İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım Yürüyüşü’nden Görüntüler

Beyza Kural
100. Yıl İnkara Son Girişimi’nin Sultanahmet’ten Haydarpaşa’ya uzanan Soykırım Yürüyüşü’nden görüntüler. 100. Yıl İnkara Son Girişimi’nin Sultanahmet’teki1915’te düşünürler başta olmak üzere tutuklanan Ermenilerin  getirildiği cezaevi binası olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde başlayan Soykırım Yürüyüşü, Ermeni tutukluların birçoğunun geri gelmediği yolculuğa çıkarıldıkları Haydarpaşa’da son buldu.

Kırmızı karanfilller ve öldürülen Ermeni aydınların fotoğraflarının yanı sıra 100. yılın sembolü olan unutmabeni çiçeği de yürüyüşe eşlik etti.
 1915 öncesi Ermeni köyleri, kasabaları
Sultanahmet’teki anmada 1915 öncesinde Ermenilerin yaşadığı 2 bin 400 kasaba ve köyün isimleri duyuldu.
Ermenilerle birlikte diğer gayrımüslim Anadolu halklarının, Asur/Süryaniler, Rumlar, Ezidilerin de aynı kaderi paylaştığı belirtilirken, “Coğrafya önce Hıristiyan halklardan arındı, ardından bu kez, bir kısmı yer yer soykırım sürecine fiilen katılan Kürtler hedef alındı ve ülkenin Türkleşmesi aşamasına geçildi” denildi.
Fotoğraflar torunların çocuklarında
Deniz yoluyla Haydarpaşa Gar’ına geçtikleri yolculuklarına Ermenice türküler eşlik etti.
Dünyanın birçok yerinden Ermeni’nin de anma için Türkiye’deydi. California’da yaşayan Ashkhen, elinde babasının ve arkadaşının yetimhanede iken göründüğü bir fotoğraf, kızı ve üç torunuyla geldi. Fotoğraftan babası Abraham Harutunyan’ı gösterirken adalet istediğini söyledi.
“Buradan ölüme gönderildiler”

Yürüyüş, Haydarpaşa Garı’na geldiğinde onları karşılayan insanlarla birlikte merdivenlerde yerlerini aldılar.
“Buradan ölüme gönderildiler” anonsuyla 1915’te buradan gönderilen Ermenilerin isimlerinin okunduğu anmada yapılan basın açıklamasında soykırımın tanınması, af dilenmesi, tazmin ve telafi edilmesi talepleri dile getirildi. (BK)

İlk Anma Sultanahmet’te: Tanı, Af Dile, Tazmin Et
Beyza Kural
1915’te İstanbul’da tutuklanan Ermeniler, evlerinden alınarak getirildikleri cezaevi binasının önünde anıldı; 100 yıl önce çıkarıldıkları yolculuk güzergahında Soykırım Yürüyüşü gerçekleşti.
100. Yıl İnkara Son Girişimi’nin Soykırım anma etkinlikleri Sultanahmet Meydanı’nda başladı. Anmanın ardından karanfillerle, Eminönü’ne doğru sessizce yürüyüşe geçildi.
1915’te düşünürler başta olmak üzere tutuklanan Ermenilerin  getirildiği cezaevi binası olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde düzenlenen anmada, İngilizce, Türkçe ve Ermenice olarak “Soykırımın 100. Yılı. Tanı. Af Dile. Tazmin Et” yazılı pankart açıldı.
Anmada Ermenilerin yanısıra 1915’de öldürülen Süryaniler ve Rumlar da anıldı.
Bazı katılımcılar ellerinde 100. yılın sembolü olan unutmabeni çiçeği taşıdı. Ayrıca kırmızı karanfilller ve öldürülen Ermeni aydınların fotoğrafları taşındı. 1915 öncesinde Ermenilerin yaşadığı 2 bin 400 kasaba ve köyün isimlerinin okunduğu ses kaydı dinletildi.
Anmaya Avrupa Irkçılık Karşıtı Taban Hareketi’nin (EGAM) oluşturduğu Irkçılık Karşıtı Delegasyon’la birlikte Ruanda’da soykırımdan kurtulan iki Tutsi de katıldı. Ayrıca HDP vekili Levent Tüzel de anmadaydı.
“Süryaniler, Rumlar, Ezidiler de aynı kaderi paylaştı”

