İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’ın yüzü neden Batı’ya değil Rusya’ya dönük?

” The Washington Post, Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümü anma etkinlikleri için bulunduğu Washington’da bunun pragmatik nedenini açıkladığını aktarıyor: “Ermenistan konyağı Paris’te satılamıyor. Ama Rusya Federasyonu’nda çok iyi satılıyor.” Ülkenin ihracatının üçte biri Rusya ve partnerlerine yapılıyor. Ülke içindeki istihdamın büyük bölümü de bu ihracata bağımlı. Ermenilerin Rusya’da çalışması ülke milli gelirinin beşte birini kazandırıyor. Ayrıca Rusya’nın Ermenistan’da yatırımları var. Denize çıkışları olmadığı için pek fazla seçenekleri de yok ve Rusya’dan iyi bir fiyatla doğal gaz alabiliyorlar.

***

Sarkisyan, Türkiye’nin sınırı bloke etmeye devam ettiği bir durumda, AB ile serbest ticaret anlaşmasının büyük bir getirisinin olmayacağını belirtiyor.

“Ukrayna’nın AB ile ortaklık anlaşması, bu ülkenin Rusya ile ilişkilerinin gerilmesine yol açtı. Ermenistan ise farklı bir yol izliyor. Ermenistan seçimini, Avrasya Ekonomik Birliğ’nden (Rusya, Belarus, Kazakistan) yana yaptı.” The Washington Post gazetesinde bu tespitle başlayan haber analiz dikkat çekiyor.
Gazete, Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümü anma etkinlikleri için bulunduğu Washington’da bunun pragmatik nedenini açıkladığını aktarıyor: “Ermenistan konyağı Paris’te satılamıyor. Ama Rusya Federasyonu’nda çok iyi satılıyor.”
Yazı şöyle devam ediyor:
“Sarkisyan, Avrasya Ekonomik Birliği’nden uzaklaşmalarının, birçok sorunu da birlikte getireceğini belirtiyor.
Ülkenin ihracatının üçte biri Rusya ve partnerlerine yapılıyor. Ülke içindeki istihdamın büyük bölümü de bu ihracata bağımlı. Ermenilerin Rusya’da çalışması ülke milli gelirinin beşte birini kazandırıyor. Ayrıca Rusya’nın Ermenistan’da yatırımları var. Denize çıkışları olmadığı için pek fazla seçenekleri de yok ve Rusya’dan iyi bir fiyatla doğal gaz alabiliyorlar.
Sarkisyan, Türkiye’nin sınırı bloke etmeye devam ettiği bir durumda, AB ile serbest ticaret anlaşmasının büyük bir getirisinin olmayacağını belirtiyor. Böyle bir anlaşmadan gerçek bir yarar elde etmeye başlamalarının da 10-15 yılı bulacağını söyleyerek, “ayakta kalmamız gerekiyor; halk, bu kadar uzun bir süreye katlanacak durumda değil” diyor.
Obama’nın 24 nisanda “soykırım”dememesini de eleştiren Sarkisyan, “ABD bazı değerleri, çıkarlarının üstüne koymalı” görüşünde.”

Yorumlar kapatıldı.