İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Mahçupyan resmen danışman değil’

Kaynaklar şu açıklamayı yaptı:”Sayın Mahçupyan başdanışman olmadan önce nasıl fikirlerine önem verilen bir aydın ise, bundan sonra da kendisinden bir çok başka aydından olduğu gibi yararlanmaya devam edilecektir. Ancak resmi bir danışmanlık görevi yoktur… ”  Etyen Mahçupyan, 1915 olaylarının yıldönümünde Ermenilere yapılanları ‘soykırım’ olarak niteleyen bir açıklama yaptı. “Bosna ve Afrika’da yaşananların soykırım olduğu kabul edilirken, 1915’te Ermenilere yapılanlara soykırım dememek imkânsız” diyen Mahçupyan’ın sözlerine bazı hükümet üyeleri de tepki gösterdi. Ancak Al Jazeera’ye konuşan Mahçupyan sözlerinin arkasında durdu, başdanışman sıfatı taşımasa da söyleyeceğini belirtti: “Direkt bir soruya direkt bir cevap, ben başdanışman olmasam da o soruyu bana soracaktı o muhabir, ben de aynı cevabı verecektim. Sonuç olarak yıllardır yazdığım bir şeyi tekrar sordular, tekrar söyledim. Başdanışman olunca fikir değiştirecek halim yoktu.” Mahçupyan görevden ayrıldığına dair haberlere de açıklık getirdi, bunun teknik bir konu olduğunu söyledi. Mahçupyan “Yaş haddinden ötürü otomatik olarak SSK sizi emekli ediyor, dolayısıyla kadrolu olmaktan çıktım… Yani  açıklamalarla bunun bir ilgisi yok, başdanışman sıfatıyla verdiğim ya da vermediğim açıklamalar değil.”

****
Başbakanlık kaynakları; Etyen Mahçupyan’ın Mart ayında yaş haddinden emekli olduğunu belirterek, Başbakan Davutoğlu’nun resmen danışmanı olmadığını söyledi. Kaynaklar buna karşın Mahçupyan’ın görüşlerinden yararlanıldığını belirtti.
Başbakanlık Mahçupyan’ın resmi bir danışman sıfatı olmadığını açıkladı. Başbakanlık, Etyen Mahçupyan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun resmen danışmanı olmadığını açıkladı. Aljazeera’ya bilgi veren kaynaklar; Mahçupyan’ın Mart ayının başında yaş haddinden emekli olduğunu ve resmen danışmanlık görevini sürdürmediğini bildirdi.
Kaynaklar şu açıklamayı yaptı:
“Sayın Mahçupyan başdanışman olmadan önce nasıl fikirlerine önem verilen bir aydın ise, bundan sonra da kendisinden bir çok başka aydından olduğu gibi yararlanmaya devam edilecektir. Ancak resmi bir danışmanlık görevi yoktur. “
Mahçupyan en son yine Mart ayında Alevi STK temsilcileri ile Başbakan Davutoğlu’nun biraraya geldiği yemekte yer almıştı. Kaynaklar, Mahçupyan’ın görüşlerinden faydalanıldığını belirtti.
‘Soykırım’ nitelemesi tepki çekti
Etyen Mahçupyan, 1915 olaylarının yıldönümünde Ermenilere yapılanları ‘soykırım’ olarak niteleyen bir açıklama yaptı. “Bosna ve Afrika’da yaşananların soykırım olduğu kabul edilirken, 1915’te Ermenilere yapılanlara soykırım dememek imkânsız” diyen Mahçupyan’ın sözlerine bazı hükümet üyeleri de tepki gösterdi.
Ancak Al Jazeera’ye konuşan Mahçupyan sözlerinin arkasında durdu, başdanışman sıfatı taşımasa da söyleyeceğini belirtti:
“Direkt bir soruya direkt bir cevap, ben başdanışman olmasam da o soruyu bana soracaktı o muhabir, ben de aynı cevabı verecektim. Sonuç olarak yıllardır yazdığım bir şeyi tekrar sordular, tekrar söyledim. Başdanışman olunca fikir değiştirecek halim yoktu.”
Bozkır’a yanıt verdi
Mahçupyan görevden ayrıldığına dair haberlere de açıklık getirdi, bunun teknik bir konu olduğunu söyledi. Mahçupyan “Yaş haddinden ötürü otomatik olarak SSK sizi emekli ediyor, dolayısıyla kadrolu olmaktan çıktım… Yani  açıklamalarla bunun bir ilgisi yok, başdanışman sıfatıyla verdiğim ya da vermediğim açıklamalar değil.”
Mahçupyan kendisini eleştiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın sözlerini de değerlendirdi.
“Yani ben genelde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hemen hemen her tarihsel konuda daha olgun olabilmelerini umut ediyorum. Devletin bunu yapmasının biraz daha zor olduğunu da biliyorum, oraya da daha müsamahalı yaklaşıyorum. Ama vatandaşların, özellikle Türkiye’de demokrasi gelişecekse, özgürlükler daha da artacaksa; tarihe bakışımızda, geçmişe bakışımızda daha da geniş bir bakışa sahip olması gerektiğini düşünüyorum.”
Tartışılan açıklamalar yaptı
Mahçupyan 1972’de Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun oldu ve aynı üniversitedeki işletme alanında yüksek lisans yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin iktisat bölümünde de yüksek lisans yapan Mahçupyan, Radikal ve Agos gazetelerinde çalıştı. Çözüm süreci kapsamında oluşturulan Âkil İnsanlar listesinde yer alan Mahçupyan 2014 yılının Mayıs ayında Zaman gazetesinden ayrıldı, 2014 yılı Ekim ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başdanışmanı oldu.
Başdanışman olduktan sonra Mahçupyan, Al Jazeera Türk’te 14 Kasım 2014 günü çıkan söyleşisinde “İslami kesimin en az yarısı yolsuzlukların olduğunu düşünüyor ve bundan hoşlanmıyor, bundan rahatsız. Bu, AKP’ye yakışmıyor diyor.’AKP yönetimi bunun farkında. Bu partinin içinde şu anda açıkça konuşulan bir şey” demişti.
Mahçupyan’ın tartışılan bir başka açıklaması da Abdullah Öcalan’la ilgili oldu. Etyen Mahçupyan çözüm süreciyle ilgili değerlendirme yaparken Abdullah Öcalan’ın “dünya çapında bir problemin taşıyıcısı, lideri olduğunu ve bu sorunu çözerse tarihe geçeceğini” söyledi. Mahçupyan, “ideolojik olarak gerçekten bir rehber ve lider. Öcalan’ın çok geniş bir prestij alanı var. Bunu tabii ki kendisi de yarattı. Onun çok fazla kaybedeceği bir şey olmayabilir” dedi.
Öcalan’ın cezaevi koşullarıyla ilgili tartışmalar üzerine de, “Abdullah Öcalan’a bir şey verilmesine gerek yok, o alıyor zaten. Kendisini karizmatik hale getiriyor” dedi.
Mahçupyan, Türkiye’yi Anlamak’ (2008), ‘Batıyı Anlamak’ (2007) ve ‘İçimizdeki Öteki’ (2005) ile Ufuk Yayınları tarafından yayımlanan ‘Çözüm Korkusu’ (2001) ve ‘Kaybedenler Kulübü’ (2012) gibi eserlerin yer aldığı yirmiden fazla kitap kaleme aldı.
Kaynak: Al Jazeera

http://www.aljazeera.com.tr/haber/mahcupyan-resmen-danisman-degil

Yorumlar kapatıldı.