İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Batıayaz Ermeni Kilisesi Saint Pierre için hazır…

Saint Pierre ve Saint Paul Bayramı dolayısıyla, Alman Rahibe Barbara Kallasch ve Şan Hocası Sezgin Suna koordinasyonunda her sene düzenlenen Barış Ritüeli, geçen sene olduğu gibi bu sene de Batıayaz’daki Ermeni Kilisesi’nde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Her sene düzenli olarak, “İnançların Ezgileriyle Barışa Doğru” sloganında Haziran ayında bir araya gelenler için adres, Samandağ Batıayaz’daki eski bir Ermeni Kilisesi olacak.

 Restorasyon sebebiyle kapalı tutulan Sait Pierre Kilisesi nedeniyle yaşanan bu zorunlu adres değişikliğinden memnun kalan tüm katılımcılar adına, bu seneki adresin yine aynı olacağı ve değiştirilmeyeceği söylenirken, gerçekleşecek olan etkinliğin bu sene daha büyük bir kalabalığın misafir etmesi bekleniyor.
      1992 senesinden bu yana bu ritüelin içerisinde olan isimlerden, Şan Hocası Sezgin Suna, “Neden Batıayaz Ermeni Kilisesi” sorusunu cevaplarken şöyle demişti:
      “Antakya’da var olan, hem dinlerin hem etnik kökenlerin ezgilerini, polifonik yani çok sesli bir şekilde seslendiriyoruz. 1992 senesinden bu yana bu ritüelin içerisindeyim. Hem bir çalıştırıcı olarak hem de organizasyonda yer alan bir birey olarak… Biliyorsunuz ki, daha önce bu ritüeli, tarihi dokusu ve Dünya’nın ilk kilisesi olması sebebiyle Saint Pierre Kilisesi’nde yapıyorduk. Bu, yaptığımız bu rütüele mistik bir ekleme de yapıyordu. Fakat kilisenin tadilatı nedeniyle girdiğimiz arayışta istediğimiz şey, aradığımız yer bir konser salonu değildi. Tamamen mistik dokuya da uygun bir yer istedik. O yüzden de ‘neresi olur’ diye araştırdığımızda, ibadethaneler içinde en uygun yerin burası olabileceğini düşündük. Yetkililerle de gerekli görüşmeleri yaptık ve geçen sene başladığımız etkinliklerimizi bu sene ile devam ettirdik. Çok memnun kaldık, ki konser günü hava 40 dereceydi ve bunaltan bir sıcaklık vardı ama burası, o sıcak havadan çok uzakta bir atmosferde karşıladı bizleri. Hatta bu eski Kilise’de sanki bir konser akustiği  de vardı. Seslerin ve çalgıların bu yapıyla bütünleştiğini gördük. Bu anlamda müziğin tüm doğallığını burada yansıttığına inanıyoruz. Bu yüzden de bu sene de tercihimiz Batıayaz’daki bu eski Ermeni Kilisesi oldu.”
      Tamer Yazar

Yorumlar kapatıldı.