İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kiev’in Sokaklarını Sözde Ermeni ‘Soykırımı’ ile İlgili Afişler Süsledi

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in en işlek cadde ve meydanlarına, Ermeni diasporası tarafından basılan sözde ‘Ermeni soykırımının’ 100’üncü yılını anma afiş ve görselleri asıldı. Kiev’in en eski meydanlarından Kontraktova Meydanı , Avrupa Meydanı, Taras Şevçenko Bulvarı, havalimanı yolu olmak üzere şehrin en gözde yerlerindeki reklam panolarına asılan afiş ve billboardlarla, Ermeni asıllılar Ukrayna halkının dikkatini çekmeye çalışılıyor.

Ukrayna halkının, söz soykırım ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmadığı görüldü. Kiev’de şoförlük yapan 48 yaşındaki Valentin de bunlardan biri. Valentin, “Daha önce Ermenilerin soykırıma uğradığını hiç duymadım. Bu konuda detaylı bilgiye sahip değilim.” dedi.
Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirmede bulunan Ukraynalı gençler de ‘Ermeni soykırım’ iddialarını daha önce hiç duymadıklarını ifade etti. Konuyu bilmediklerini bu nedenle değerlendirme yapamadıklarını internetten araştıracaklarını belirten bir genç ise; “Babam Türkçe öğrendi ve Türk arkadaşları var. Türkler gayet normal insanlar. Ermeni konusunu bilmiyorum.” ifadesini kullandı.
Orta yaşlı bir kadın ise sözde soykırım iddialarına inandığını, Türklerin soykırımı yapabileceğini dile getirdi. Kadın; “Ermeni soykırımını okul yıllarımda duydum. Direkt tarih kitaplarından okumadım, ama arkadaşlar arasında konu geçti. Türklerin Ermenilere soykırım yaptığını biliyorum.” şeklinde konuştu.
Afişlerin asılı olduğu parkta oturan gençler ise; “Bu konuda hiçbir şey bilmiyoruz, Türkler ne zaman soykırım yapmış hiç duymadık.” dedi.
Kiev’in merkezindeki Avrupa Meydanı’nda bulunan “Ukrayna Evi” önündeki görsel önünde ekstrem sporlarla uğraşan Ermeni asıllı Sarkis Oganisyan adlı genç ise; “Ben de Ermeni’yim doğru olduğunu düşünüyorum. Gerçekten ne söyleyeceğimi bilemiyorum, ama tanımak lazım. Benim Türklerle çok iyi ilişkilerim var. Azeri ve Türk arkadaşlarımla gayet normal geçiniyoruz.” şeklinde konuştu.
SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI YASA TASARISI, UKRAYNA PARLAMENTOSU’NDA
Öte yandan Ukrayna’da Ermeni diasporası, 1915 olayları ile ilgili sözde Ermeni yasa tasarısını, yeniden Ukrayna Parlamentosu’na getirdi. Daha önce iktidar ve muhalefet partileri Ermeni asıllı milletvekilinin hazırladığı sözde soykırımı yasa tasarısı, bu defa bağımsız milletvekili Vitaliy Barvinenko tarafından parlamentoya sunuldu.
Parlamentoda bugün kayıt altına alınan yasa tasarısının tam metni ve ek bilgiler, Ukrayna Parlamentosu’nun resmi sitesinde yayımlandı.
Söz konusu yasa tasarısında Barvinenko, Osmanlı’nın 1915-1922 yıllarında Ermenileri toplu olarak katledildiğinin resmen kabulünü ve 24 Nisan’ı ise anma günü olarak kabul edilmesini istiyor.
Barvinenko tarafından hazırlanan yasa tasarısı, Dışişleri Komitesi’nde ana gündem maddesi olarak ayrıca Kültür ve Maneviyat Komitesi, İnsan Hakları, Ulusal Azınlıklar ve Milletlerarası İlişkiler Komitesi, Bütçe Komitesi ve Yolsuzlukla Mücadele Komiteleri’nde de görüşülecek.
Parlamentoya verilen sözde soykırım yasa tasarısının ekinde, daha önce ‘soykırımı’ tanıyan ülkeler ve olayın kısa geçmişi tek yanlı olarak parlamentoya sunuldu. Ek belgede konunun Ukrayna’daki Ermeni diasporası çok önemli olduğu ve ivedilikle yasanın kabulü istenildi.
Söz konusu yasa tasarısını parlamentoda ne zaman görüşeceği ise henüz kesinlik kazanmadı.

Yorumlar kapatıldı.