İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni asıllı ailelerden Papa’ya tepki

Batman’da yaşayan Ermeni asıllı aileler, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’un 1915 olaylarına ilişkin sözleri ile AP’nin 1915 olaylarına yönelik kararına tepki gösterdi. Batman’ın Sason ilçesindeki Mereto Dağı eteklerindeki 83 haneli 450 nüfuslu Çalışır köyü muhtarı İlhan Cin, annesinin Ermeni olduğunu anlattı. (Kambersiz düğün olur mu? Ermeni değiller ama Ermeni asıllılar. HYETERT)

Papa Francesco’nun, 1915 olaylarında ölenleri anmak için Vatikan’da düzenlediği ayinde sözde soykırımı desteklemesini ve AP’nin 15 Nisan’daki kararını eleştiren Cin, “Filistin, Irak ve Suriye’de yaşananları görmeyenler nasıl oluyor da 100 yıl öncesini görüyor? Lütfen ellerini bizden çeksinler” dedi.
Ermeni asıllı Celal Kabe (52) ise Türkiye’de herhangi bir ayrımla karşılaşmadıklarını belirterek, “Sasonlu Ermeniler olarak soykırım iddialarına ilişkin yapılan açıklama ve alınan kararı kınıyoruz. Bu açıklamalar bizi rahatsız ediyor” diye konuştu.
Türkiye’de kardeşçe yaşadıklarına işaret eden Kabe, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin bir yerlere gelmesini istemiyorlar. Ermeniler olarak Türkiye’de yaşayan herhangi bir vatandaştan ayrı muamele görmedik. Her zaman dost ve kardeşçe yaşadık. Geçmişte ne olup bittiyse bizi bağlamaz. O dönemde mücadele edilse idi. Devlet bizi kolluyor. Çocuklarımız bu ülkedeki diğer çocuklarla aynı okulda okuyor. Bugüne kadar hiçbir ayrım olmadı. Bundan sonra da olmaz.”
“Üzerimizden oyun oynamasınlar”
Nuri Taş da 100 yıl önce yaşanan olayların bugün gündeme getirilmesinden rahatsızlık duyduklarını belirtti.
“Olayları bugün gündeme getirenleri kınıyoruz” ifadesini kullanan Taş, şunları kaydetti:
“100 yıl önce neredeydiler? Neden o zaman hesaplaşıp, bu sorunu çözmediler. Bugün faturayı Türkiye’ye kesiyorlar. Ne zaman Türkiye kalkındıysa hemen önünü kesmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin gelişmesini istemiyorlar. Türklerle aramızda düşmanlık yaratıyorlar. Bunu samimi bulmuyorum. Bizim üzerimizden oyun oynamasınlar. Geçmişte ne olduysa tek taraflı değil karşılıklı olmuş. Ortadoğu’daki olaylar din ve mezhep üzerinden oluyor. Türkiye’nin de bu şekilde Ortadoğu gibi karışmasını istiyorlar. Türklerle sorunumuz olmadığı gibi Müslümanlarla iç içe yaşıyoruz. Rahatsızlığımız olsa burada yaşamazdık.”
Atap Kabe ise Türkiye’de huzur içerisinde yaşadıklarını anlatarak “Papa bizim üzerimizden oyun oynamasın. Bir dertleri varsa kendileri uğraşsın. Yıllarca buradayız. ‘Aç mısınız, tok musunuz?’ diye sormadılar. Bugün çıkıp, ‘Soykırım’ diyorlar. Bunu her yıl dile getirmelerinden bıktık. Ne dedelerimizden ne de babalarımızdan kesinlikle soykırım diye bir şey duymadık, görmedik” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.