İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tekgozyan ve Restropa İstanbul’da

Ermenistan edebiyatının önde gelen yazarlarından Hovhannes Tekgozyan ile Latin edebiyatının önemli temsilcisi ve Hezeyan adlı romanıyla yakın tarihte Türkiyeli okurlarla buluşan Lauro Restropa İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali-2015 etkinlikleri kapsamında Türkiye’de.

10 YAŞINA KADAR ALDIĞI TEK EĞİTİM SERAMİK KURSUYDU
Laura Restrepo’nun Türkiye’de yayımlanan tek kitabı Hezeyan Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Kolombiya’nın Bogota kentinde doğan Laura Restrepo, gerçekçilikle düşselliği, tarihle haberciliği bir araya getiren tarzıyla Güney Amerika edebiyatının büyülü gerçekçilikle kirli gerçekçilik arasındaki sınırında duruyor. Yazar bu kitabında, bir kadının hezeyanlarla darmadağınık olmuş bilincinden ülkesi Kolombiya’nın tarihine bakıyor.
Yazarın yaşam hikayesi de en az romanı kadar ilgi çekici. Restrepo’nun dedesi hiç okula gitmemiş ve 6 dil biliyormuş, babası da 13 yaşında okulu bırakmak zorunda kalmış. Babasının işi gereği kent kent, ülke ülke dolaşan yazarın da 10 yaşına kadar aldığı tek eğitim Danimarka’da bir gece okulunda gittiği seramik kursuymuş.
Taşındıkları Madrid’te hiçbir okula kabul edilmeyince flamenko kursu alan ve tiyatroları, dağları, tepeleri dolaşan yazar, 14 yaşına geldiğinde pek çok kitap okumuş ama çarpım tablosunu ezberleyememiş. 15 yaşında Kolombiya’ya dönen yeterlilik sınavlarına hazırlanarak lise diplomasına hak kazanan Restrepo, aile tarihinin ilk diplomasını almış. Ardından da Kolombiya Andes Üniversitesi’ni dereceyle bitirip, mastır yapmış. Madrit’e dönüp Sosyalist İşçi Partisi’ne katılan Restrepo, diktatörlüğe karşı mücadele eden direniş örgütlerine yardım etmiş. Üç yıl sonra Kolombiya’ya dönüp gazeteciliğe başlamış, Gabriel Garicia Marquez’le tanışıp yazarlığa ilk adımı atmış. Kolombiya hükümeti ile FARC gerillaları arasındaki barış görüşmelerine katılan yazar, ölüm tehditleri alınca Meksika’ya yerleşti. Çok sayıda ödülün sahibi olan yazar, Sevilla Üniversitesi’nde de dersler veriyor.
TEKGOZYAN KAÇAN ŞEHİR’DE YAŞIYOR
Kitapları Türkçe’de Ayrıntı Yayınları tarafından okura ulaştırılan iki yazar gazeteciler ile bu sabah kahvaltı da buluştu. Gazetecilerin sorularını cevaplayan yazarlar ardından kitaplarını imzaladı.
Hovhannes Tekgyozyan, Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan “Kaçan Şehir” adlı romanında  kendisini, “Geçen yüzyılda ‘Ahşap Gömlek’ içinde doğdu, ‘Cam Güneş’ altında, ‘Karma Tiyatro’da oynayarak, cildinde ‘Cilt Sızısı’. ‘Kaçan Şehir’de yaşıyor” şeklinde tanımlıyor. Oyuncu ve Yazar Hovhannes Tekgyozyan, modern Ermenistan edebiyatının önemli temsilcilerinden.
Tekgyozyan, romanında özellikle son on yılda metropolleşme iddiasıyla çehresinde ve şehir kültüründe büyük bir değişim yaşayan başkent Yerevan sokaklarında hissettiklerini, şehri için duyduğu kaygıları ve korkuları yansıtıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

Yorumlar kapatıldı.