İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sırlanmış Zaman Sergisi Açıldı

Türkiye ve Ermenistanlı fotoğraf sanatçılarının Türkiye’de yaşayan Ermeni toplumu ile ilgili fotoğraf ve video çalışmalarından oluşan sergi Diyarbakır’da açıldı.Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi desteğiyle, Türkiyeli ve Ermenistanlı fotoğraf sanatçılarının Türkiye’de yaşayan Ermeni toplumu ile ilgili fotoğraf ve video çalışmalarından oluşan “Sırlanmış Zaman” adlı sergisi Diyarbakır’da açıldı. Sergi 7 Haziran’a kadar açık kalacak.

Ermeni Soykırım’ın yüzüncü yılında Türkiyeli ve Ermenistanlı fotoğrafçılar, Türkiye’de yaşayan Ermeni toplumu ile ilgili fotoğraf ve video çalışmalarından oluşan “Sırlanmış Zaman”isimli bir ortak proje gerçekleştirdiler. Türkiye’den NarPhotos Fotoğraf Kolektifi fotoğrafçıları ve Agos gazetesi foto muhabiri Berge Arabian’ın, Ermenistan’dan ise 4PLUS Fotoğraf Kolektifi’nden fotoğrafçıların gerçekleştirdiği bu çalışmada toplam 20 fotoğrafçı, bireysel ve kolektif üretimlerle 4 adet video ve 4 adet fotoğraf çalışmasını hayata geçirdi.
Sırlanmış Zaman Projesi Türkiye’de; İstanbul, Diyarbakır, Urfa, Antep, Kilis, Muş, Batman, Ermenistan’da ise Erivan’da üretilen çalışmalardan oluşuyor. Türkiyeli ve Ermenistanlı fotoğrafçıların birlikte hayata geçirdikleri bu çalışmanın ilk sergisi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu’nda açıldı.
‘İnsanların hatıralarının yaşandığı her yer onun evidir’
Serginin açılışına katılan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Süvari, “İnsanların hatıralarının yaşadığı her yer onun evidir, sergiyi dolaşınca bu kanıya vardım” diyerek Ermenistan’dan, İstanbul’dan, Diyarbakır’dan fotoğrafları çekenlere teşekkür etti. Anıların önemine değinen Süvari, şöyle konuştu: “İnsanların geçmişi, anıları yoksa aslında geleceği de olamaz. Ben burada bir gelecek görüyorum. Burada yaşamış bütün halkların bir gün tekrar birlikte yaşama isteğinin olacağına inanıyorum. Çünkü kavim bir toprak, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, sanatla, hünerle bunu kalıcılaştırmış. Bugünkü teknolojiyle biz bunları yapıyoruz; ama geçmişte aynı ustalar bunları bazalt taşına nakşettiler ve onlar hala buradalar. Mezarları, kiliseleri, kervansarayları hepsi burada.” Bu çalışmanın bir anlamda insanların kendi geçmişini arama ve onunla buluşma arayışı olduğunu ifade eden Süvari, bu çabayı gösterenlere teşekkür etti.
7 Haziran’a kadar devam edecek
4PlUS Fotoğraf Kolektifi’nden Artin Jan, iki yıl önce bu fikrin oluştuğunu ve bugün Kürtler, Türkler, Ermeniler birlikte bunu hayata geçirdiklerini söyledi. Köken olarak Diyarbakırlı olduğunu ifade eden Jan, bu projede kendi babasının Halep’e giderek nasıl göçmen olduğunun hikayesini anlattığını söyledi. “Burada birbirimizi anlattık” diyen Jan, “Sanatla anlatmak ve biraz bağlantı yapmak istedik” dedi. NarPhotos’tan Fatma Çelik de, yaşadıkları topraklardaki meselelere ilişkin sorumluluk duygusuyla yola çıktıklarını belirterek, “Yapabildiğimiz ve görebildiğimiz kadarını size aktarmaya çalıştık” diye konuştu. 7 Haziran’a kadar Diyarbakır’da sergilenecek olan Sırlanmış Zaman, daha sonraki aylarda İstanbul ve Erivan’da sergilenecek.

Yorumlar kapatıldı.