İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kamp Armen, Ermeni Kilisesi’ne iade edildi

Yoksul ve yetim Ermeni çocukların eğitim gördüğü yetimhanenin tapusu, binanın yeni sahibi tarafından eski sahibi olan kiliseye bağışlandı. Bağışı yapan işadamı, hükümetin ricasıyla böyle bir karar aldığını belirtti…Ulusoy, şu bilgileri verdi:”Bu amaçla yapılan spekülasyonlar rahatsızlık hissetmeme neden olmuştur. Keza konunun çözülmesi yönünde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun rica ve talimatı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı tarafından şahsıma intikal ettirilmiştir… Sayın Başbakan, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Başkanı ve Tuzla Belediye Başkanımız konunun boyutunu ve tapunun el değiştirme sürecini tarafıma iletmiştir. 1915 yılı ile ilgili çeşitli spekülasyonlarla toplumumuzun hassasiyetlerinin tahrik edilmeye çalışıldığı günümüzde; Ermeni vatandaşlarımızın düşünce ve hassasiyetlerine, ülkemizin sosyal barışına ve birliğine katkı sağlamak amacı ve temennimle konu araziyi Gedikpaşa Ermeni Proteston Kilisesi Vakfı’na bağışlayacağımı kamuoyumuza saygıyla duyururum.”

***
Yoksul ve yetim Ermeni çocukların eğitim gördüğü yetimhanenin tapusu, binanın yeni sahibi tarafından eski sahibi olan kiliseye bağışlandı. Bağışı yapan işadamı, hükümetin ricasıyla böyle bir karar aldığını belirtti.
Tuzla’daki Ermeni Çocuk Kampı’nın (Kamp Armen) bulunduğu arazinin sahibi Fatih Ulusoy, araziyi Gedikpaşa Ermeni Proteston Kilisesi Vakfı’na bağışlayacağını duyurdu.
Ulusoy, yaptığı yazılı açıklamada, Tuzla’da Postane Mahallesi’nde Ermeni Yetimhanesi tarafından fiilen kamp yeri olarak kullanılan araziyi, yargı kararı neticesinde tapu iptal işlemi ile el değiştirdiği bilgisine sahip değilken satın aldığını belirtti.
Arazi üzerinde bulunan metruk binanın yıkım aşamasında, geçmişte Ermeni Yetimhanesi kampı olarak kullanılan meskur arazinin, Ermeni vatandaşlarca manevi değerinin muhafaza edilmesi düşüncesi ile kamuoyu oluşturulduğunu anlatan Ulusoy, şu bilgileri verdi:
“Bu amaçla yapılan spekülasyonlar rahatsızlık hissetmeme neden olmuştur. Keza konunun çözülmesi yönünde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun rica ve talimatı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı tarafından şahsıma intikal ettirilmiştir. 2006’da konu arazinin tapu kaydında yetimhane ile ilgili herhangi bir şerh veya bilgi olmaması sebebi ile satın almamda herhangi bir tereddüt hasıl olmamıştır. Sayın Başbakan, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Başkanı ve Tuzla Belediye Başkanımız konunun boyutunu ve tapunun el değiştirme sürecini tarafıma iletmiştir. 1915 yılı ile ilgili çeşitli spekülasyonlarla toplumumuzun hassasiyetlerinin tahrik edilmeye çalışıldığı günümüzde; Ermeni vatandaşlarımızın düşünce ve hassasiyetlerine, ülkemizin sosyal barışına ve birliğine katkı sağlamak amacı ve temennimle konu araziyi Gedikpaşa Ermeni Proteston Kilisesi Vakfı’na bağışlayacağımı kamuoyumuza saygıyla duyururum.”
GİRİŞİMLER
Daha önce yetimhaneyle ilgili hükümet yetkilileriyle görüşen Ak Parti İstanbul Milletvekili Adayı Markar Esayan, yetimhanenin özel mülk olduğu, şu anki yasal statüsü gereği binanın iadesinin imkânsız olduğu; ancak yargısal süreçten sonra nakdi karşılığının iade edilebileceği açıklamıştı.
Açıklama metni özetle şöyleydi: Kamp Armen’e 1983 yılında başlayan süreçte devlet tarafından el konmuştu. Bu topa iade davası 1993 yılına kadar devam ederek vakıf aleyhine sonuçlandı.
Ancak Tuzla  Ermeni Yetimhanesi maalesef 5737 sayılı yasada tanınan imkanların dışında kalan bir yargı pratiği izlemişti. Mahkemenin iade ettiği eski sahibi bu yeri hemen elden çıkarmış ve gayrimenkul iadesi imkansızlaşacak türden çokça satışla elden ele geçmişti. Şu haliyle özel şahıs üzerinde bulunan yetimhanenin iadesi ile ilgili imkan bulunmamaktadır. Ancak uzun sir süre göze alınarak, AİHM’e gidecek bir süreçte o da bir olasılıkla nakdi karşılığı geri alınabilir.
Yıkım mal sahibinin talebiyle başlatıldığından hükümetimiz devreye girerek yıkımı durdurmuştur. Olayın meydana geldiği andan itibaren sorunla yakından ilgilenilmiş. Sayın Başbakanım Ahmet Davutoğlu’nun talimatı ile Büyükşehir Beldiye Başkanımız Kadir Topbaş ve Ak Parti İl Başkanımız Selim Temurci hareket geçmiştir. Gelinen son aşamada, İl Başkanımız Selim Temurci ile yapılan son toplantı sonrası ortak bir strateji geliştirilmiş, yetimhanenin şu anki malikinden vakfa dönüşü süreci planlanmıştır.

Yorumlar kapatıldı.