Yapılan basın açıklamasında, Ermenilerle birlikte diğer gayrımüslim Anadolu halklarının, Asur/Süryaniler, Rumlar, Ezidilerin de aynı kaderi paylaştığı belirtilirken, “Coğrafya önce Hıristiyan halklardan arındı, ardından bu kez, bir kısmı yer yer soykırım sürecine fiilen katılan Kürtler hedef alındı ve ülkenin Türkleşmesi aşamasına geçildi” denildi.
Açıklama şöyle devam etti:
“100. Yıl – İnkara Son Girişimi olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne buradan sesleniyoruz: Soykırımı tanıyın. Af Dileyin. Tazmin ve telafi edin. Ancak o zaman nehirlerden akan, vadilerde üst üste yığılan, uçurumlardan atılan, denizlerde boğulan mezarsız ölüler hak ettikleri gibi, haysiyetlerine uygun şekilde gömülmüş olacak. Ruhları huzura erecek. Yol edilen bir dünyayı geri getirmek mümkün değil ancak suçun kabulü ve adaletin tesisi, kurbanların inkar zulmüyle yaşayan ailelerinin duyduğu haklı öfke, acı ve özlemi bir nebze hafifletecektir.”
Sessiz yürüyüş
Anmanın ardından, Sultanahmet’ten Eminönü’ne dek sessizce “Soykırım Yürüyüşü” gerçekleştiriliyor.
Buradan deniz yoluyla Haydarpaşa geçen grup, Soykırım Yürüyüşü’nü tutukluların birçoğunun geri gelmediği yolculuğa çıktıkları Haydarpaşa’da sonlandıracak. (BK/ÇT)
* 100. Yıl İnkara Son Girişimi, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği ( AKA-DER),  İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon,  Nor Zartonk, Turabdin Süryanileri Platformu, Yüzleşme Platformu, Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı’ndan oluşuyor.  Londra merkezli Gomidas Enstitüsü, Avrupa Ermeni Konseyi ve Paris’ten Collectif Van da girişimi destekliyor.
Soykırım Yürüyüşü Haydarpaşa’da Sona Erdi
Beyza Kural

1915’te Türkiyeli Ermenilerin tutuklanarak götürüldükleri yerde başlayan Soykırım Yürüyüşü, bir çoğunun geri gelmediği yolculuğa çıkarıldıkları Haydarpaşa’da son buldu.
100. Yıl İnkara Son Girişimi’nin Sultanahmet’te başlayan Soykırım Yürüyüşü, Ermeni tutukluların birçoğunun geri gelmediği yolculuğa çıkarıldıkları Haydarpaşa’da son buldu.
“Buradan ölüme gönderildiler” anonsuyla 1915’te buradan gönderilen Ermenilerin isimlerinin okunduğu anmada yapılan basın açıklamasında soykırımın tanınması, af dilenmesi, tazmin ve telafi edilmesi talepleri dile getirildi.
Ermenice türküler yolculuğa eşlik etti

1915’te Ermeni aydınların getirildiği cezaevi binası olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde düzenlenen anmayla başlayan Soykırım Yürüyüşü’ne iki yüzü aşkın insan katıldı.
Deniz yoluyla Haydarpaşa Gar’ına geçtikleri yolculuklarına Ermenice türküler eşlik etti. Ellerinde karanfiller ve 100. yılın sembolü olan unutmabeni çiçeği vardı.
Dünyanın birçok yerinden Ermeni’nin de anma için Türkiye’deydi. California’da yaşayan Ashkhen, elinde babasının ve arkadaşının yetimhanede iken göründüğü bir fotoğraf, kızı ve üç torunuyla geldi. Fotoğraftan babası Abraham Harutunyan’ı gösterirken adalet istediğini söyledi.
 “Soykırım! Tanı!”

