İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk-Ermeni ilişkilerine 18 farklı bakış açısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından yayımlanan “Sevk ve İskanın 100. Yılında Türk-Ermeni İlişkileri” kitabında, Türk-Ermeni ilişkilerinde yaşanan sorunların kaynağı ve çözüm önerileri, 18 akademisyenin bakış açısından okuyucuya sunuldu. Türkiye’de tanınmış, alanında etkili 18 Ermeni uzmanının kaleme aldığı yazılardan oluşan “Sevk ve İskanın 100. Yılında Türk-Ermeni İlişkileri” kitabı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından yayımlandı.

Sakarya Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Selvi tarafından yayına hazırlanan kitap, geçen yirmi yıllık süre içinde Türkiye’de ve dünyada tartışılan Ermeni meselesine ilişkin kritik sorulara cevap arayan bir kaynak.
Türk ve yabancı arşiv belgeleri ile dönemin basınına yansıyan olayların da bulunduğu kitapta, Prof. Dr. Haluk Selvi, Prof. Dr. Kemal Çiçek, Prof. Dr. Niyazi Karaca, Prof. Dr. Ethem Atnur, Prof. Dr. Mehmet Okur, Prof. Enis Şahin, Doç. Dr. Feridun Ata, Doç. Dr. Bestami Bilgiç, Doç. Dr. Ümit Ekin, Yrd. Doç. Zeynep İskefiyeli, Yrd. Doç. Fikrettin Yavuz, Yrd. Doç. Dr. Selman Can, Yrd. Doç. Dr. Bülent Yıldırım, Yrd. Doç. Dr. İlbeyi Özer, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sarı, Yrd. Doç. Dr. Hülya Çelik, Yrd. Doç. Cafer Ulu ve Yrd. Doç. Kurtuluş Demirkol’un makaleleri yer aldı.

1. Dünya Savaşı sırasındaki ve sonrasındaki olaylarla Ermeni propagandasının tarihi kaynakları, Türk-Ermeni ilişkileri üzerine arşiv kaynakları ve yayınlanmış eserleri göz önüne seren kitapta, azınlıklarla ilgili Tanzimat ve Islahat Fermanı ile başlayan süreçle bu sürecin Avrupa Birliği’ne giden boyutu, Ermeni sorunu çerçevesinde ele alındı.
Kitapta ayrıca, Ermenilerin sosyal ve siyasal hayata dahil olmalarının yanında cumhuriyet vatandaşı olarak kültürel hizmetleri, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve bu ilişkileri belirleyen terör eylemleri ile bu unsurların Avrupa bağlantıları üzerinde duruldu.
Tarihsel boyutuyla Ermeni sorununun, Türk-Ermeni ilişkilerinin başlangıcından günümüze genel bir değerlendirmesi yapılarak bu ilişkileri belirleyen ana hatların vurgulandığı kitapta, Türk idarelerinin Ermeni politikaları ve İslam kültürünün Ermeni kültürüne olan etkileri ve siyasi sonuçları da irdelendi.
Kitapta ayrıca, bugün Türkiye Cumhuriyeti’ne diretilen “soykırımı kabul etme” yaklaşımının sonuçlandırılması için gerekli mücadele, protokoller ve barış diplomasisinin sonuçlarından da bahsedildi.

Yorumlar kapatıldı.