İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kadim Bir Nefes Açıklaması Ezidi Ağıtları’

İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Amed Gökçen’in Ezidiler ile ilgili “Kadim Bir Nefes: Ezidi Ağıtları” kitabı tanıtıldı. Santralistanbul kampüsündeki tanıtım toplantısında konuşan Gökçen, 2014’te yayımlanan “Kara Kitap Kara Talih”in ardından Ezidi kültürüne dair yeni bir kitap daha eklediğini belirtti.

Gökçen, Türkiye, Suriye, Irak, Gürcistan, Ermenistan ve Almanya’da yürütülen saha çalışmaları sırasında kayıt altına aldığı türkü, beyit, masal, vaaz ve duaları bu çalışmayla bir araya getirdiğini kaydederek, “Bu çalışma bana, tek bir Ezidilik anlayışının olmadığını öğretti. Farklı coğrafyalarda yaşanan Ezidi kültürünün çeşitliliğini görmemizi sağladı. Dördü dini, üçü geleneksel müziklerle birlikte bunlara dair kaleme aldığım notlardan oluşan çalışma, çok önemli bir arşiv niteliği taşıyor” diye konuştu.
Eserleri en doğal haliyle ve bütünlük içerisinde yayınlamaya gayret ettiklerini vurgulayan Gökçen, kitabın, 2004’ten bu yana yürütülen saha çalışmasının bir ürünü olduğunu söyledi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aydın Uğur da Ezidi kültürüne olan ilgilerinin eskiye dayandığını dile getirerek, “Ortadoğu’da herkesin bildiği bir vahşet var. İnsanlığın ortak mirası talan ediliyor. Bizim yapmak istediğimiz, o mirası su yüzüne çıkarmaktır. Bu çalışma, kendi kültürüne vakıf olan Ezidilerin bile ufkunu açtı” ifadelerini kullandı.
Ezidi topluluğunun dini temsilcilerinden Hüseyin Ulucan da “Dinimiz yok olmayla karşı karşıyayken, bu çalışmalarla örf, adet ve inançlarımızın Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması bizim açımızdan çok önemli gelişmelerdir” dedi.
Etkinlik, Ezidi ses sanatçısı Rizgane Awaz’ın seslendirdiği türkülerin ardından sona erdi.

Yorumlar kapatıldı.