Yürüyüş, Haydarpaşa Garı’na geldiğinde onları karşılayan insanlarla birlikte merdivenlerde yerlerini aldılar.
İngilizce, Türkçe ve Ermenice olarak “Soykırımın 100. Yılı. Tanı. Af Dile. Tazmin Et” pankartı merdivenlere yerleştirildi.
Anmaya katılanlar ellerinde 1915’te tutuklanan Ermeniler ile birlikte 2011’de zorunlu askerliği sırasında öldürülen Sevag Balıkçı’nın fotoğraflarını, Ermenice, Türkçe ve İngilizce “Soykırım! Tanı!” yazılı dövizleri taşıdı.
“100 yıllık suç, utanç, inkar”

100. Yıl İnkara Son Girişimi adına Ermenice, Türkçe ve İngilizce yapılan basın açıklamasında 24 Nisan 1915’te Ermeni soykırımı’nın başlangıcını temsil eden İstanbul tutuklamalarının başladığı belirtildi. Soykırım sürecinde Süryani ve Rumların’da soykırıma uğradığı belirtilerek “Burada söz konusu olan 100 yıllık suç, utanç, inkardır” denildi..
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bizler, soykırım faillerinin torunlarıyız. Belki hepimiz, birey olarak, doğrudan katliamlara ve yağmaya katılan kişilerin soyundan gelmiyoruz. ama onların etnik ve dinsel kimlikleriyle doğduk. Soykırım faillerinin yarattığı düzenden, ayrıcalıklardan yararlanan bir toplumsal gruba aidiz ve bunu sorgulamadan yaşadık. Bizim içine doğduğumuz din ve etnik kimlik adına işlendi soykırım ve inkar suçu. Bunun utancını, sorumluluğunu, manevi ağırlığıı taşıyoruz omuzlarımızda.
“Soykırım suçunun işlendiği bu topraklar üzerinde yapılacak soykırım anması, ancak imha edilen halkların yokluğunda – ve bu yokluk sayesinde- çoğalma, gelişme ve zenginleşme olanağını elde edenlerin torunlarının bu utancı dile getirmesi ve soykırım inkarının sorumluluğunu kabul etmesi ile bir anlam taşır.
“Bu anmamızın ahlaki içeriğidir. Anmamızın somut talebi de, soykırımın tanınması, ad dilenmesi, tazmin ve telafi edilmesidir.”
“100. Yıl – İnkara Son Girişimi olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne buradan sesleniyoruz: Soykırımı tanıyın. Af Dileyin. Tazmin ve telafi edin. Ancak o zaman nehirlerden akan, vadilerde üst üste yığılan, uçurumlardan atılan, denizlerde boğulan mezarsız ölüler hak ettikleri gibi, haysiyetlerine uygun şekilde gömülmüş olacak. Ruhları huzura erecek. Yol edilen bir dünyayı geri getirmek mümkün değil ancak suçun kabulü ve adaletin tesisi, kurbanların inkar zulmüyle yaşayan ailelerinin duyduğu haklı öfke, acı ve özlemi bir nebze hafifletecektir.” (BK)

* 100. Yıl İnkara Son Girişimi, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği ( AKA-DER),  İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon,  Nor Zartonk, Turabdin Süryanileri Platformu, Yüzleşme Platformu, Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı’ndan oluşuyor.  Londra merkezli Gomidas Enstitüsü, Avrupa Ermeni Konseyi ve Paris’ten Collectif Van da girişimi destekliyor.

Yorumlar kapatıldı.