İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gerçek 4.Son Ermeni kralı Ermenistan’a gömülmedi

Ermeni Soykırımı'nın yüzüncü yılı anısına 100 Yıl, 100 Gerçek1375’te V. Leo’nun (ya da bir Ermeni adı olan “Levon”un karşılığı olarak “Leon”) tahttan indirilmesiyle birlikte Kilikya Ermeni krallığının varlığı sona erdi. Kilikya, neredeyse üç yüzyıl boyunca Yakın Doğu’nun Hıristiyanlık merkezlerinden biriydi. Krallık bir yandan haçlılar ve haçlı seferleriyle işbirliği yaparken, bir yandan komşu coğrafyalarda yükselen güçlerle ve Müslüman emirliklerle dengeyi sağlamaya çalışıyordu…1393’de ölen son Ermeni kralının mezarı, dört yüz yıl sonra Fransız Devrimi sırasında tahrip edildi; ancak daha sonra mozolesi, bugün de Fransa kraliyet ailelerinin diğer üyeleriyle birlikte yatmakta olduğu St. Denis Bazilikası’na taşındı.

***
1375’te V. Leo’nun (ya da bir Ermeni adı olan “Levon”un karşılığı olarak “Leon”) tahttan indirilmesiyle birlikte Kilikya Ermeni krallığının varlığı sona erdi. Kilikya, neredeyse üç yüzyıl boyunca Yakın Doğu’nun Hıristiyanlık merkezlerinden biriydi. Krallık bir yandan haçlılar ve haçlı seferleriyle işbirliği yaparken, bir yandan komşu coğrafyalarda yükselen güçlerle ve Müslüman emirliklerle dengeyi sağlamaya çalışıyordu.
Fransız Lusinyan hanedanlığından gelen Kilikya’nın son kralı, tahtı devralmasının üzerinden daha bir yıl geçmeden, başkent Sis’in dönemin güçlü emirliği Mısırlı Memluklar tarafından kuşatılması karşısında daha fazla dayanamayacağını gördü. İspanya krallarının ödediği yüksek bir fidye karşılığında serbest bırakıldığı 1382 yılına kadar Kahire’de tutsak kaldı. İspanya’da kendisine Madrid, Villareal ve Andujar’ın Valisi ünvanı verildi. Her ne kadar Madrid’in “Senyör”lüğü pratikte pek bir anlam ifade etmese, hatta yerel halk gözünde tartışmalı bir statü olsa da, bugün İspanya’nın başkentinde “Calle León V de Armenia” (Ermeni Kralı V. León Caddesi) adını taşıyan bir cadde var.
Sürgündeki Kral Leo, zamanın büyük bir bölümünü Batı Avrupa’da saraydan saraya gezerek geçirdi. Başarısızlıkla sonuçlanan, Kilikya’yı özgürlüğüne kavuşturacak bir girişimin yolunu açma umuduyla Fransa ile İngiltere arasında arabulucu bir diplomat olarak da görev yapmaya gayret etti.
1393’de ölen son Ermeni kralının mezarı, dört yüz yıl sonra Fransız Devrimi sırasında tahrip edildi; ancak daha sonra mozolesi, bugün de Fransa kraliyet ailelerinin diğer üyeleriyle birlikte yatmakta olduğu St. Denis Bazilikası’na taşındı.
Cilician Armenia-en
Sémhur, Creative Commons
Referanslar ve Diğer Kaynaklar
1. Armen Kouyoumdjian. “When Madrid Was the Capital of Armenia”. 18-21 Mart 2009 tarihlerinde An Arbor’da Michigan Üniversitesi’nin düzenlediği “Uluslararası Antlaşmalarda Ermenistan ve Ermeniler” konferansına sunulan tebliğ.
2. Vahan M. Kurkjian. A History of Armenia. AGBU, 1958, pp. 258-269
3. Wikipedia: “Leo V, King of Armenia”
4. Wikipedia: “Basilica of St Denis”
The tomb of King Leo V of Armenian Cilicia, at the Cathédrale royale de Saint-Denis, just north of Paris
Görsele ait bilgi
Paris’in kuzeyinde Cathédrale royale de Saint-Denis’de Kilikya Ermeni Kralı V. Leo’nun mozolesi.
Atıf ve Kaynak
PHGCOM (Saint Denis Bazilikası’nda bir ziyaretçi tarafından çekilen fotoğraf [GFDL ya da CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], bkz. Wikimedia Commons.
Bizi takip edin

Facebook – Twitter – Instagram – Google+

Yorumlar kapatıldı.