İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan: Ekonomideki patinaj uzun sürmez

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa Parlamentosu böyle bir kararı alsa ne yazar almasa ne yazar. Daha önce de söyledim, bir kulağımızdan girer, öbür kulağımızdan çıkar; olay budur. Buradan tüm dünyaya bilhassasa da Ermenilere sesleniyorum. Bu meseleyi tarihi bağlamından kopararak siyasallaştırmak en çok Ermenilere zarar verir. Bu hasmane kampanyadan hiçbir şey çıkmaz. Yel kayadan ne götürebilir ki, ama bu işten Ermeniler çok zararlı çıkar.” Erdoğan, Ermenistan’a defalarca el uzattıklarını ama Ermenistan’ın diasporanın güdümünden çıkamadığı için bunlara yanıt vermediğini belirtti. “Ermenistan’a kapımız hâlâ açık” derken, Karabağ sorununu hatırlattı: “Sözde soykırım iddiaları ve Karabağ’ın işgali konusunda olumlu adımlar atmaları halinde kendileri ile her türlü işbirliğine varız. Bu iradeyi, bu cesareti gösterecek Ermeni siyasetçileri ile Ermenistan yöneticileri ile görüşmeye, konuşmaya daima hazırız ama önce Karabağ sorunu hallolacak.”

***
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomide son dönemde bir patinaj havası yaşandığını belirterek, ‘Bu panitaj uzun sürmez’ dedi. Erdoğan Ermeni tasarısının en çok Ermenilere zarar vereceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Kocaeli Bilim Merkezi ve toplu açılış törenine katıldı. [AA]
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli’deki toplu açılış töreninde son günlerdeki ekonomik ve siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Dolar, hafta içinde Türk lirası karşısında 2,73’ü de görüp yeni rekorunu kırarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomideki durumu patinaj olarak adlandırdı “Ekonomide son dönemde bir patinaj yaşandığına şahit oluyoruz.” dedi.
‘Patinaj uzun sürmez’
2008’deki küresel kriz sırasında ‘Kriz Türkiye’yi teğet geçecek’ dediğini hatırlatan Erdoğan, bu sözlerinin istihza (alay) ile karşılandığını, ancak o dönemde hükümetin aldığı tedbirlerle Türkiye’nin raydan çıkmadığını belirtti. Bugün de hükümetin ekonomiyi güçlendirmek için hazırlıklarını yaptığını belirten Erdoğan, “Bu patinaj uzun sürmez” diye konuştu. Küresel ekonomik çalkaltıların yerine oturmasıyla Türkiye’nin yoluna devam edeceğini söyledi.  
‘Bu işten Ermeniler çok zararlı çıkar’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Avrupa Parlamentosu’nun 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyan kararını ve Papa Francis’in 1915 olaylarından ‘soykırım’ olarak bahsetmesine tepkisini yineledi.
“Avrupa Parlamentosu böyle bir kararı alsa ne yazar almasa ne yazar. Daha önce de söyledim, bir kulağımızdan girer, öbür kulağımızdan çıkar; olay budur. Buradan tüm dünyaya bilhassasa da Ermenilere sesleniyorum. Bu meseleyi tarihi bağlamından kopararak siyasallaştırmak en çok Ermenilere zarar verir.
Bu hasmane kampanyadan hiçbir şey çıkmaz. Yel kayadan ne götürebilir ki, ama bu işten Ermeniler çok zararlı çıkar.”
Erdoğan, Ermenistan’a defalarca el uzattıklarını ama Ermenistan’ın diasporanın güdümünden çıkamadığı için bunlara yanıt vermediğini belirtti. “Ermenistan’a kapımız hâlâ açık” derken, Karabağ sorununu hatırlattı:
“Sözde soykırım iddiaları ve Karabağ’ın işgali konusunda olumlu adımlar atmaları halinde kendileri ile hertürlü işbirliğine varız. Bu iradeyi, bu cesareti gösterecek Ermeni siyasetçileri ile, Ermenistan yöneticileri ile görüşmeye, konuşmaya daima hazırız ama önce Karabağ sorunu hallolacak.”
Erdoğan, “Ermeniler bu meselede adeta Türkiye karşıtı cephenin bir piyonu haline düşürülmüş durumda. Türkiye vefala bir ülkedir. Ben bir kez daha Ermenilere bu fırsatı değerlendirme çağrısı yapıyorum. Gelin beyhude çabaları bir kenara bırakın.” diye konuştu. 
Demirtaş’a tasarı eleştirisi
Cumhurbaşkanı, soykırım iddialarıyla ilgili gelişmeler üzerinden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı da eleştirdi. HDP’nin Avrupa Parlamentosu’nun kararına karşı Meclis’teki ortak bildiriye imza atmadığına hatırlattı:
“Terör örgütü güdümünde siyaset yapan bir siyasi partinin genel başkanı çıkmış, bu mesnetsiz Ermeni iddialarına sahip çıkıyor. Kendisi bir dönem şehir eşkıyalarının sözcülüğünü yapıyordu, şimdi de Vatikan’ın. diasporanın sözcülüğüne soyunmuş. Bunlar dürüst değil.
Şirin görünmeye çalıştıklarınız da size sahip çıkmaz. İşte parlamento başkanımız ortak bildiri ile Avrupa Parlamentosu’na cevap vermeye davet ediyor. Üç parti imza atıyor ama terör örgütünün sözcüsü parti buna imza atmıyor. Hani bunlar Türkiye’yi temsil ediyordu. Türkiye’nin bu siyasete prim vermemesi lazım. Bunlar 40 kişinin öldüğü 6-7 ekim olaylarının hesabını vermek zorundadırlar. Ondan sonra demokrasi desinler.”
‘Başkanlık sistemi şart’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli’de de devlet yönetiminde daha hızlı karar alınması için başkanlık sistemine destek istedi. “Bizim kültürümüzde, siyasi bizim genlerimizde, örfümüzde adetimizde bu var.” dedi.  Bu adımı atmanın gayreti ile bu yolculuğa devam edelim istiyoruz.” diye konuştu.
Kaynak: Al Jazeera ve AA

Yorumlar kapatıldı.