İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ud, yaylılar, 1915 ve hakikat

Eğer yüz yıl önce Anadolu Ermenileri doğup büyüdükleri topraklardan sürülmemiş, öldürülmemiş olsaydı udi Ara Dinkjian, Amerika’da değil de atalarının vatanında yani Diyarbakır’da doğacaktı muhtemelen. Tıpkı dedesi gibi bu kentin dar sokaklarında geçecekti belki de çocukluğu, kim bilir?… 22 Nisan’da, Anadolu Kültür ile Kalan Müzik’in Ermeni Soykırımı kurbanları anısına düzenlediği anma etkinliğine katılan sanatçının kısa süre önce bir de albümü yayınlandı Türkiye’de. Kalan Müzik’ten çıkan CD’nin adı ise “Hakikat * Umut 2015”. Ermeni müziğine yakın dinleyicilere tanıdık gelecek ezgilerin de bulunduğu bu enstrümantal albüm, adından anlaşılacağı gibi 1915’in 100’üncü yıldönümü anısına hazırlanmış. 

***
Eğer yüz yıl önce Anadolu Ermenileri doğup büyüdükleri topraklardan sürülmemiş, öldürülmemiş olsaydı udi Ara Dinkjian, Amerika’da değil de atalarının vatanında yani Diyarbakır’da doğacaktı muhtemelen. Tıpkı dedesi gibi bu kentin dar sokaklarında geçecekti belki de çocukluğu, kim bilir?
Ancak bir asır evvel milyonlarca insanın hayatına lanet gibi çöken kötülük, onun atalarını da dünyanın farklı yerlerine savurdu. Ara Dinkjian, uzak diyarlarda dünyaya geldi, ama hayatı boyunca ata yurdunun sesleri ve ezgileriyle haşır neşir oldu. Pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de uduyla, besteleriyle tanındı, sevildi.
22 Nisan’da, Anadolu Kültür ile Kalan Müzik’in Ermeni Soykırımı kurbanları anısına düzenlediği anma etkinliğine katılan sanatçının kısa süre önce bir de albümü yayınlandı Türkiye’de. Kalan Müzik’ten çıkan CD’nin adı ise “Hakikat * Umut 2015”.
Ermeni müziğine yakın dinleyicilere tanıdık gelecek ezgilerin de bulunduğu bu enstrümantal albüm, adından anlaşılacağı gibi 1915’in 100’üncü yıldönümü anısına hazırlanmış. O yüzden yas ve anımsama duygusunun baskın olduğu bir çalışma, “Hakikat * Umut 2015”. Repertuar seçiminin yanı sıra İstanbullu Ermeni müzisyen Ari Hergel’in parçalar için yaptığı düzenlemeler de bu duyguyu yaratmakta etkili olmuş.
Dinkjian’ın albümünde ud ile yaylı çalgılar ön planda. Yaylılar, yas hâlini ortaya koymakta büyük rol oynuyor. Bazen ud ana ezgiyi çalarken yaylı sazlar arka planda dramatik yapıyı güçlendiriyor. Kimi zaman ise keman hüzünlü bir ezgi çalıyor. Derken çello alıyor sözü. Tabii ki Ermeni müziğinin geleneksel enstrümanı duduk da sık sık kendini gösteriyor. İnsana ulu dağlarla çevrili Ermeni coğrafyasını anımsatan sesiyle nasıl da yakışıyor hüzne.
Ud, parçalarda solist rolünde. Üstadının ellerinde konuşuyor, anlatıyor. Üstad ise albümün taşıdığı duyguyla uyumlu çalıyor. Udla özdeşleştirilen tipik süslemelerden uzak duruyor. Geleneksel bir eser olan “Hampere”, Gabriel Yeranian’dan “Giligia”, Ara Dinkjian’dan “Quartet”, “Offering”, “Hayastan” ile “Lullaby for the sun”, albümde yer alan parçalardan sadece birkaçı. Ermeni Kilisesi’nin pazar ayinlerinde okunan “Der Voğormia”nın da “Hakikat * Umut 2015”te bulunduğunu mutlaka eklemeliyim. Ara Dinkjian “Der Voğormia”yı udla ancak ezginin anlamına ve dinî içeriğine uygun yorumluyor.
Albümde sadece bir sözlü parça var. O da anonim bir eser olan “Ardasunk”. Şarkıyı söyleyen ise Ara Dinkjian’ın meşhur ve önemli bir ses sanatçısı olan babası Onnik Dinkjian.
“Hakikat * Umut 2015”in kanımca en önemli özelliklerinden biri Türk ve Ermeni müzisyenlerin ortak çalışması sonucunda ortaya çıkması. İstanbul’da kaydedilen CD’de birinci kemanı Metehan Dada, ikinci kemanı Mert Kemancı, viyolayı Hüseyin Kemancı, çelloyu Şenol Arkun, duduğu Özcan Gül, gitarları ise Ari Hergel çalıyor.
Kısacası Ara Dinkjian, Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yılı için hazırladığı CD’de acıları paylaşmanın ve geleceğe birlikte yürümenin umudunu da yeşertiyor. Birliktelik demişken, Ara Dinkjian’a soykırım kurbanları anısına albüm hazırlaması yönündeki teklifin 2013’te Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’tan gittiğini de belirteyim. Dinkjian, o günleri anlatırken “Türkiyeli bir Kürt’ten gelen bu istek, en hafif tabirle oldukça sıradışıydı” diyor.
İyi ki Hasan Saltık bu öneride bulunmuş ve Dinkjian da Türk ve Ermeni müzisyen dostlarıyla birlikte “Hakikat * Umut 2015”i hazırlamış. Çünkü hakikatin ağırlığını taşımak ve umuda yaslanmak için müziğe, vicdana, duygulara ihtiyacımız var.
operatik@gmail.com
twitter:@ozlemertan

Yorumlar kapatıldı.