İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Meclis, Enfal ve Ermeni Soykırımlarını Unutmadı

Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi üçüncü oturumunu gerçekleştirdi. Meclis oturumunda Enfal ve Ermeni soykırımı kınanarak, yaşamını yitirenler anıldı… DBP Grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver, 1915’te yaşananların bir insanlık dramı olduğuna vurgu yaparak, bunun tam anlamıyla bir soykırım olduğunu söyledi.  Üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen yaşanan soykırımın yansımasının günümüzde de derin bir şekilde hissedilmekte olduğunu belirten Alver, DBP grubu olarak yaşananları bir soykırım olarak kabul ettiklerini söyledi. 

***
Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi üçüncü oturumunu gerçekleştirdi. Meclis oturumunda Enfal ve Ermeni soykırımı kınanarak, yaşamını yitirenler anıldı…
Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi üçüncü oturumunu gerçekleştirdi. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VAN TSO) yapılan oturumda DBP ve AKP’li meclis üyeleri hazır bulundu. Yapılan yoklamanın ardından gündem maddeleri görüşülmeye başlanmadan önce Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay ve DBP Grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver, Ermeni soykırımı ve Enfal katliamlarının yıldönümüne ilişkin açıklama yaptı.
BOZBAY: ENFAL KATLİAMININ BİR BENZERİ DE DERSİM VE ZİLAN’DIR
Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, yaptığı konuşmada Cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen katliamlardan  Ermeni soykırımı ve Enfal  katliamlarını kınayarak, yaşamını yitirenleri andı. Yaşanan bu katliamların benzerlerinin Dersim, Zilan’da yaşandığını belirten Bozbay, Zilan deresinde de hala açılmayı bekleyen toplu mezarlar olduğunu söyledi. Bütün bunların komisyon raporlarında olduğunu söyleyen Bozbay, bu kemiklerin üzerlerinin çeşitli zamanlarda iş makineleriyle 1960 ve 1976’da kapatıldığını ifade etti. Bozbay, son olarak üzerleri kapatılan kemiklerin de açığa çıkması gerektiğini belirterek, bu katliamlar ve soykırımlarla toplumun yüzleşmesi gerektiğini dile getirdi.
ALVER: 1915’TE YAŞANANLAR BİR SOYKIRIMDIR
Bozbay’dan sonra konuşan DBP Grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver, 1915’te yaşananların bir insanlık dramı olduğuna vurgu yaparak, bunun tam anlamıyla bir soykırım olduğunu söyledi.  Üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen yaşanan soykırımın yansımasının günümüzde de derin bir şekilde hissedilmekte olduğunu belirten Alver, DBP grubu olarak yaşananları bir soykırım olarak kabul ettiklerini söyledi.  Alver,  “O dönemde bir buçuk milyon Ermeni yerinden yurdundan tehcir edilmiştir. Bu tam anlamıyla bir insanlık trajedisi olduğu gibi bir soykırımdır. Yüz yıl geçmesine rağmen hala tazeliğini koruyan bu insanlık trajedisi, devletin siyasi iktidarları bu olayın üstünü örtmeye çalışmaktadırlar. Bunun halkların geleceğine halkların kardeşliğine hiçbir faydası yoktur. Vatikan’da Papa’nın yapmış olduğu açıklama ve kullandığı soykırım terimi tam anlamıyla olayı izah etmektedir. Papa burada topluma ve tarihe karşı olan sorumluluğu gereği tarihsel bir gerçekliği dile getirmiştir. Cumhuriyet tarihini ele aldığımızda günümüze kadar tam bir katliamlar tarihi geçmiştir. Ermeniler, Rumlar ve Kürtleri tarihsel boyutuyla ele aldığımız zaman yüz yılda dünya tarihi kadar büyük acılar çekmişlerdir. 1925’te Şeyh Sait isyanında çıkan katliamda 1926-1929’da Ağrı ve Zilan katliamı 1938’de Dersim katliamı derken Anadolu ve Mezopotamya’da yaşayan halk çok büyük acılar çekmiştir. 1938 Dersim katliamında yaşamını yitiren insanların torunları kazı yapılması için devlete başvuruda bulunmuşlar. Şuan Dersim dağlarında kazı yapılmakta ve orada insanların kemikleriyle yüzleşmektedirler. Devletler ve devlet görevlerini almış siyasi iktidarlar kendi tarihleriyle yüzleşmek durumundadırlar. Kendi tarihiyle yüzleşmeyen hiçbir devlet hiçbir iktidar, halkına asla özgür bir gelecek vaat edemez” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından meclis gündem maddeleri görüşüldü. Mecliste ayrıca DBP grubu eş sözcülüğe geçerek, eş sözcülüklere İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Ramazan Alver’i getirildi.
Kaynak: (Şehrivan) – Şehrivan Gazetesi            
Editör: Ömer Altınal

Yorumlar kapatıldı.