İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Binbir Kilise Ayağa Kalkıyor

Karaman’da bulunan Karadağ’daki Binbir Kilise Bölgesi’nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda 3 kilise gün yüzüne çıkarıldı. 2015 yılı kazı çalışmalarında ilk kazma Vali Murat Koca tarafından vurulurken, 2015 yılının kazı çalışmaları 30 Kasım tarihine kadar devam edecek. Yerleşkesi Karadağ’da olan Madenşehri Köyü’nde Karaman için önemli turizm merkezi ve Hristiyanların dini mabedi olan Binbir Kilise yapılan kazı çalışmalarıyla turizme kazandırılması planlanıyor. 

2014 yılında başlayan Binbir Kilise’nin 3 kilisesi yapılan kazı çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkarılırken 4’üncü kilisenin de kazı çalışmaları başladı.

DÖRDÜNCÜ KİLİSEYE İLK KAZMA
Temizlik çalışmalarının tamamlandığı 3 kilisede inceleme yapan Karaman Valisi Murat Koca, 4’ncü kilisenin ilk kazmasını beraberindeki protokol üyeleriyle vurarak başlattı. Karaman Müze Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar kapsamında yapılan kazılar hakkında bilgi veren Müze Müdürü Abdulbari Yıldız, “Kazı çalışmalarına başladığımız 4. ören yeri, milattan sonra 4’üncü ve 9’uncu yüzyılda Hıristiyanlar için bir piskoposluk merkezi olarak aktif şekilde kullanıldı” dedi. Bölgede toplamda 30’a yakın kilisenin, 2 adet piskoposluk sarayının ve antik dönem mezarlıklarının bulunduğunu söyleyen Yıldız, “Çalışmalar kapsamında 3 adet kilise ile piskoposluk sarayının eklenti bölümünü gün yüzüne çıkardık” sözlerini kullandı.  2015 yılı kazı çalışmalarının ilk kazmasını Vali Koca’nın vurduğunu ifade eden Yıldız, kazı çalışmalarının 30 Kasım’a kadar devam edeceğini kaydetti.
KARAMAN TURİZMİNE KAZANDIRILACAK
2015 yılında yapılacak olan kazı çalışmaları sonucunda 3 adet kilisenin, anıt mezarın ve antik döneme ait mezarlığın gün yüzüne çıkartılacağını dile getiren Yıldız, “2016 yılında da kazı çalışmaları devam edecek. Bölge inanç turizmi açısından Karaman turizmine kazandırılacak” şeklinde konuştu.
BÖLGE ÇOK GENİŞ
Binbir Kilise’nin kazı çalışmalarında mevsim koşullarına göre kazma vurulduğunu belirten Yıldız, “Kasım ayına kadar çalışmayı planlıyoruz. Tüm bölgenin tam anlamıyla gün yüzüne çıkarılması onlarca yılı bulabilir. Çünkü alan çok geniş bir coğrafik yapıya sahip” açıklamasında bulundu.
Adem DEMİREL/KARAMAN

Yorumlar kapatıldı.