İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dağlık Karabağ’da seçimin galibi ‘Özgür Vatan’ oldu

Hrant Kasparyan / Demokrat Haber
1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Dağlık Karabağ’da altıncı kez yapılan parlamento seçimlerinde resmi sonuçlar açıklandı. 3 Mayıs’ta genel seçimlere giden Dağlık Karabağ’da, parlamentoda yer alacak olan siyasi partiler ve milletvekilleri belli oldu. Dağlık Karabağ Merkez Seçim Kurulu Başkanı Sırpuhi Arzumanyan, dün yapılan seçimleri Avrupa ülkeleri ve ABD’den gelen 110 uluslararası gözlemcinin takip ettiğini belirtti. Seçimleri ayrıca, Uluslararası Seçim Sistemleri Uzmanlık Merkezi heyeti de gözlemci olarak izledi.

Dağlık Karabağ Parlamentosu’nda yer almak için milletvekili aday sayısının bir önceki seçime kıyasla iki kat arttığını kaydeden Arzumanyan, adayların yüzde 22’sinin kadınlardan oluştuğunu açıkladı. Dağlık Karabağ’ın başkenti Stepanakert merkezli Artsakh Press’in haberine göre, yüz bini aşkın seçmen bulunan Dağlık Karabağ’da yapılan parlamento seçimlerinde seçmenlerin yüzde 70.6’sı 279 seçim noktasındaki sandık başına giderek oy kullandı. Seçimlere, Özgür Vatan Partisi (50 aday), Ulusal Yeniden Doğuş Partisi (14 aday), Artsakh (Karabağ) Demokratik Partisi (35 aday), Dağlık Karabağ Komünist Partisi (14 aday), Ermeni Devrimci Federasyonu-Taşnaktsutyun (34 aday), 88 Hareketi Partisi (14 aday) ve Barış ve Kalkınma Partisi (6 aday) olmak üzere yedi siyasi parti katıldı.

YEDİ SİYASİ PARTİDEN BEŞİ MECLİS’TE TEMSİL HAKKI KAZANDI Milletvekilliği için 164 adayın yarıştığı seçimde, Özgür Vatan Partisi oyların yüzde 47.5’ini alarak meclise en fazla milletvekili gönderen siyasi parti oldu. Artsakh (Karabağ) Demokratik Partisi yüzde 19.1’lik oy oranıyla seçimlerde ikinci olurken, Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaktsutyun) yüzde 18.81’lik oy oranıyla üçüncü, 88 Hareketi Partisi yüzde 6.93’lük oy oranıyla dördüncü, Ulusal Yeniden Doğuş Partisi yüzde 5.38’lik oy oranıyla parlamentoda yer edinen beşinci siyasi parti oldu. Yüzde 1.65’lik oy oranı elde eden Dağlık Karabağ Komünist Partisi ve yüzde 0.86’lık oy oranı elde eden Barış ve Kalkınma Partisi ise yüzde beşlik seçim barajını aşamayarak parlamentoda temsil hakkı kazanamadı. Seçim süreci ve sonuçlarına ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve Parlamentolar Arası Karabağ Dostluk Grubu Başkanı Frank Engel, 40’tan fazla uluslararası basın kuruluşundan gelen yaklaşık yüz gazetecinin takip ettiği seçimlerin Avrupa standartlarına uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini açıkladı.   Seçimleri yerinde izlemek üzere Dağlık Karabağ’a giden Frank Engel, başkent Stepanakert’te düzenlediği basın toplantısında, seçim günü 20 seçim noktasını bizzat ziyaret ettiğini belirterek, 3 Mayıs’taki seçimlerin birçok ülke için örnek teşkil edebileceğini söyledi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SEÇİM SONUÇLARINI TANIMIYORUZ Dağlık Karabağ’da 3 Mayıs’ta yapılan parlamento seçimleri öncesi yazılı açıklamada bulunan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Azerbaycan toprak bütünlüğünün Ermenistan tarafından ihlal edildiğini” savunan resmi pozisyonunu bir kez daha tekrarladı. Bakanlık açıklamasında, Karabağ’daki seçim sonuçlarını tanımayacaklarını duyurdu.   ABD:
BÖLGE HALKI GELECEĞİNİ BELİRLEMEDE ROL ALMALI ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke ise, uluslararası müzakereler sona ermeden ABD’nin Dağlık Karabağ ile ilgili peşin bir değerlendirmede bulunmayacağını belirterek, bölge halkının kendi kaderini tayin hakkı olduğuna işaret etti. Rathke, “İhtilafın kapsamlı çözümü bağlamında Karabağ halkının kendi geleceğine karar vermede bir rol oynayacağını kabul ediyoruz” dedi.
Kaynak ==> http://www.demokrathaber.net/dunya/daglik-karabagda-secimin-galibi-ozgur-vatan-oldu-h48523.html
Demokrat Haber

Yorumlar kapatıldı.