İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyarbakır’da 24 Nisan Anması

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır’da düzenlediği “100. Yılında Ermeni Soykırımı Anması” Sur ilçesindeki harabe haldeki Surp Sarkis Kilisesi’nde yapıldı… Anmada konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, 100. yılın simgesi unutma çiçeğine gönderme yaparak “Biz hiçbir zaman unutmadık, hiçbir zaman da unutmayacağız. Yaşanan bu acıyı, bu katliamı, bu soykırımın yarattığı trajediyi yüreğimizin en derinliklerinde yaşıyoruz” dedi ve şöyle devam etti: Geleceğe bu yarayla, bu sızıyla, bu trajediyle yolculuk yapmak istemiyoruz, artık yaralarımız iyileşsin, travmamız ortadan kaldırılsın, bu trajedinin yarattığı sızı dinsin istiyoruz. Hakikat ile yüzleşmek ve bir daha asla diyebilmek için bunu başarmalıyız. Başarırsak soykırımı inkâr edenler daha fazla direnemeyecek.”Bir daha bu topraklarda hiçbir rengin solmasına izin vermeyeceğiz. Yaşanan bu soykırımı lanetliyoruz demeliyiz, haykırmalıyız.

***
24 Nisan 1915’in 100. yılında Diyarbakır’da düzenlenen anmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Önce yerdeki cenazeyi bir kaldırabilseydik. Bırakın acımızı yüreğimizde yaşayalım, bırakın önce taziyemizi kuralım” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır’da düzenlediği “100. Yılında Ermeni Soykırımı Anması” Sur ilçesindeki harabe haldeki Surp Sarkis Kilisesi’nde yapıldı.
Anmaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekili adayları, İHD, DTK İnanç Komisyonu, Ermeni kurumların temsilcileri ve çok sayı vatandaş katıldı.
Kışanak: Hakikat gün gibi ortada

Anmada konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, 100. yılın simgesi unutma çiçeğine gönderme yaparak “Biz hiçbir zaman unutmadık, hiçbir zaman da unutmayacağız. Yaşanan bu acıyı, bu katliamı, bu soykırımın yarattığı trajediyi yüreğimizin en derinliklerinde yaşıyoruz” dedi ve şöyle devam etti:
“Geleceğe bu yarayla, bu sızıyla, bu trajediyle yolculuk yapmak istemiyoruz, artık yaralarımız iyileşsin, travmamız ortadan kaldırılsın, bu trajedinin yarattığı sızı dinsin istiyoruz. Hakikat ile yüzleşmek ve bir daha asla diyebilmek için bunu başarmalıyız. Başarırsak soykırımı inkâr edenler daha fazla direnemeyecek.
“Bir daha bu topraklarda hiçbir rengin solmasına izin vermeyeceğiz. Yaşanan bu soykırımı lanetliyoruz demeliyiz, haykırmalıyız. Biz bunu başarırsak, birileri bu hakikati bu gerçeği uluslararası siyasetin diplomasinin milliyetçiliğin girdabına girmiş tarihçilerin kulvarında kaybedemez. Ortada bir hakikat var. Bunun için büyük büyük belgelerin, gizli sırların açığa çıkması gerekmiyor. Hakikat gün gibi açık ve ortada. Yeter ki bununla yüzleşme cesareti gösterilsin, yeter ki bunun acısını paylaşılsın.”
Demirtaş: Önce yerdeki cenazeyi bir kaldırabilseydik
Selahattin Demirtaş ise soykırım tartışmalarının bir kenara bırakılarak, yas tutulması gerektiğini söyledi.
 “100 yıldır bu acıyla yaşayan ve taziyesini kuramamış, daha acısını ortaklaştıramamış bir halka, yerdeki cenazenin nasıl öldüğü, nasıl öldürüldüğü tartışması dayatmak çok acı bir durumdur. Bu topraklarımızın kültürüne de bize de yakışmaz. Gönül isterdi ki bugün Türkiye’nin bütün kentlerinde birlikte yas tutabilseydik, soykırım mı değil mi tartışmasını siyasetin sığ sularına terk ederek önce yerdeki cenazeyi bir kaldırabilseydik. Bırakın acımızı yüreğimizde yaşayalım, bırakın önce taziyemizi kuralım. Soykırım mı değil mi tartışmalarına girmeden önce yerdeki cenazeyi kaldırmamız, yasımızı tutmamız gerekir. İttihat Terakki’nin diğer politikalarını eleştiriyorsunuz da neden sıra Ermeni meselesine gelince Enver’den çok Enverci oluyorsunuz. Bırakın acımızı yaşayıp taziyemizi kuralım. Hakikatle geçmişle yüzleşmekten korkmayalım.”
Konuşmaların ardından sanatçı Zilan, Ermenice ağıtlar seslendirdi. (NV)

Yorumlar kapatıldı.