Ermeni halkı ve işçisi, asker ve siyaset adamı, öğretmen ve ruhaninin durdurduğunu kaydetmek borcumuzdur. Ermeni devletinin yaratılmasıyla, tarihi Ermenistan’ın son kısmını yüzbinlerce yetim ve göçmen için kurtuluş yakasına dönüştürdük.
28 Mayıs Ermenilerin kurtuluş, yaşam ve yeniden doğuşunun başladığı gündür. Tabii ki Bağımsızlığın ilanıyla badirelerimiz son bulmadı, yeni badireler başladı, ancak bunlara artık devlet düzyinde teşkilatlanmış bir millet olarak karşı koymaktaydık.
Önemi bir hususu, Mayıs kahramanlık muharebeleri esnasında muharebe alanlarında Ermeni Ordusunun şekillenip doğduğunu hesaba katmak gerekir. 1915 yılından sadec 3 yıl geçmişti ve biz devlet olmaksızın, sadece kendi tertipliliğimiz hesabına, düşmana gereken yanıtı ulaştıran askeri gücü er meydanına çıkardık. Bu bahtına en korkuç olanı görmek düşen nesil için tarihi bir başarıydı. Ancak onların kaderinde  en mest edici olan bağımsız Ermenistan’ı görmek te vardı.
Birinci Cumhuriyetimizin devlet sembolleri olan bayrak, fors ve marş bugünkü Ermenistan Cumhuriyetinin devlet sembolleridir. Bizler 28 Mayıs1918’de başlayan yeni bir yolun yolcularıyız.
Ancak sembollerden daha önemlisi cumhuriyetin içeriği ve direktifidir; bunlarda kanaatimce en yapıcı olanlar şunlardır:
1.Ermenistan tüm Ermenilerin yurdudur.
2.Ermenistan’da cumhuriyet düzeni ve demokrat değerler düzeni hüküm sürmektedir.
3.Ermenisan Cumhuriyeti sosyal devlettir.
Bunlar gerçekten fırtınalı seyrüsferler sonrasında bugün de yönümüzü tayin ettiğimiz fenerlerdir.
28 Mayıs’ı yaratan Ermeni evlatlarına ebediyen saygıyla anıyoruz.
28 Mayıs’ı olası kılan tüm şehitlerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.
Yaşasın bugünkü ve gelecek Ermenistan’ın payandası olan Ermenistan I. Cumhuriyeti!».
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.