İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler asimilasyona karşı soykırıma sarıldı

Önder Yılmaz – Ankara
TBMM Araştırma Başkanlığı tarafından hazırlanan, “Ermeni Diasporası” ve “Ermeni Meselesinde Tarafların İddia ve Tutumları” adlı iki ayrı raporda çarpıcı tespitler yer aldı. Ermenilerin Başta ABD ve Fransa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde örgütlendiği vurgulanan, “Ermeni Diasporası” adlı raporda, “Yasadıkları ülkelerde asimile olmamak, farklı toplumlar içerisinde Ermeni kimliğinin erimesini önlemek için tehcir yıllarını sürekli canlı tutmaya çalışan ve yeni kuşaklara aktararak ortak bir geçmiş etrafında diaspora Ermenilerini bir araya getirmeye gayret eden diaspora, Ermeni dilini, kültürünü ve geleneklerini yaşatmaya özel önem atfetmektedir” denildi.

Raporda, şu ilginç tespite yer verildi: “1915 olaylarının 50. yıl dönümü olan 1965 yılından sonra diaspora Ermenileri, farklı kültürlere sahip, Ermenice dışında dillerin konuşulduğu toplumlarda yaşayan yeni nesillerin asimile olmaya başladığını, anavatan Ermenistan ile bağlarının zayıfladığını, Ermeni kimlik bilincinin gerilediğini görmektedirler.

Bu nedenle, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının uluslararası arenaya taşındığı görülmektedir. Soykırım iddiaları, tazminat ve toprak talepleri, Türkiye karşıtlığı, Ermeni diasporası tarafından Ermenistan dışındaki Ermenileri bir arada tutmanın ve ulusal kimliği korumanın bir yolu olarak kullanılmaktadır.”
‘İkinci büyük lobi’
Raporda, Ermeni diasporasının dünyanın en güçlü ve etkili diasporalarından biri haline geldiği vurgusu yapılırken, Yahudi diasporasından sonra ikinci büyük bir lobi faaliyeti kazandığı kaydedildi.

Yorumlar kapatıldı.