İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Meryem Ana Kilisesi’ndeki ayinde 100 kere çan çalındı

Ermeni Patrikhanesi’ndeki ayinde barış güvercinleri uçuruldu, 100 kere çan çalındı… Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının da okunduğu törenin ardından barış güvercinleri uçuruldu… Bakan Bozkır, kilise girişinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın yöneteceği ayine katılmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, “1916 yılından beri ilk defa resmi olarak yapılan bir ayin. Türk hükümetinin bir temsilcisi ilk defa böyle bir ayine katılacak” dedi.

***
Ermeni Patrikhanesi’ndeki ayinde barış güvercinleri uçuruldu, 100 kere çan çalındı.
Ermeni Patrikhanesi’nin ev sahipliğinde Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı dolaysıyla Sup Badarak (Kutsal Sunu) ayini düzenlendi.
İlk kez devletin temsil edildiği törene Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır katıldı.
Ayine, ayrıca Ekümenik Patrik Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva ve Ermeni cemaati, vakıf ve dernek yöneticileri ile öğrencilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Ayinde, İstanbul kilise koroları üyelerinden oluşan birleşik koro Surp Badarak ilahileri seslendirdi.
Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının da okunduğu törenin ardından barış güvercinleri uçuruldu.
Barış güvercinlerinin uçurulduğu ayinin sonunda, dün akşam (23 Nisan) saat 19.15’te dünyadaki tüm Ermeni Kiliseleri’nde yapıldığı gibi 100 kere çan çalındı.
Bozkır: Bu ayine katılmayı borç bildik
Bakan Bozkır, kilise girişinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın yöneteceği ayine katılmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, “1916 yılından beri ilk defa resmi olarak yapılan bir ayin. Türk hükümetinin bir temsilcisi ilk defa böyle bir ayine katılacak” dedi.
Bozkır’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“Bu tarihi sadece bir yıla, sadece 2015 yılına hapsetmek son derece yanlış olacaktır. Biz 1915 olayları yerine 1870’ten 1920’ye kadar Birinci Cihan Savaşı’nın kanlı, birçok insanın ölümüne sebep olan yılları dahil incelenmesi arzusundayız. Bu şekilde hem ortak bir tarihe bakmamız mümkün olacaktır. Ortak bir hafıza ama adil bir hafıza ortaya çıkacaktır. Biz Ermeni kardeşlerimizin yaşadıkları acılara saygı duyuyoruz. Bunu yaşanmış kötü bir olay olarak addediyoruz. Bu nedenle de bu acıların bir şahidi olarak anılmasına hiçbir şekilde karşı değiliz. Bu nedenle bu anma ayinine katılmayı bir borç bildik.”
“Yüz yıldır bizimle birlikte yaşayan husumeti, geride bırakmayı arzu ediyoruz. Bu amaçla bugünkü ayinde çok değerli Ermeni kardeşlerimizle birlikte olacağız ve geleceğe de güvenle bakacağız”
Ateşyan: Kardeşlik şafağını karşılayacağımız günler gelecek
Ateşyan ise ayindeki konuşmasında “İnanıyoruz ki Ermeni ve Türk halkları arasında sevgi ve kardeşlik şafağını karşılayabileceğimiz günler gelecek. Aynı zamanda, Tanrı’nın birbirimizi anlama meşalesini de yakacağına inanıyoruz. İşte iyi niyetin sembolü olan o meşale dualarımızın karşılığı olarak sürekli yanacaktır” dedi.
Ateşyan, soykırım kurbanlarının yanında Çanakkale’de ölenleri de anarak şunları söyledi:
“Yüreklerimizden çıkan dualardan bir payı da Çanakkale savaşlarında hayatını kaybeden Osmanlı ordusu askerlerinin ruhlarının esenliği için ayırıyoruz.
“Tüm kalbimizle dua ederiz ki yıkıcı bu savaşlar sona ersin ve insan haklarını tehdit eden bu kavgalar bitsin. Tanrının sevgisi, merhameti ve lütfu din, millet, ırk farkı gözetmeden tüm dünya insanlığı üzerinde hüküm sürsün.”

Yorumlar kapatıldı.