İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da Terörist Sempatizanlığı

Mehmet Oğuzhan Tulun / Uzman, AVİM
Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi önünde uzun senelerdir devam eden bir takım engeller bulunmaktadır. Ermenistan’ın Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tanıması konusundaki sergilediği muğlaklık, “Ermeni soykırımı” söylemini Türkiye’ye ısrarla dayatma teşebbüsleri ve Azerbaycan’ın toprağı olan Dağlık Karabağ’a yönelik devam eden işgali bu engellerden en öne çıkanlardır. Bu engellerle beraber, iki ülke arasındaki gerilimi arttıran ve toplumsal barışmayı sekteye uğratan meselelerden bir tanesi ise; Türk diplomatlarını şehit eden Ermeni terör örgütü mensuplarının Ermenistan’da hâlâ ulusal kahraman muamelesi görmesi ve bu teröristler için heykeller ve anıtlar dikilmesidir.

Bu dikilen heykeller ve anıtlar; terörizmle mücadele etmek bir yana, gerçekte Ermenistan’da yerleşmiş bulunan terörist sempatizanlığının çok somut örnekleridir.
Örnek olarak, Türk diplomatlarını hedef alan Ermeni terör örgütü ASALA’nın en önde gelen mensuplarından Monte Melkonyan’ın Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bir büstü bulunmaktadır. Ermenistan’daki insanların bakış açısıyla; Melkonyan, Ermenilerin Türklere karşı “haklı mücadelesi” uğruna Türk diplomatlarını şehit ettiği ve ayrıca Dağlık Karabağ savaşında yer aldığı için kahraman muamelesi görmektedir. Kendisi Erivan sınırları içerisinde bulunan Yerablur askeri mezarlığında gömülüdür.
Bu mezarlıkta aynı zamanda ASALA için dikilmiş bir anıt bulunmaktadır. Yani bir komşu ülkenin (Türkiye) diplomatlarını öldüren bir terör örgütü mensupları adına, Ermenistan’da askeri bir mezarlıkta anıt dikilmiştir. Bu, Ermenistan’da ASALA’ya nasıl olumlu bir gözle bakıldığının çok somut bir kanıtıdır.
ASALA anısına dikilen anıtlar Erivan ile sınırlı değildir. Ermenistan’ın bir başka şehri olan Vanadzor’da Ocak 2014 dikilen bir başka ASALA anıtı bulunmaktadır. Bu anıt, Ermenistan’ın ulusal kilisesi olan Ermeni Apostolik Kilisesi papazları tarafından ayinle açılmıştır. Açılış ayininin haberi ve videosu, Ermeni Apostolik Kilisesi tarafından kurulmuş olan Shoghakat TV tarafından paylaşılmıştır.[i] Bu haber, sürekli olarak her koşul altında Ermenilerin masumiyet söylemini ortaya koyan Ermeni Apostolik Kilisesi’nin bir terör örgütü olan ASALA’ya bakış açısın gözler önüne sermektedir.
Burada sorulması gereken soru şudur: Türkiye; Türk diplomatlarının şehit edilmesinden mutluluk duyan, bunu yapanları hâlâ onurlandıran bir ülkeyle, onun toplumu ve kilisesiyle nasıl bir uzlaşma, sonrasında ise nasıl bir barışma sağlayabilecektir?
[i] “Opening of memorial stone to the memory of ASALA in Vanadzor”, Shoghakat TV, http://www.shoghakat.am/en/telecasts/1058 [erişim tarihi: 18 Mayıs 2015).

Yorumlar kapatıldı.