İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik’ten Çanakkale’deki Rum şehitlere ilk dua

Serdar Korucu / CNN TÜRK
Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü anmaları çerçevesinde İstanbul Rum Patriği Bartholomeos bugün önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Patrik Bartholomeos doğduğu ve çok sevdiği adası Gökçeada’ya gitmeden önce Çanakkale Savaşı’nın kritik bölgelerinden Conkbayırı’nı ziyaret etti. Patrik Bartholomeos, defne yapraklarından hazırlanan bir çelengi bırakarak, savaşa Osmanlı cephesinde katılan Rum Ortodoks cemaati üyeleri için dua etti.

***
İstanbul Rum Patrikhanesi, 100 yıl önce Çanakkale Savaşı’na katılmış Rum Ortodoks cemaatini ilk kez Conkbayırı’nda andı.
Haliç’te haç çıkarma töreni
Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü anmaları çerçevesinde İstanbul Rum Patriği Bartholomeos bugün önemli bir ziyaret gerçekleştirdi.
Patrik Bartholomeos doğduğu ve çok sevdiği adası Gökçeada’ya gitmeden önce Çanakkale Savaşı’nın kritik bölgelerinden Conkbayırı’nı ziyaret etti.
Patrik Bartholomeos, defne yapraklarından hazırlanan bir çelengi bırakarak, savaşa Osmanlı cephesinde katılan Rum Ortodoks cemaati üyeleri için dua etti.
21 yıl sonra ilk kez haç atamadı!
21 yıl sonra ilk kez haç atamadı!
İstanbul Rum Patriği Bartholomeos tarafından Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı bölgede okunan dua ilk olma özelliği taşıyor.
Ziyarette İstanbul Rum Patrikhanesi’nde Patrik Bartholomeos’un yakınında bulunan isimlerden, gazeteci-fotoğrafçı Nikolaos Manginas da yer alıyor.
Sümela Manastırı’nda ayin
Sümela Manastırı’nda ayin
Manginas, Çanakkale’de şehit olan dedesinin de aralarında bulunduğu, Osmanlı saflarında savaşan Rum Ortodokslar için okunan duanın önemini ziyaret öncesinde şu ifadelerle anlattı: “Dedem Nikola Nikolaidis’in de şehit düştüğü bu topraklarda ilk kez Patrik tarafından dua okunacak. Bu dua çok değerli ve anlamlı. Hepimiz için çok duygu yüklü bir an olacak. Bu tarihi nitelikte bir ziyaret. Aradan 100 yıl geçmiş olsa da savaşta Rum Ortodoks cemaati üyelerinin de unutulmadığını gösteriyor. Patrik Bartholomeos’a Çanakkale Savaşı’ndaki Rum Ortodoks cemaati üyeleri için Conkbayırı’na düzenleyeceği ziyaret ve edeceği dua için çok müteşekkiriz”
Bartholomeos:
Bartholomeos: “Hiçbir korkum ve endişem yok”
Çanakkale Savaşı’na bugün sayısı net olarak bilinmese de Osmanlı topraklarında yaşayan çok sayıda Rum Ortodoks cemaati üyesi de katılmıştı.
Savaşta bu topraklar için canını feda edenler şehitlikte son yolculuklarına uğurlanırken, bir kısmı geri dönmüş, dönenlerin bazıları yaşadıkları travmaları atlatamamıştı.

Yorumlar kapatıldı.