İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırım’a suç duyurusu

Berlin Savcılığı’na önceki gün şikayet dilekçesi veren Kadir Arslan (55), “Cumhurbaşkanı Gauck 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak tanımladı. Hiçbir mahkeme bu olayları soykırım olarak kabul etmediği halde Cumhurbaşkanı’nın soykırım açıklaması beni rencide etti. Birleşmiş Milletler soykırımı tanımlamış. Benim bilgime göre bu olaylar Birleşmiş Milletlerin soykırım tanımına uymuyor” dedi. Savcılık, Arslan’ın suç duyurusunu işleme koydu. Savcılık inceleme sonunda ya takipsizlik kararı vererek suç duyurusunu reddedecek ya da Gauck hakkında soruşturma başlatacak. ( JHYETERT)

***
Berlinli işadamı Kadir Arslan, Ermeni tehcirini ‘soykırım’ olarak niteleyen Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’a suç duyurusunda bulundu. Arslan, “Dünyada hiçbir mahkemenin bu yönde kararı yokken Cumhurbaşkanı’nın olayları soykırım olarak değerlendirmesi beni rencide etti” dedi.

Berlin Savcılığı’na önceki gün şikayet dilekçesi veren Kadir Arslan (55), “Cumhurbaşkanı Gauck 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak tanımladı. Hiçbir mahkeme bu olayları soykırım olarak kabul etmediği halde Cumhurbaşkanı’nın soykırım açıklaması beni rencide etti. Birleşmiş Milletler soykırımı tanımlamış. Benim bilgime göre bu olaylar Birleşmiş Milletlerin soykırım tanımına uymuyor” dedi.
Savcılık, Arslan’ın suç duyurusunu işleme koydu. Savcılık inceleme sonunda ya takipsizlik kararı vererek suç duyurusunu reddedecek ya da Gauck hakkında soruşturma başlatacak. Arslan neden suç duyurusunda bulunduğunu şöyle açıkladı: “Cumhurbaşkanı Gauck soykırım diyerek beni ve benim gibi düşünenleri rencide etti. Ben o dönemde yaşananları soykırım olarak kabul etmiyorum. O dönemde tehcir olmuştur. Sevkiyat sırasında ölenler vardır. Ancak bu soykırım olarak kabul edilemez. Cumhurbaşkanı tüm Türk halkını bu açıklamayla suçluyor ve rencide ediyor.”
GAUCK NE DEMİŞTİ?
Gauck, 23 Nisan’da Berlin Katedrali’nde 1915 olayları sırasında hayatını kaybeden Ermenilerin anısına düzenlenen törene katılmıştı. Burada konuşan Gauck, 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak nitelendirmiş ve şöyle demişti: “Ermenilerin kaderi, 20’nci yüzyılın korkunç izlerini taşıdığı kitlesel kıyım, etnik temizlik, tehcir ve soykırımlar tarihine örnek teşkil etmektedir. Almanya’nın da Ermenilere uygulanan soykırımda sorumluluğu, hatta suçu olup olmadığının araştırılması bizim için zorlu ama kaçınılmaz bir sorumluluktur. Bugün yaşayan kimseyi suçlu koltuğuna oturtmak gibi bir niyetimiz olmadığının da altını çizmek isterim…”

Yorumlar kapatıldı.