İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Edebiyatta Ermeniler ve Ermeni edebiyatı

Türkiye Yazarlar Sendikası, 1915’ten önce ve sonra Ermeni edebiyatı ve edebiyatta Ermenileri konu aldığı bir panel düzenledi. Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nda bulunan Yazarlar sendikasında yapılan panelde şair C. Hakkı Zariç, Nükhet Eren ve Tahir Şilkan, 1915’te öldürülen edebiyat eleştirmeni, yazar ve şairler Taniel Varujan, Siamanto, Rupen Sevag, Ardaşes Harutyunyan, Yerukhan, Tigadintsi, Melkon Gürcüyan, Rupen Zartanyan, Dikran Çögüryan Krikor Zohrap, Keğam Parseğyan, Smpad Pürad olmak üzere çok sayıda edebiyatçıdan bahsettiler.

‘ERMENİLER HEP MEÇHUL KALDI’
Panelde Türk edebiyatında Ermenilerin uzun yıllar net olarak görülmediği ancak Orhan Kemal, Yaşar Kemal ve Kemal Tahir gibi birkaç ismin yazdıkları kitaplarda Ermenilerden bahsedildiği belirtildi.
Tahir Şilkan, Türk edebiyatında Ermenilerin 1960’lara kadar anlatılmadığını, ilk olarak da ancak 60’lardan sonra yazılan iki kitapta Ermeni karakterlerin olduğu metinlerin ortaya çıktığını söyledi. ‘Türk filmlerinde anlatılan meyhaneciler Rum, kötüler de Ermeniler’ diyen Şilkan, sanatta öteki milletlerin asıl olarak yer almadığını kaydetti.
Dünya klasiklerinden yazarların, farklı ulusların edebiyatından haberdar olduğunu söyleyen Şilkan, kendisine komşu olan halkların edebiyatından bihaber olduklarını vurguladı; ‘Bu ülke halklarından Kürt, Ermeni, Arap edebiyatlarını bilmiyorum’ dedi. 2010’a kadar Ermeni Soykırımı’nı anlatan herhangi bir kitabın ve metnin olmadığını söyleyen Şilkan, Kemal Tahir’in Bir Mülkiyet Kalesi’nde Ermeniler ve Kürtlerden bahsettiğini, Nazım Hikmet’in şiirinde yer verdiğini, Orhan Kemal’in Gavurun Kızı’nda da geçtiğini söyledi.
GARİP ŞİİRİNDE NE VARSA GABRİS VE KALUSYAN DA DA VAR
C. Hakkı Zariç, Ermeni şiirinden ve şairlerinden bahsetti, Garip şiirinde ne varsa Gabris ve Kalusyan’ın şiirinde de olduğunu ancak resmi tarihin edebiyata yansımasının sonucu olarak bu isimlerden bahsedilmediğini dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

Yorumlar kapatıldı.