İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

’Ermeni kadınlar cinskırımına da uğradı’

Sosyalist Kadınlar Birliği, Ermeni Soykırımı’nın tanınmasını istedi. Ermeni kadınların aynı zamanda cinskırıma uğradığına vurgu yapılan açıklamada, Türk devletinden özür dilemesi talep edildi… Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Tarihsel gerçeklerle yüzleşmeyen halklar, geleceklerini de kaybederler. Yüzleşme aynı zamanda soykırımı inkar eden, ezen ulusun halkları bakımından, toplumun, ilerici, devrimci ve yurtsever siyasi hareketler ve kadın hareketleri bakımından da geçerlidir. Çünkü yüzleşme, demokrasi mücadelesinin yolunu almak açmak bakımından önemli bir kabul ediş ve adımdır…”

***
Sosyalist Kadınlar Birliği, Ermeni Soykırımı’nın tanınmasını istedi. Ermeni kadınların aynı zamanda cinskırıma uğradığına vurgu yapılan açıklamada, Türk devletinden özür dilemesi talep edildi. Sosyalist Kadınlar Birliği, yazılı açıklama yaparak Ermeni Soykırımı’nın tanınmasını istedi. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915-1921 yılları arasında, bugünkü Türkiye topraklarında Jön Türkler yönetimi tarafından Ermenilere uyguladığı soykırımın 100. yıl dönümünde olunduğuna dikkat çekilen açıklamada, aradan geçen zamana rağmen soykırımın kabul edilmediği yüzleşmenin hala yaşanmadığı belirtildi.
‘YÜZLEŞME DEMOKRASİNİN YOLUNU AÇMAK İÇİN ÖNEMLİ’
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Tarihsel gerçeklerle yüzleşmeyen halklar, geleceklerini de kaybederler. Yüzleşme aynı zamanda soykırımı inkar eden, ezen ulusun halkları bakımından, toplumun, ilerici, devrimci ve yurtsever siyasi hareketler ve kadın hareketleri bakımından da geçerlidir. Çünkü yüzleşme, demokrasi mücadelesinin yolunu almak açmak bakımından önemli bir kabul ediş ve adımdır.
24 Nisan 1915 yılında Van’dan İzmit’e, Sivas’tan Samsun’a Ermenilerin yaşadığı her yerin kana bulanması, yakılıp, yıkılması, talan edilmesi, tecavüzler, kaçırılan kadın ve çocuklar… Sayamadığımız pek çok olgu, bizlere sadece 100 yıl önceyi değil, yakın geçmişimizi de anımsatıyor.”
‘TECAVÜZ, İŞKENCE, KÖLELİK’
Soykırımın aynı zamanda cinskırım olduğunun ifade edildiği açıklamada, şunlar ifade edildi:
“Tüm soykırımlarda olduğu gibi Ermeni Soykırımı’nda da kadınlar; sadece katledilmediler. Cins kırımına da uğradılar. Binlerce kadın, katliamın başladığı günden itibaren ve sonrasında tecavüz edilerek katledildi. Göç yollarında ‘kaçırıldı’, tecavüzlere uğradı, işkencelerden geçirildi, seks köleleri olarak satıldı, kullanıldılar.
1909 yılında kaldırılmasına rağmen esir pazarları Ermeni kadın ve çocuklar için yeniden açıldı. Binlerce Ermeni kadın esir pazarlarında alınıp satıldı. 200 bine yakın Ermeni kadın zorla Müslümanlaştırıldı. Kaçırılan kadınlar coğrafyanın değişik kentlerinde ‘Ermeni gelinler’ olarak baskı altında, kimliksizleştirilerek yaşamlarını sürdürmeye zorlandı. Binlerce kadın intihar yolunu seçti.”
‘DEVLET ÖZÜR DİLESİN, HALKLAR VE KADINLAR HESAP SORSUN’
Ermenilerden ve kadınlardan özür dilenen açıklamada, Türk devleti soykırımı tanımaya, ezilen ve sömürülen halklar ile kadınlar da soykırımlara karşı mücadelede dayanışmaya ve hesap sormaya çağrıldı.
ANF

Yorumlar kapatıldı.