İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lüksemburg Parlamentosu, Türkiye’yi Ermeni Soykırımı’yla yüzleşmeye davet etti

Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak sunulan tasarıyı kabul eden Lüksemburg Parlamentosu, Türkiye’ye tarihsel gerçeklikle yüzleşme çağrısında bulundu  Lüksemburg Parlamentosu, 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan tasarıyı dünkü oturumunda oy birliğiyle kabul etti. Osmanlı İmparatorluğu döneminde gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı’nın bu yıl yüzüncü yıl dönümü olduğu kaydedilen tasarıda, Birleşmiş Milletler tarafından 1948 tarihinde kabul edilen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konvansiyonu’nda yer alan hususların esas alındığı belirtildi.
Tasarıda, Avrupa Parlamentosu’nun 15 Nisan 2015’te kabul ettiği, Avrupa ülkeleri ile Türkiye’yi Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımaya davet eden tasarıya atıfta bulunularak, tarihi adaletin sağlanabilmesi için tarihsel gerçeklikle yüzleşmesi konusunda Türkiye devletine çağrıda bulunuldu. Parlamenterler Meclisi kabul ettiği tasarıda, 1915’te Osmanlı topraklarında Ermenilere karşı uygulanan soykırımda katledilen bir buçuk milyon Ermeniyi saygıyla andıklarını belirterek, adaletin tesis edilmesi için Ermeni halkına yönelik olarak dayanışmasını ifade etti. Tasarıda yer alan dördüncü ve altıncı maddede, başbakanlığı döneminde 23 Nisan 2014’te Ermeni halkına yönelik olarak “taziye mesajı” yayımlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu yıl 24 Nisan öncesi Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak açıklamada bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mesajlarına da atıfta bulunularak, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin tesis edilmesi, Ermeni ve Türkiye halkları arasında uzlaşı sağlanması yönünde gayret gösterilmesi tavsiye edildi. 

KARAR ERMENİSTAN’DA MEMNUNİYETLE KARŞILANDI 
Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Lüksemburg Parlamentosu’nda onaylanan tasarıyı değerlendiren Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, kabul edilerek yasalaşan tasarıyı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Ermeni Soykırımı’nın uluslararası kamuoyu tarafından tanınma sürecinin devam ettiğini belirttiği açıklamasında, Lüksemburg Parlamentosu’nun kabul ettiği tasarıyla Medz Yeğern’in kurbanlarına saygı gösterdiğini, Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere karşı uygulananları resmen soykırım olarak tanımladığını ve Türkiye’ye kendi tarihiyle yüzleşme çağrısında bulunduğunu kaydetti. Bakan Nalbandyan açıklamasında, Parlamento’da kabul edilen ve resmileşen tasarıyla, Lüksemburg’un Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ülkeler arasındaki yerini aldığını, böylelikle insanlığa karşı işlenebilecek suçların önlenmesi konusunda önemli katkıda bulunduğunu ifade etti.

Kaynak ==> http://www.demokrathaber.net/dunya/luksemburg-parlamentosu-turkiyeyi-ermeni-soykirimiyla-yuzlesmeye-davet-etti-h48646.html

Demokrat Haber


Yorumlar kapatıldı.