İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsrail Parlamento Başkanı’ndan Ermeni İddialarını Tanıma Çağrısı

İbrahim H. Aydoğan – Turkishny.com
İsrail Parlamentosu (Knesset) Başkanı Yuli Edelstein, Birinci Cihan Harbi’nin 100. yılı vesilesiyle gerçekleştirilen bir oturumda sözde Ermeni soykırımını tanıma çağrısı yaptı. İsrail’in Ermeni iddiaları hususundaki tavrını değiştirerek sözde Ermeni soykırımını tanıması yönünde çağrı yapan ilk meclis başkanı olarak kayıtlara geçen Edelstein’in çıkışının zaten bozuk olan Türkiye-İsrail ilişkilerinde gerginliği daha da tırmandırabileceği ifade ediliyor. Parlamentoda yaptığı konuşmada 1915 hadiselerinden bölgede vuku bulan en dramatik ve en “alçakça” olaylar olarak bahseden Edelstein, “Birkaç yıl içinde bir milyondan fazla Ermeni ölüme yollanmış, katledilmiş ve ırkçı ve nefret hissiyle sınırdışı edilmişti” diye konuştu.

Nazilerin tatbik ettiği soykırımın kurbanları olan Yahudilerin bu hususta sessiz kalamayacaklarını da söyleyen Edelstein, “Ermeni trajedisini görmezden gelmeye ya da hafife almaya hakkımız yok” diye konuştu.

Knesset Başkanı Edelstein
İsrail’in Ermeni iddialarını tanıma adımının arkasında Holokost’u tanımayan Ermenistan’ın uzun zaman sonra Yahudi Soykırımı’nı tanımaya yönelik bir yasa tasarısını Meclis gündemine almasının etkili olduğuna inanılıyor.
1915 hadiselerinin 100. senesinde gelen bu adım öncesinde Ermenistan, Holokost’u tanımak için önce İsrail’in Ermeni iddialarını tanımasını şart koşuyordu.

İsrail’in diplomatik ilişkilerin dibe vurmasına rağmen Türkiye’yi kızdıracak böylesi bir adım atmaktan uzun süre imtina etmesinde ise Ermenistan’ın Holokost’u tanımamasının yanı sıra İsrail ve Azerbaycan arasındaki güçlü münasebetlerin de etkili olduğuna inanılıyor.

Yorumlar kapatıldı.