İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aram I: Sadece Soykırımın tanınmasını değil, tazminat da talep ediyoruz

“Soykırım kelimesi 1915’te uluslararası hukuk terminolojisinde yer almıyorsa bile, Osmanlı Türk idaresi döneminde Ermeni halkının başına gelen amaç ve metotlarıyla Soykırımdı, başka bir deyişle insanlığa karşı bir suçtu.»… Sözlerinin sonunda talepkârlık vurgusu yapan Katolikos Hazretleri ″Halkımıza karşı haksızlık vuku bulmuştur. Ermeni halkı haklarını talep etmektedir. Adalet Tanrı’nın verdiği bir haktır, insanlar başkalarının hakkını gasp edemezler. Bir buçuk milyon Ermeni’nin kanı dökülmüştür, halkımızın mülkleri müsadere edilmiştir. Sadece Soykırımın tanınmasını değil, tazminat ta talep ediyoruz. Af, Hıristiyanlık inancının bir parçasıdır, ancak af Türkiye hakikati kabul ettiğinde verilir ve böylece iki halkı uzlaşıya götüren yol açılır ″ dedi.
**
Ermeni halkına karşı yapılan soykırım, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Beyanat Washington Ulusal Katedralinde, Ermeni Soykırımına yönelik dinler arası dua esnasında Kilikya Katolikosu Aram I’den geldi. Anılan etkinlikte ABD Başkan yardımcısı Joe Biden, Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve 2000’i aşkın kişi hazır bulundular.
Aram I konuşmasında şunları kaydetti:
«Eğer hatta Soykırım kelimesi 1915’te uluslararası hukuk terminolojisinde yer almıyorduysa bile, Osmanlı Türk idaresi döneminde Ermeni halkının başına gelen amaç ve metotlarıyla Soykırımdı, başka bir deyişle insanlığa karşı bir suçtu.».
Katolikos Aram I konuşmasında 100. Yılın 3 kelimeyle tanımlanabileceğini bunların hatırlama, hatırlatma ve talep etme olduğunu kaydederek ″Biz 1,5 milyon şehidi andık ve he zaman hatırlayacağız, çünkü onlar gündelik mücadelemiz ve gayretlerimizin bir parçasını oluşturmaktalar. Şehitleri anmak, dünyaya onların vasiyetini hatırlatmak anlamına gelir. Halkımıza karşı Soykırım işlenmiştir. Sessizlik de aynı şekilde soykırımdır. Uluslararası yasalar gereği soykırım insanlığa karşı suçtur, öyle ki insanlık bu suça kayıtsız kalamaz″ dedi.
Sözlerinin sonunda talepkarlık vurgusu yapan Katolikos Hazretleri ″Halkımıza karşı haksızlık vuku bulmuştur. Ermeni halkı haklarını talep etmektedir. Adalet Tanrı’nın verdiği bir haktır, insanlar başkalarının hakkını gasp edemezler. Bir buçuk milyon Ermeni’nin kanı dökülmüştür, halkımızın mülkleri müsadere edilmiştir. Sadece Soykırımın tanınmasını değil, tazminat ta talep ediyoruz. Af, Hıristiyanlık inancının bir parçasıdır, ancak af Türkiye hakikati kabul ettiğinde verilir ve böylece iki halkı uzlaşıya götüren yol açılır ″ dedi.
Aram I’in konuşması sonrasında cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Dünya Ermenileri Katolikosu Garegin II de bir konuşma yaptılar.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.